Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Acțiunea Catolică - zile de reculegere

În perioada 31 mai - 2 iunie au avut loc la Mănăstirea Surorilor "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni (jud. Bacău) zile de reculegere pentru reprezentanții Acțiunii Catolice a Adulților. Meditațiile au fost ținute de pr. Cornel Cadar, asistent diecezan. Au participat 34 de adulți (unii soț și soție) din șase parohii: Roman "Sf. Tereza", Piatra Neamț "Sf. Iosif", Moinești, Zăpodia, Săbăoani, Adjudeni și Răducăneni. Axate pe tema sfințeniei, temă care stă în centrul atenției catehezei Bisericii anul acesta, cu motoul: "Fiți sfinți, căci eu, Domnul Dumnezeu vostru, sunt sfânt" (Lev 19,2), meditațiile au avut ca obiectiv: întărirea pe drumul de sfințenie împreună cu ceilalți. A fost și un pas înainte în conștientizarea rolului laicilor în Biserică și în cadrul Sinodului diecezan, proclamat și convocat solemn la 8 decembrie 2001.

"Acțiunea Catolică Sfântul Iosif este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și organică și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii" (art. 2 din Statut). Înrădăcinându-se în ecleziologia conciliară de comuniune și misiune, identitatea asociației se definește în lumina celor patru note descrise de documentul conciliar Apostolicam actuositatem (AA 20): eclezialitatea, laicitatea, organicitatea, colaborarea cu ierarhia.

În mod oficial, AC din Dieceza de Iași a luat ființă la 8 decembrie 1992, când în nouă parohii din dieceză mai muți laici și-au exprimat dorința de a se angaja și de a se dedica slujirii aproapelui, în Biserică, în fața părintelui paroh și a comunității.

Acțiunea Catolică se prezintă anul acesta cu un număr de aproximativ 2.500 de membri (în 50 de parohii), împărțiți pe trei categorii de vârste (copii, tineri și adulți) și pe trei zone de activitate (Bacău, Roman, Iași). Având ca punct de reper în proiectul său de activități planul pastoral al diecezei, Acțiunea Catolică își propune să contribuie prin acțiunile sale la evanghelizarea, sfințirea și formarea creștină a conștiințelor în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii. Toate aceste obiective sunt realizate în cadrul celor patru laturi ale Acțiunii Catolice: liturgică, educativă, caritativă și cultural-recreativă.

Diferitele inițiative care au loc anul acesta în cadrul Acțiunii Catolice marchează și cei 10 ani de existență asociativă. Astfel, în aceeași perioadă (31 mai - 2 iunie), au avut loc și în Parohia Mircești zile de reculegere pentru tinerii din zona Roman. Meditațiile au fost ținute de pr. Alberto Marson.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat