Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Veneția: Întâlnirea cu tinerii

Piața din fața Bazilicii "Santa Maria della Salute" (Veneția)
duminică, 28 aprilie 2024

Iubiți frați și surori, bună ziua! Și soarele zâmbește!

Este frumos să vă văd! A ne întâlni împreună ne permite să împărtășim, chiar și numai printr-o rugăciune, o privire și un zâmbet, minunăția care suntem. De fapt, noi toți am primit un dar mare, acela de a fi fii ai lui Dumnezeu iubiți și suntem chemați să realizăm visul Domnului: a mărturisi și a trăi bucuria sa. Nu există lucru mai frumos. Nu știu dacă vi s-a întâmplat să trăiți unele experiențe așa de frumoase, încât să nu reușiți să le țineți pentru voi, ci să simțiți nevoia de a le împărtăși. Noi toți avem această experiență, o experiență atât de frumoasă, încât unul simte nevoia de a o împărtăși. Noi suntem aici astăzi pentru asta: pentru a redescoperi în Domnul frumusețea care suntem și pentru a ne bucura în numele lui Isus, Dumnezeu tânăr care îi iubește pe tineri și care uimește mereu. Dumnezeul nostru ne uimește mereu. Ați înțeles asta? Este foarte important, a fi pregătiți la surprizele lui Dumnezeu!

Prieteni, aici la Veneția, oraș al frumuseții, trăim împreună un moment frumos de întâlnire, dar în seara aceasta, când fiecare va fi acasă, și apoi mâine și în zilele următoare, de unde trebuie repornit pentru a primi frumusețea care suntem și a o alimenta, de unde trebuie să repornim pentru a percepe această frumusețe? Vă sugerez două verbe, pentru a reporni, două verbe practice, pentru că sunt materne: două verbe de mișcare care animau inima tânără a Mariei, Mama lui Dumnezeu și a noastră. Ea, pentru a răspândi bucuria Domnului și a ajuta pe cel care se afla în nevoie, "s-a ridicat și a mers" (Lc 1,39). A ne ridica și a merge. Să nu uităm aceste două verbe pe care Sfânta Fecioară Maria le-a trăit înainte noastră.

Înainte de toate, a ne ridica. A ne ridica de la pământ, pentru că suntem făcuți pentru cer. A ne ridica din tristeți pentru a înălța privirea în sus. A ne ridica pentru a sta în picioare în fața vieții, nu așezați pe canapea. V-ați gândit, v-ați imaginat, cum este un tânăr așezat toată viața pe canapea? V-ați imaginat asta? Imaginați-vă asta; și există canapele diferite care ne iau și nu ne lasă să ne ridicăm. A ne ridica pentru a spune "iată-mă!" Domnului, care crede în noi. A ne ridica pentru a primi darul care suntem, pentru a recunoaște, înainte de orice alt lucru, că suntem prețioși și de neînlocuit. "Dar, părinte, papă sau domnule papă, nu, nu este adevărat, eu sunt urât, eu sunt urâtă...". Nu, nu, nimeni nu este urât și fiecare dintre noi este frumos, este frumoasă și are o comoară în sine, o comoară frumoasă de împărtășit și de dat celorlalți. Sunteți de acord cu asta sau nu? Da? Și asta, ascultați bine, nu este autostimă, nu, este realitate! A recunoaște acest lucru este primul pas de făcut dimineața când te trezești: cobori din pat și te primești în dar. Te ridici și, înainte de a plonja în lucrurile de făcut, recunoaște cine ești mulțumindu-i Domnului. Îi poți spune: "Dumnezeul meu, mulțumesc pentru viață. Dumnezeul meu, fă să mă îndrăgostesc de viața mea". Recunoaște cine ești tu și mulțumește Domnului. Îi poți spune: "Dumnezeul meu, mulțumesc pentru viață, pentru viața mea. Dumnezeul meu, tu ești viața mea. Dumnezeul meu, ajută-mă astăzi pentru asta, pentru asta... Tu știi, Dumnezeul meu, sunt îndrăgostită, sunt îndrăgostit, ajută-mă, ajută-mă să fac să crească această iubire și apoi să se termine într-un cuplu fericit". Atâtea lucruri frumoase se pot spune mereu Domnului. Apoi roagă-te Tatăl nostru, unde primul cuvânt este cheia bucuriei: spui "Tată" și te recunoști fiu iubit, fiică iubită. Îți amintești că pentru Dumnezeu nu ești un profil digital, ci un fiu, care ai un Tată în ceruri și că ești, așadar, fiu al cerului. "Dar, părinte, acest lucru este prea romantic!". Nu, este realitatea, dragule sau dragă, dar trebuie s-o descoperim în viața noastră, nu în cărți, în viață, viața noastră.

Și totuși, adesea ajungem să luptăm împotriva unei forțe de gravitate negativă care aruncă în jos o inerție oprimantă care vrea să ne facă să vedem totul cenușiu. Uneori ni se întâmplă asta. Ce-i de făcut? Pentru a ne ridica - să nu uităm asta - înainte de toate trebuie să ne lăsăm ridicați: să ne lăsăm prinși de mână de Domnul, care nu dezamăgește niciodată pe cel care se încrede în el, care mereu ridică și iartă. "Dar eu - ai putea să spui - nu sunt la înălțime: mă percep fragil, slab, păcătos, cad adesea!". Dar când te simți așa, te rog, schimbă "încadrarea": nu te privi cu ochii tăi, ci gândește-te la privirea cu care te privește Dumnezeu. Când greșești și cazi, el ce face? Stă acolo, alături de tine și îți zâmbește, gata să te ia de mână și să te ridice. Acesta este un lucru foarte frumos: mereu stă acolo pentru a te ridica.

Vă voi spune un lucru pe care mi-l sugerează asta. Este frumos a privi o persoană de sus în jos? Este frumos sau nu este frumos? Nu, nu este frumos. Dar atunci când se poate privi o persoană de sus în jos, când? Pentru a o ajuta să se ridice. Singura dată când noi putem privi o persoană de sus în jos cu frumusețe este atunci când noi o ajutăm să se ridice. Și așa face Isus cu noi, când suntem căzuți. Ne privește de sus în jos. Acest lucru este frumos. Nu crezi? Deschide evanghelia și privește ce a făcut cu Petru, cu Maria Magdalena, cu Zaheu, cu atâția alții: minunății cu fragilitățile lor. Domnul face cu fragilitatea noastră minunății.

Și un pic en passant: voi citiți Evanghelia? Vă dau un sfat. Aveți o mică Evanghelie de buzunar? Purtați-o mereu cu voi și, în orice moment, deschideți-o și citiți un mic text. Mereu cu voi mica Evanghelie de buzunar. De acord? [răspund: "Da!"]. Înainte, curaj!

Dumnezeu știe că, înainte de a fi frumoși, suntem fragili, și cele două lucruri merg împreună: un pic ca Veneția, care este splendidă și delicată în același timp. Este frumoasă și delicată, are unele fragilități care trebuie îngrijite. Dumnezeu nu-și leagă la deget greșelile noastre: "Ai făcut așa, ai făcut...". El nu se leagă de asta, ci ne întinde mâna. "Dar, părinte, eu am atâtea, atâtea lucruri de care mă rușinez". Dar nu te privi pe tine, privește mâna pe care ți-o întinde Dumnezeu pentru a te ridica! Nu uitați asta: dacă tu te simți cu povara conștiinței, privește-l pe Domnul și lasă-te prins de mână de el. Când suntem la pământ, el vede fii de ridicat, nu răufăcători de pedepsit. Vă rog, să ne încredem în Domnul! Devine un pic lung discursul meu, v-ați plictisit? [răspund: "Nu!"]. Sunteți educați, bine!

Și, odată ridicați, ne revine nouă să rămânem în picioare. Mai întâi a ne ridica, apoi a sta în picioare, "a rămâne" când vine voința de a ne așeza, de a lăsa să treacă, de a lăsa baltă. Nu este ușor, dar este secretul. Da, secretul marilor cuceriri este statornicia. Este adevărat că uneori există această fragilitate care te trage în jos, dar statornicia este ceea ce te duce înainte, este secretul. Astăzi se trăiește din emoții rapide, din senzații momentane, din instincte care durează clipe. Dar astfel nu se merge departe. Campionii sportului, precum și artiștii, oamenii de știință, arată că marile realizări nu se dobândesc într-o clipă, totul și imediat. Și dacă acest lucru este valabil pentru sport, artă și cultură, este valabil cu atât mai mult pentru ceea ce contează mai mult în viață. Ce anume contează în viață? Iubirea, credința. Și pentru a crește în credință și în iubire trebuie să avem statornicie și să mergem înainte mereu. În schimb, aici riscul este de a lăsa totul în voia improvizației: mă rog dacă-mi convine, merg la Liturghie când vreau, fac bine dacă simt asta... Acest lucru nu dă rezultate: trebuie perseverat, zi după zi. Și a face asta împreună, pentru că a fi împreună ne ajută mereu să mergem înainte. Împreună: acel "fă singur" în marile lucruri nu funcționează. Pentru această vă spun: nu vă izolați, căutați-i pe ceilalți, trăiți experiența cu Dumnezeu împreună, urmați drumuri de grup fără încetare. Tu ai putea să spui: "Dar în jurul meu toți stau în lumea lor cu celularul, alipiți de social și de jocurile video". Și tu fără frică mergi împotriva curentului: ia viața în mâini, intră în joc; închide televizorul și deschide Evanghelia - este prea mult acest lucru? -, lasă celularul și întâlnește persoanele! Celularul este foarte util, pentru a comunica, este util, dar fiți atenți atunci când celularul te împiedică să întâlnești persoanele. Folosește celularul, bine, dar întâlnește persoanele! Știi ce este o îmbrățișare, un sărut, o strângere de mână: persoanele. Nu uitați asta: folosește celularul, dar întâlnește persoanele.

Mi se pare că aud obiecția voastră: "Nu este ușor, părinte, pare că mergem împotriva curentului!". Dar voi nu puteți spune asta aici la Veneția, pentru că Veneția ne spune că numai vâslind cu statornicie se merge departe. Dacă voi sunteți cetățeni venețieni, învățați să vâsliți cu statornicie pentru a merge departe! Desigur, pentru a vâsli este nevoie de regularitate; dar statornicia premiază, chiar dacă ea costă oboseală. Așadar, tineri și tinere, asta înseamnă a ne ridica: a ne lăsa prinși de mână de Dumnezeu pentru a merge împreună!

Și după ridicare, a merge. A merge înseamnă a deveni dar, a ne dărui altora, capacitate de a ne îndrăgosti; și acesta este un lucru frumos: unui tânăr care nu simte capacitatea de a se îndrăgosti sau de a fi iubitor cu alții, ceva îi lipsește. A merge în întâmpinare, a umbla, a merge înainte.

Dragi frați, dragi surori, închei, fiți liniștiți!

Să ne gândim la Tatăl nostru, care a creat totul pentru noi, Dumnezeu ne-a dat tot: și noi care suntem fiii săi, pentru cine creăm ceva frumos? Trăim cufundați în produse făcute de om, care ne fac să pierdem uimirea față de frumusețea care ne înconjoară, totuși creația ne invită să fim la rândul nostru creatori de frumusețe. Vă rog, nu uitați asta: a fi creatori de frumusețe și a face ceva ce nu era înainte. Acest lucru este frumos! Și când voi vă veți căsători și veți avea un fiu, o fiică, veți face un lucru care nu era înainte! Și aceasta este frumusețea tineretului, când devine maternitate sau paternitate: a face un lucru care nu era înainte. Este frumos acest lucru. Gândiți-vă înăuntrul vostru la copiii pe care îi veți avea și asta trebuie să vă împingă înainte, nu fiți profesioniști de a digita în mod obsesiv, ci creatori de noutate! O rugăciune făcută cu inima, o pagină pe care o scrii, un vis pe care-l realizezi, un gest de iubire față de cineva care nu poate să răsplătească: asta înseamnă a crea, a imita stilul lui Dumnezeu care creează. Este stilul gratuității, care te face să ieși din logica nihilistă a acelui "fac pentru a avea" și "muncesc pentru a câștiga". Asta trebuie făcut - fac pentru a avea și muncesc pentru a câștiga -, dar nu trebuie să fie centrul vieții tale. Centrul este gratuitatea: dați viață unei simfonii de gratuitate într-o lume care caută utilul! Atunci veți fi revoluționari. Mergeți, dăruiți-vă fără frică!

Tinere care vrei să iei în mână viața ta, ridică-te! Deschide inima la Dumnezeu, mulțumește-i, îmbrățișează frumusețea care ești; îndrăgostește-te de viața ta. Și apoi mergi! Ridică-te, îndrăgostește-te și mergi! Ieși, mergi cu ceilalți, caută pe cel care este singur, colorează lumea cu creativitatea ta, pictează cu evanghelie străzile vieții. Te rog, pictează cu evanghelie străzile vieții! Ridică-te și mergi. Să spunem asta toți împreună, unii pentru alții! [repetă: "Ridică-te și mergi!"]. Nu am auzit... [repetă tare: "Ridică-te și mergi!"]. Îmi place! Isus îți adresează această invitație. El, atâtor persoane pe care le ajuta și le vindeca, le spunea: "Ridică-te și mergi" (cf. Lc 17,19). Ascultă această chemare, repet-o înăuntrul tău, păstreaz-o în inimă. Și cum era treaba? [repetă: "Ridică-te și mergi!"]. Mulțumesc!

Franciscus

* * *

După ce s-a terminat discursul, unii tineri îi aduc papei un dar.

Preot: Glasul meu, Sfinte Părinte, cred că este foarte puțin față de emoția acestor tineri...

Papa Francisc: Mulțumesc! Și, am uitat: Cum era treaba?

Tinerii: Ridică-te și mergi!

Papa Francisc: Bravo!

Preot: Dumneavoastră ne cereți mereu să ne rugăm pentru dumneavoastră, Sfinte Părinte. Acești tineri au cerut să facă asta pentru dumneavoastră și astăzi, așadar, cerem acel timp pentru a-i cere lui Dumnezeu Tatăl să binecuvânteze viața dumneavoastră, slujirea dumneavoastră de părinte și de a lăsa ca noi să putem fi oi docile față de conducerea dumneavoastră. Prin mijlocirea Fecioarei, care păzește această dieceză a noastră și pe care dumneavoastră ne învățați s-o rugăm, acest minut de tăcere.

[Bucură-te Marie...]

[Binecuvântarea]

Preot: Gestul prin care vă este adus este acest furchet, un element fundamental pentru o ambarcațiune cu vâsle: este unirea dintre barcă și vâslă, vrea să-i simbolizeze pe tinerii noștri, dinamicitatea de a conduce, de a pune energia lor, forța lor, dar și de a se lăsa conduși de dumneavoastră. Sunt reprezentanți ai tuturor diecezelor.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat