Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat comunității Seminarului din Burgos (Spania) (27 aprilie 2024)

Iubiți frați episcopi,
Iubiți preoți și seminariști,

Mă bucur să vă pot primi astăzi aici, în casa lui Petru, și îi mulțumesc mai ales lui Dumnezeu, pentru că văd în voi două lucruri. Primul, un mozaic de rase, culturi, vârste care s-au întâlnit pentru a răspunde împreună chemării lui Isus la Preoția ministerială. Al doilea, faptul că vă formați într-un loc din lume care poate pentru mulți era de neconceput; un ținut bogat în istorie și tradiție, cu oameni puternici "datorită climei și a obiceiurilor", dar pe care acum îl definiți drept "Spania golită". Și îmi vine în minte acel frumos poem El Cantar de mio Cid când vorbește despre Burgos: "Cid Ruy Díaz a intrat în Burgos cu șaizeci de drapele; au ieșit să-l vadă femei și bărbați; bărbați și femei burghezi care stau la balcoane". Asta îmi vine mereu când vorbesc despre Burgos. Și am fost acolo, am fost în vizită în anul '70 la arhiepiscopul de atunci, care era rudă cu un unchi de-al meu. Așa că îmi amintesc bine de Burgos.

Când reflectăm asupra motivului pentru care Dumnezeu ne-a adus în locul în care ne aflăm, este bine să ne amintim pasajul din Sfântul Luca în care Isus îi trimite pe discipolii săi "unde voia să meargă" (Lc 10,1). Este un bun criteriu de discernământ și de examinare, întrucât îl putem transpune în realitatea noastră, cu câteva cuvinte simple: "Isus vrea ca eu să umplu cu Dumnezeu acest pământ gol", adică să-l fac prezent printre frații mei, ca să construiască o comunitate, să construiască o Biserică, un popor.

În primul rând, acest scop se realizează fiind un grup eterogen care știe să primească și să se îmbogățească reciproc. Fără iubire față de Dumnezeu și față de frații noștri, fără a merge "doi câte doi" - după cum continuă să spună evanghelistul - nu putem ajunge la Dumnezeu.

Apoi, manifestați o disponibilitate absolută față de Domnul, "implorându-l" să ne "trimită", chiar dacă părem puțini în fața unei asemenea munci - secerișul - atât de mari. Și acest lucru este foarte important. Și apoi, atitudinea de abandonare și încredere, ca golul să fie făcut în inima noastră numai pentru a-l primi pe Dumnezeu și pe fratele nostru. Acesta ar fi al treilea lucru. A scăpa de siguranțele umane false.

A-l avea pe Dumnezeu în noi ne umple de pace, de o pace pe care o putem comunica, pe care o putem duce în toate satele și orașele, pe care o dorim pentru fiecare casă. În felul acesta se vor umple cu lumina sa câmpurile care acum par sterile, fertilizându-le cu speranță. Fie ca Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă păzească.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat