Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Veneția: Întâlnirea cu deținutele

Penitenciarul pentru femei din Insula Giudecca (Veneția)
duminică, 28 aprilie 2024

Dragi surori, dragi frați! Toți suntem frați, toți, și nimeni nu-l poate renega pe celălalt, nimeni!

Salut cu afect pe toți, în special pe voi surori, deținute din Penitenciarul de la Giudecca. Am dorit să vă întâlnesc la începutul vizitei mele la Veneția pentru a vă spune că aveți un loc special în inima mea.

De aceea, aș vrea ca să trăim acest moment nu atât ca o "vizită oficială", cât mai curând ca o întâlnire în care, prin harul lui Dumnezeu, ne dăruim reciproc timp, rugăciune, apropiere și afect fratern. Astăzi toți vom ieși mai bogați din această curte interioară - poate că acel care va ieși mai bogat voi fi eu - și binele pe care ni-l vom schimba va fi prețios.

Domnul este cel care ne vrea împreună în acest moment, veniți pe căi diferite, unele foarte dureroase, și din cauza greșelilor ale căror răni și cicatrici, în diferite moduri, le poartă fiecare persoană, fiecare persoană poartă cicatrici. Și Dumnezeu ne vrea împreună pentru că știe că fiecare dintre noi, aici, astăzi, are ceva unic de dat și de primit, și că toți avem nevoie de asta. Fiecare dintre noi are propria singularitate, are un dar și acesta este pentru a-l oferi, pentru a-l împărtăși.

Închisoarea este o realitate dură și probleme precum supraaglomerarea, lipsa de structuri și de resurse, episoadele de violență, generează aici atâta suferință. Însă poate să devină și un loc de renaștere, renaștere morală și materială, în care demnitatea de femei și bărbați nu este "pusă în izolare", ci promovată prin respectul reciproc și îngrijirea talentelor și capacităților, eventual rămase adormite sau închise de evenimentele vieții, dar care pot să reapară pentru binele tuturor și care merită atenție și încredere. Nimeni nu ia demnitatea unei persoane, nimeni!

Așadar, în mod paradoxal, rămânerea într-un penitenciar poate marca începutul a ceva nou, prin redescoperirea de frumuseți nebănuite în noi și în ceilalți, așa cum simbolizează evenimentul artistic pe care-l găzduiți și la proiectul căruia contribuiți activ; poate să devină ca un șantier de reconstrucție, în care să se privească și să se evalueze cu curaj propria viață, să se înlăture din ea ceea ce nu folosește, ceea ce este deranjant, dăunător sau periculos, să se elaboreze un proiect, și apoi să se repornească săpând temelii și punând din nou, în lumina experiențelor trăite, cărămidă peste cărămidă, împreună, cu determinare. Pentru aceasta este fundamental ca și sistemul penitenciar să ofere deținuților și deținutelor instrumente și spații de creștere umană, de creștere spirituală, culturală și profesională, creând premisele pentru o reinserare sănătoasă a lor. Vă rog, să nu "se izoleze demnitatea", să nu se izoleze demnitatea ci să se dea noi posibilități!

Să nu uităm că toți avem greșeli de care trebuie să fim iertați și răni de îngrijit, și eu, și că toți putem deveni vindecați care duc vindecare, iertați care duc iertare, renăscuți care duc renaștere.

Dragi prieteni și prietene, să reînnoim astăzi, eu și voi, împreună, încrederea noastră în viitor: să nu închidem fereastra, vă rog, să privim mereu orizontul, să privim mereu viitorul, cu speranța. Mie îmi place să gândesc speranța ca o ancoră care este ancorată în viitor, iar noi avem în mâini frânghia și mergem înainte cu frânghia ancorată în viitor. Să ne propunem să începem fiecare zi spunând: "astăzi este momentul potrivit", astăzi, "astăzi este ziua justă", astăzi (cf. 2Cor 6,2), "astăzi reîncep", mereu, pentru toată viața!

Vă mulțumesc pentru această întâlnire și vă asigur rugăciunea mea pentru fiecare dintre voi. Și voi, rugați-vă pentru mine, dar în favoarea mea nu împotriva mea!

Și acesta este darul pe care vi-l las. Priviți, este un pic duioșia mamei, și această duioșie Maria o are cu noi toți, cu noi toți, este mama duioșiei. Mulțumesc.

[schimb de daruri și saluturi ale deținutelor]

Mulțumesc, multe mulțumiri, vă voi aminti! Și înainte și curaj, nu capitulați, curaj și înainte!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat