Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Luncași

În perioada 3-5 mai 2024, Parohia "Sfântul Maximilian Maria Kolbe" din Luncași a avut bucuria de a primi vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de pr. Romeo Neculai.

Bucuria primirii păstorului diecezei în comunitatea noastră a fost manifestată încă din prima seară în care l-am primit in mijlocul nostru pe Preasfințitul, adunați în număr mare, în fața Sfântului Sacrament, participând cu evlavie la adorația închinată Preasfintei Inimi a lui Isus din vinerea I a lunii.

În aceeași atmosferă de credință, am rămas adunați în jurul altarului pentru a participa la Sfânta Liturghie ce a marcat deschiderea oficiala a vizitei pastorale.

La începutul Sfintei Liturghii părintele paroh Adrian Iștoc a salutat cu bucurie prezența Excelenței Sale în comunitatea noastră, a părintelui Romeo Neculai ce îl însoțește pe Preasfințitul în aceste zile, a părintelui decan Petru Blaj și a fiului satului, părintele Iosif Petrila, OFMConv., misionar în Liban. La această Liturghie, în cadrul omiliei, Excelența Sa ne-a vorbit despre importanța cultului Inimii Preasfinte a lui Isus pentru noi și în mod particular despre sfinții apostoli martiri Filip și Iacob, care sunt sărbătoriți în calendarul nostru pe data de 3 mai.

După Sfânta Liturghie Excelența Sa a dorit să aibă un moment de interacțiune cu credincioșii prezenți în biserică pentru a le prezenta intențiile vizitei pastorale în comunitatea noastră.

În a doua zi, un moment cu o încărcătură emoțională deosebită a fost întâlnirea cu unii dintre bolnavii și bătrânii comunității. Aceștia l-au așteptat cu emoție și nerăbdare, iar Excelența Sa le-a bucurat inimile cu prezența sa, i-a ascultat cu răbdare și le-a oferit cuvinte de mângâiere și încurajare.

Programul a continuat cu vizita la cimitir, unde PS Iosif a înălțat o rugăciune pentru toți răposații comunității, vizitând și mormântul pr. Mihai Donea, de la care a primit sacramentul Botezului.

După acest moment, a avut loc întâlnirea cu copiii și tinerii, aceștia având parte de un moment de interacțiune prin ascultare și dialog cu Preasfințitul. În atenția copiilor a adus două lucruri esențiale pe care dorește ca aceștia să le rețină - Recunoștința și Respectul, acestea două fiind necesar a fi manifestate în primul rând față de Dumnezeu și față de toți cei care le vor binele.

Tinerilor a dorit să le propună câteva îndemnuri care să le ghideze viața, printre care importanța de a fi altruiști, plini de compasiune și iubire față de aproapele, atenți la provocări și presiuni, implicați activ în viața Bisericii și să păstreze cu grijă valorile tradiționale și sfinte ale familiei.

În încheierea momentului de întâlnire, copiii și tinerii, sub îndrumarea doamnei profesoare de religie, au pregătit o scenetă cu un mesaj provocator al timpului, respectiv păcatul; cum acesta intră în viața noastră, dar mai ales cât de ușor putem fi eliberați din lanțurile lui prin sacramentele milostivirii oferite de Isus Cristos.

După întâlnirea de după-amiază cu grupul terțiarelor, a urmat un timp pentru audiențe, în care Excelența Sa a stat la dispoziția întregii comunități pentru a oferi în mod particular sfaturi și îndrumări în diversele probleme ce i-au fost prezentate.

În cadrul Sfintei Liturghii care a urmat la ora 19, Preasfințitul ne-a vorbit despre cultul și evlavia pe care o avem pentru Inima Neprihănită a Mariei, fiind sâmbăta I, dar și luna mai, lună închinată în întregime cinstirii Sfintei Fecioare Maria.

După Sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea cu membrii Consiliului pastoral și ai Consiliului economic, în cadrul căreia Preasfințitul a prezentat rolul și importanța acestor două consilii, iar membrii consiliilor i-au prezentat realitățile și realizările comunității.

Duminică, a treia zi a vizitei pastorale, PS Iosif a celebrat Sfânta Liturghie pontificală de încheiere. În cadrul omiliei, Excelența Sa ne-a îndemnat să trăim iubirea, așa cum ne-a învățat Isus: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât acela care își dă viața pentru prietenii săi". În acest sens ne-a dat exemplul patronului comunității, Sfântul Maximilian Maria Kolbe, care din iubire și-a oferit viața pentru semenul său. "Ori iubim cu adevărat și ne mântuim, ori refuzăm să iubim cu adevărat și ne osândim" - spunea Preasfințitul.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Adrian Iștoc a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste zile de har, petrecute în credință și comuniune si apoi Excelenței Sale pentru timpul petrecut în comunitate și pentru că ne-a arătat că ne este un adevărat ghid în pelerinajul vieții noastre creștine, asigurându-l de susținerea noastră mai ales prin rugăciune.

Sărbătoarea a continuat cu procesiunea la cimitir, unde a avut loc un alt moment important pentru comunitate, sfințirea capelei mortuare "Sfinții Petru și Paul". După acest moment, s-au oferit de pomană tuturor celor prezenți sarmale pregătite cu iscusință de gospodinele comunității.

Aceste zile au reprezentat prilejul de a consolida legătura dintre păstorul diecezei și comunitatea din Luncași și de "a redescoperi frumusețea de a sta împreună ca familie a lui Dumnezeu". Pentru toate acestea rămânem profund recunoscători!

Lidia Chicet

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 mai: Luncași: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat