Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Mir la Buruienești și Izvoarele

Sâmbătă, 15 iunie, și duminică,16 iunie, au fost două zile de har și de bucurie pentru două comunități de lângă Roman, de pe malul Siretului: Buruienești și Izvoarele.

Sâmbătă, în jurul orei 10.30, Preasfințitul Aurel Percă, însoțit de rectorul Institutului Teologic din Iași, Pr. Wilhelm Dancă (originar din acest sat) și de alți preoți de la Iași, a sosit la Buruienești (com. Doljești, jud. Neamț). Lumea, copiii, străzile, biserica, totul era îmbrăcat sărbătorește.

Aici este o foarte mare comunitate (3732 credincioși) păstorită de părinții franciscani. Actualul paroh este Pr. Pavel Gabor, dar istoria acestei comunități este strâns legată de activitatea părintelui Petru Ciocan.

După salutul părintelui paroh, s-a celebrat liturghia pontificală în timpul căreia au fost miruiți 295 de copii. Fiind un număr impresionant de copii, episcopul a fost ajutat la administrarea mirului de Mons. Alois Fechet.

Pe fețele tuturor se putea citi bucuria și emoția întâlnirii cu episcopul. Cântările au dat dovadă ca aici este o comunitatea vie și activă. La încheierea liturghiei episcopul a transmis salutul Preasfințitului Petru Gherghel și i-a încurajat pe cei miruiți să fie mereu și pretutindeni creștini adevărați și buni, iar sufletele lor sa fie pentru totdeauna "temple ale Duhului Sfânt".

A doua zi episcopul a poposit la Izvoarele (com. Mircești, jud. Iași), un sat situat la nord de orașul Roman. Aici este o comunitate mai mică (1560 credincioși), care până în 1987 a fost filială a parohiei Răchiteni. Parohul comunității, părintele Ciril Blaj, l-a întâmpinat pe episcopul Aurel Percă pe la mijlocul satului, iar apoi s-au îndreptat în procesiune spre biserică. Aici întreaga comunitate, și-a primit cu mare bucurie păstorul. Liturghia celebrată afară, în fața bisericii, a fost prilej de bucurie maxima pentru cei 95 de copii care au primit mirul. Copiii au impresionat prin uniformitatea costumelor, special pregătite pentru această zi.

Și aici episcopul a prezentat salutul Preasfințitului Petru Gherghel și i-a mulțumit părintelui paroh pentru frumoasa pregătire a acestei sărbători.

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat