Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
COMECE: Lărgirea UE la alte țări, un "puternic mesaj de speranță"

de Alessandro De Carolis

Episcopii delegați de conferințele episcopale din Uniunea Europeană, reuniți în Polonia pentru plenara de primăvară, au emis o declarație în care analizează extinderea granițelor UE către alte țări: o necesitate care poate aduce pace și dreptate, dar trebuie dezvoltat un "adevărat spirit european".

La început a fost intuiția părinților fondatori, o comunitate unită în jurul marilor valori și prin urmare capabilă "să garanteze pacea, libertatea, democrația, statul de drept, respectarea drepturilor umane și prosperitatea". Apoi, după ce s-a născut Uniunea Europeană, exact în urmă cu douăzeci de ani a fost momentul de a trece la o altă măreție cu intrarea altor 10 țări membre. Acum, după "o anumită oboseală de lărgire", războiul izbucnit în estul continentului a "dat un nou elan pentru viitoarele adeziuni la Uniune, mai ales cât privește țările din Balcani și din Estul Europei". Și asta, "în afară de a fi o necesitate geopolitică pentru stabilitatea continentului nostru", devine "un puternic mesaj de speranță", un răspuns dat cetățenilor din țările candidate "la dorința lor de a trăi în pace și dreptate".

"O piatră de hotar"

Episcopii europeni din COMECE, reuniți la Łomża, în Polonia, pentru adunarea plenară de primăvară, la 19 aprilie 2024, au voit să schițeze o declarație pentru a reafirma punctul de vedere pozitiv în privința lărgirii granițelor comunitare, amintind că "Biserica Catolică a însoțit de aproape procesul de integrare europeană încă de la începuturile sale". La 20 de ani de la prima "lărgire istorică a UE", scriu ei, acel pas a fost o "piatră de hotar în procesul de europenizare" a Uniunii, un pas înainte spre "ceea ce este cheamă să fie", adică "o puternică mărturie pentru timpurile noastre a modului în care cooperarea fraternă, în căutarea păcii și înrădăcinată în valori împărtășite, poate să prevaleze asupra conflictelor și diviziunilor".

A dezvolta simțul de apartenență

Desigur, afirmă ei, alături de o "solidă integrare politică și economică" nu s-a maturat la fel în societățile europene "un dialog autentic" între "realități naționale, culturi, experiențe istorice și identități diferite". Și pentru prelații din COMECE "atât timp cât nu va fi dezvoltat pe deplin un adevărat spirit european, care să includă un simț de apartenență în comunitatea însăși și de responsabilitate împărtășită, încrederea în interiorul Uniunii Europene ar putea să fie slăbită și crearea unității ar putea să fie compromisă de tentative de a pune mai presus de binele comun interese particulare și viziuni restrânse".

Lărgire, proces în două direcții

Episcopatul european amintește de altfel că procesul de aderare la UE este "bidirecțional". Cere țărilor care aspiră la ea "să urmărească reformele structurale" în sectoare "cruciale", cum sunt statul de drept, întărirea instituțiilor democratice, drepturile fundamentale, inclusiv libertatea religioasă și libertatea mass-media, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, "evitând standarde duble în tratarea țărilor candidate". Și din partea UE lărgirea trebuie văzută ca "o oportunitate pentru a actualiza ideea unei Europe unite, înrădăcinate în solidaritatea practică", mai ales față de "membrii mai vulnerabili ai societăților", cum a fost în idealurile părinților fondatori.

În inima papilor

În definitiv, conclude declarația COMECE, rămâne vie acea viziune a Sfântului Ioan Paul al II-lea, a unei Europe capabile să "respire cu cei doi plămâni ai săi". Și care, a spus anul trecut Papa Francisc episcopilor din continent, să știe să păstreze "unitatea în diversitate" trăind "principiile de subsidiaritate, de respect față de diferitele tradiții și culturi" evitând drumul "impunerii ideologice".

(După Vatican News, 22 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat