Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Hramul bisericii "Sfântul Anton" din Iași
12 comunități în sărbătoare

În ziua când Biserica Unită cu Roma și Biserica Ortodoxă a sărbătorit Înălțarea Domnului, adică joi, 13 iunie, 12 comunități din Dieceza de Iași (Comănești, Faraoani, Fălticeni, Huși - "Sfântul Anton", Iași - "Sfântul Anton", Iazu Vechi - Săveni, Pașcani, Poiana - comuna Negri, Răchiteni, Răchitiș - Florești, Roznov - Frumoasa și Târgu Frumos) și-au sărbătorit patronul: Sfântul Anton de Padova. Acestea au celebrat hramul bisericilor fie în ziua de 13 iunie, fie în duminica precedentă, fie vor celebra duminică, 16 iunie.

La biserica din Iași - "Sfântul Anton", Liturghia hramului de la ora 18,00 a fost oficiată de PS Aurel Percă și de 23 de preoți de la catedrală, de la seminar, de la parohiile învecinate și de la congregațiile religioase din Iași. Mulțimea mare de credincioși a răspuns prin cântare și rugăciune și prin participarea la procesiunea de la sfârșitul Liturghiei. Mulți au venit cu flori de crini în mâini, simbolul purității la care invită sfântul sărbătorit. La finalul Liturghiei, înainte de procesiune, au fost binecuvântați copii și crinii. PS Aurel Percă i-a salutat pe toți cei prezenți la Liturghie, invitându-i să predice evanghelia cu fapta, asemenea sfântului Anton. La predică, pr. dr. Eduard Ferenț a explicat celor prezenți prin ce este actual astăzi, după opt secole, sfântul Anton. Predicatorul a subliniat faptul că sfântul sărbătorit "a trăit evanghelia până în străfundul inimii", l-a urmat pe Cristos, coroana tuturor sfinților, l-a predicat pe el și i-a iubit pe oameni. De aceea el poate fi pentru toți învățător, prieten și mijlocitor. La Liturghie și la procesiune a participat și o fanfară formată din mulți copii; aceasta a dat frumusețe sărbătorii.

Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi canonic regular al sfântului Augustin la Coimbra, unde a și fost hirotonit preot. Aici își însușește o cunoștință atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea "Chivotul Testamentului", fiind sigur că dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Și-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorința de a se dedica răspândirii credinței la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-și împlinească misiunea de predicator în Franța și în Italia, cu mare succes: a convertit mulți eretici și este primul din ordinul său care a predat fraților teologia. A scris predici străbătute de adâncă învățătură și de mare frumusețe. Datorită darurilor sale de orator și cunoașterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-și astfel titlu de învățător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat de a-și pierde viața pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viață nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 este ridicat la cinstea sfintelor altare. în anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învățător al Bisericii, cu titlul de "doctor evangelicus". Ne amintește că izvorul din care Anton a sorbit înțelepciune și har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toți la acest izvor.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat