Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Noutate editorială la "Presa Bună"
Pastorația clasei intelectuale. Ghidul tânărului paroh (VI)

Tóth Tihamér, Ed. "Presa Bună", 2002, 15x20 cm, ISBN 973-99704-3-5, 286 p., 50.000 lei

Cartea, în cele șase capitole, îi are în centrul atenției pe intelectuali. De ce uneori intelectualii stau departe de Biserică? Există puncte comune între mesajul creștin și clasa intelectuală? Pot ei să devină creștini buni și membri activi în Biserică? Cum să te apropii cu evanghelia de ei? Care sunt mijloacele care stau la dispoziția unui preot pentru a transmite mesajul evangheliei intelectualilor? Sunt câteva întrebări la care această lucrare încearcă să răspundă. Cartea "dorește ca astăzi, printre noi, preoții de mir, să nu se găsească nici unul care să tundă liniștit trandafirii în grădină, în timp ce lumea din jurul nostru este cuprinsă de flăcări roșii, înspăimântătoare!".

Lucrarea este scrisă de Tóth Tihamér (1889-1939), cunoscut episcop, scriitor bisericesc și profesor universitar. Are peste 20 de volume care se adresează tinerilor, preoților, familiilor etc. Operele sale au fost editate în engleză, cehă, flamandă, franceză, olandeză, croată, poloneză, lituaniană, germană, italiană, română, slovenă, slovacă, spaniolă, ucraineană...

Traducerea lucrării de față aparține pr. Ioan Sociu. De același autor, în limba română, la Editura "Presa Bună" au mai apărut:
Tânăr de caracter (1996, ediția a 2-a; ediția întâi a apărut în 1936)
Tinerețea curată (1998)
Cultura tânărului. Nu bea! (1998)
Tânărul religios (2000)
Cristos și tânărul (2000)
Tânăr de caracter. Fumezi? (2001, ediția a 3-a revizuită și completată)

Iată un fragment din carte:

"Biserica și intelectualitatea sunt orientate necondiționat una spre alta. Prima spre cea din urmă pentru a putea fi "catolică" în deplinul înțeles al cuvântului și cea din urmă spre prima pentru că unitatea necesară culturii sale spirituale, precum și starea de stabilitate, numai în Biserică o poate realiza. Omul perfect cult trebuie să fie și un creștin catolic perfect.

Sufletul uman părăsit de Dumnezeu în timp ce se zvârcolește în abisurile vieții, și Fiul lui Dumnezeu părăsit de om, acolo, pe înălțimea Calvarului - iată, în această rupere fatală stă tragedia cutremurătoare a epocii noastre.

În schimb idealul nostru este ca în credincioșii noștri intelectuali să se înmănuncheze: superioritate spirituală, energie morală, formare estetică, zel vocațional, vitalitate, maturitate politică, simț social - cu o religiozitate profundă și un atașament indestructibil față de Biserică. Nu o dată a reieșit din paginile cărții noastre că suntem foarte conștienți de dificultatea incredibilă a acestei angajări. Cu toate acestea nu o considerăm imposibil de realizat. Izvoarele apelor cristice vii abundă și astăzi și pentru sufletul cel mai savant; nouă ne revine obligația ca să le deschidem aceste izvoare "ut sint inexcusabiles" - "ca să nu poată avea scuză".

Această carte vrea să încurajeze munca aceasta și să ajute la ea.

Ea vrea să stimuleze marea încredere. Noi avem încredere că învățăturile catolicismului vestite cu înflăcărare în limbaj modern, reprezentate cu competență, au și astăzi putere de atracție irezistibilă. Noi avem convingerea neclintită că învățăturile noastre rezistă și astăzi înaintea celui mai modern areopag și că nu trebuie să se retragă rușinate la colț nici în fața celei mai orbitoare lumini a culturii moderne. Dar nouă, slujitorilor și propovăduitorilor religiei, ne revine rolul copleșitor ca prin conștiinciozitatea în împlinirea datoriilor, prin măiestria și superioritatea noastră spirituală, forța captivantă a religiei noastre să fie activată cu adevărat. Să nu ne plângem de "vremuri rele", ci să ne străduim să umplem și aceste vremuri rele cu Duhul lui Dumnezeu - "corde magno et animo volenti" - "cu inimă mare și duh binevoitor".

Tot ce am amintit în cartea noastră, ca instrumente pastorale, în fond, toate sunt lucruri cunoscute. Nu avem nevoie de noi organisme, de căi noi, în schimb avem cu atât mai multă nevoie de zel preoțesc, de muncă înflăcărată, de entuziasm! Da, despre aceasta este vorba: să umplem cadrele existente cu mai mult conținut și să punem mijloacele existente cu mai multă practicitate și cu mai mult zel în slujba sufletului.

"Excole regionem terrae tuae, frater, ut germinet tibi frugem fertilem!" - "Frate, cultivă cu grijă pământul țării tale, ca să-ți producă roade îmbelșugate".

Pe Pruncul din Betleem l-au adorat deopotrivă păstori și crai. Sufletele simple (urmașii de azi ai păstorilor) stau și astăzi, în genunchi, acolo, înaintea ieslei; savanții (magii, craii actuali de la răsărit) se află azi în drum spre el. Ruptă însă rătăcește, departe de el, clasa de mijloc, intelectualitatea.

O, dacă ar reuși această modestă carte să aprindă focul la lumina căruia navele rătăcite să nimerească portul sigur! O, de ar reuși ea să construiască podul, nu ca să trecem noi peste el și să facem un compromis cu lumea bezmetică, ci podul peste care să poată reveni acasă fiii risipitori! O, de ar reuși această carte să deschidă niște căi, pe care și clasa noastră de mijloc, intelectualitatea, care astăzi, cu sufletul înfometat, mai pribegește încă prin ținuturi îndepărtate, să-l poată găsi pe Mântuitorul lumii, pe Domnul nostru Isus Cristos!".

Cărți (inclusiv lucrarea de mai sus), în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă de la:

Librăria Presa Bună
Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași
Fax: 032/211527; tel.: 032/212003, interior 67: luni, miercuri și joi, orele 8.00-14.00; marți, orele 12.00-18.00; vineri, orele 8.00-12.00 și 14.00-16.00.

În prețurile specificate nu sunt incluse taxele poștale. Eventualele modificări ale prețurilor, precum și apariția lucrărilor aflate în pregătire, vor fi anunțate prin intermediul revistei "Lumina creștinului". Înainte de a comanda cărțile dorite vă puteți interesa prin telefon de noile modificări de prețuri sau puteți să primiți la cerere noul pliant.

Pentru informații Editura poate fi contactată prin poștă, telefonic, prin fax sau prin e-mail. Adresa: Editura Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași; tel+ fax: 032/211527; tel.: 032/212003, interior 50; e-mail: cornel@mail.dntis.ro; pe internet: www.ercis.ro.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat