Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Vizită pastorală în Parohia Răducăneni

Una dintre preocupările actuale ale Diecezei de Iași, care celebrează Sinodul, este cunoașterea cât mai bine a comunităților catolice de pe tot teritoriul Moldovei. În acest sens s-au inițiat mai multe proiecte de analiză a situației existente "în teren", atât pe tărâmul cercetării științifice, cât și în domeniul pastoral. Printre acestea din urmă se înscriu și vizitele canonice, pe care episcopul diecezan are datoria de a le efectua "cu toată conștiinciozitatea", personal, prin episcopul auxiliar sau prin vicarii episcopali (cf. CIC, can. 396-398). Până acum au fost vizitate Parohiile Iugani și Răducăneni și urmează ca până în anul 2004 să fie vizitate toate cele 125 de parohii.

Păstorul Diecezei de Iași a început itinerarul vizitelor canonice, în zilele de 6 și 7 aprilie, în Parohia Iugani, județul Iași, și l-a continuat, în zilele de 15 și 16 iunie, în Parohia Răducăneni din același județ. Principalele momente ale acestor vizite au fost: întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate care activează în parohii, precum și cu autoritățile publice; constatarea stării bisericilor și a caselor parohiale; evaluarea stării celorlalte imobile, a cimitirelor și a terenurilor aparținând instituțiilor ecleziastice; participarea la toate acțiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul a ținut omilia și cateheza; diverse întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohii (comitetul bisericesc; asociații de copii, tineri și adulți; corul bisericii; angajații parohiei etc.). În cadrul acestor momente de întâlnire ale păstorului cu oile sale s-au evaluat atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul fiecărei comunități de a reînvigora viața creștină și de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5).

După vizita de la Răducăneni, PS Petru Gherghel a declarat: "M-am gândit că e bine să fie momente de întâlnire: e o ocazie pentru a sonda și a intra într-un ritm împreună spre Sinod. Vor fi anunțate parohiile cu cel puțin două săptămâni înainte. Până acum am fost la Iugani și Răducăneni. Pot să spun că o întâlnire a episcopului cu parohia și structurile sale este benefică atât pentru episcop cât și pentru comunitatea parohială. Sper ca până în august 2004 să pot vizita toate parohiile. În asemenea vizite au loc analize cu privire la realizările și perspectivele parohiei, luându-se în considerație realitatea vieții sacramentale, misiunile populare, pastorația vocațională, tineretul, problema emigranților, familia, seminariștii, relațiile ecumenice, angajarea socială și politică etc. De obicei, vizita pastorală începe sâmbătă la prânz și se termină a doua zi seara. Din asemenea întâlniri reies teme de interes pastoral pentru Sinod".

Pr. Alois Moraru
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat