Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași - rugăciune pentru preoți

"Te rugăm, Dumnezeule atotputernic, să ne dăruiești ca noi care, lăudându-te în inima Fiului tău preaiubit, preamărim alesele binefaceri ale iubirii sale, să ne învrednicim a primi, din acest izvor de daruri cerești, neîncetat belșug de haruri", așa s-a rugat Biserica vineri, 7 iunie, la Liturghia din solemnitatea Preasfintei Inimii a lui Isus. În aceeași zi a fost și Cea de-a LVI-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. Atenția a fost îndreptată spre preoți, spre cei 400.000 de slujitori ai altarelor din întreaga lume. Într-un mod deosebit credincioșii au fost invitați să se roage pentru păstorii lor.

Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La celebrare au participat PS Aurel Percă și alți șapte preoți de la parohie și episcopie. În predică PS Gherghel a amintit de sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, care ne vorbește despre iubirea nemărginită a lui Isus față de oameni care l-a condus până la jertfa totală. Episcopul s-a oprit apoi la tema Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților: "Euharistia și Spovada: a reporni de la îndurarea lui Dumnezeu pentru a redescoperi identitatea sacerdotală". Preoții îi formează pe credincioși, dar și credincioșii îi formează pe preoți, a insistat Preasfințitul amintind de cuvintele unui preot care a făcut 14 ani de închisoare, trăindu-și cu fidelitate Preoția. Mijloacele pentru sfințire care ne stau la îndemână sunt sacramentele, în special Euharistia și Spovada.

S-a spus apoi că în mesajul pe care l-a dat preoților cardinalul Dario Castrillon Hoyos, prefectul Congregației pentru Cler, se vorbește despre devoțiunea promovată de sr. Faustina Kowalska: îndurarea divină. Preoții sunt invitați să-și transforme viețile experimentând această îndurare. Tocmai pentru a aminti de marea îndurare a lui Dumnezeu, la finalul sfintei Liturghii s-au împărțit credincioșilor prezenți iconițe cu sf. Faustina.

În România sunt peste 1.600 de preoți; Dieceza de Iași are 329 de preoți din care: 219 preoți diecezani în pastorație; 77 de preoți călugări; 33 de preoți care activează în alte dieceze sau sunt la studii. Celebrări speciale de rugăciune pentru preoți au avut loc în toate seminariile din Moldova, în Parohiile din Bacău, Roman, Onești etc.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat