Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua porților deschise la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"

Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău a avut bucuria să organizeze sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ziua porților deschise. La această inițiativă au răspuns 120 de elevi proveniți din 30 de parohii ale Diecezei de Iași, care au avut oportunitatea de a vedea ce înseamnă să fii elev în acest colegiu.

Grupuri de elevi din diferite localități, mai apropiate sau mai îndepărtate, încă de la primele ore ale dimineții, au pășit pe porțile colegiului, având posibilitatea de a face un tur, însoțiți de ghizi, prin diferitele spații de formare, de cazare sau de destindere, puse la dispoziția celor care studiază la colegiul nostru.

După acest tur, a urmat prezentarea ofertei educaționale în amfiteatrul instituției noastre. Părintele director Petru-Sebastian Tamaș a adresat salutul de bun venit. Doamna prof. Irina Ștefură a prezentat celor veniți la întâlnire oferta educațională și principalele proiecte în care sunt implicați elevii școlii. Întreaga prezentare a fost întărită de imagini și scurte filmulețe.

Pe lângă informații, participanții au ascultat cu bucurie și mărturiile oferite de reprezentanții Consiliului elevilor care au creionat, într-un mod deosebit, activitățile ce se desfășoară în cadrul colegiului.

O atenție aparte a fost acordată profilului de teologie, la care învață atât băieți, cât și fete, pentru care anul acesta vor fi 48 de locuri, și la care înscrierile vor fi în luna mai. O elevă a acestui profil, aflată acum în clasa a IX-a, a oferit o mărturie deosebit de frumoasă: "Mulți dintre voi vă aflați astăzi aici având multe semne de întrebare, neștiind ce cale să urmați cu privire la viitorul vostru. Și eu mă aflam în aceeași situație în ziua în care am venit, pentru prima dată, în această clădire, anul trecut, cu ocazia Zilei porților deschise, întrebându-mă dacă acest liceu este alegerea potrivită pentru mine. Acum, privind în urmă, realizez cât de atent și de frumos a lucrat Dumnezeu în viața mea, îndrumându-mi pașii spre acest liceu. În urma alegerii făcute, nu am avut nicio urmă de regret, ci mă simt binecuvântată" (Letiția - profil teologic).

Alături de profilul de teologie, școala mai propune în acest an o clasă cu profil matematică-informatică și două clase cu profil științe-sociale, la care se intră prin repartiție computerizată.

În centrul acestei zile a fost Sfânta Liturghie celebrată de pr. director. Predica a fost rostită de pr. Richardo-Dominic Baciu, directorul Oficiului pentru Vocații și profesor al Colegiului Catolic. Pornind de la mesajul evangheliei zilei, dezamăgirea trăită de Cristos din cauza părăsirii unora dintre discipoli, precum și de la imaginea și simbolismul creionului, părintele a evidențiat unele calități ale creionului, pe care, dacă le vom asuma în viața noastră, vom reuși să nu-l dezamăgim niciodată pe Cristos.

După Sfânta Liturghie a urmat momentul de întărire trupească prin masa de prânz. Vremea prielnică ne-a oferit ocazia de a servi prânzul în aer liber, iar după prânz au urmat diverse activități recreative și sportive, precum și diferite jocuri de socializare.

La finalul acestei zile, unii elevi participanți au dorit să lase în scris câteva gânduri și impresii, prin care și-au arătat recunoștința față de această inițiativă a colegiului:

  • "A fost o zi de neuitat. Cel mai mult m-a impresionat colectivul unit al elevilor, dar și deschiderea și disponibilitatea acestora în a oferi orice informație. Preoții și cadrele didactice au fost foarte cumsecade, iar elevii au dat dovadă de bun simț, fiind foarte implicați în diferitele activități. Prin intermediul filmulețului prezentat, am înțeles că această școală oferă atât momente de studiu intens, cât și de recreație. Mi-aș dori să ajung eleva acestei școli, iar celor care nu au participat la această zi, le recomand să încerce o astfel de experiență" (Ludmila).

  • "Ziua porților deschise a însemnat pentru mine momentul care m-a făcut să-mi doresc să petrec următorii patru ani de liceu în familia Colegiului Catolic. În această zi, am cunoscut diferite persoane care m-au făcut să realizez câtă nevoie am de Dumnezeu în viața mea. Modul în care lucrează Dumnezeu în acest liceu, prin mâna preoților și a profesorilor, m-a determinat să-mi doresc să trăiesc o viață de credință alături de ei" (Narcisa).

  • "Aș putea spune că am avut parte de o experiență unică. M-a uimit comuniunea de acolo; a fost un mediu plăcut și m-am simțit nemaipomenit. Mi-au plăcut oamenii cu care am intrat în contact. Dacă voi ajunge acolo, cred că mă voi integra foarte bine" (Delia Irina).

    "Această zi a avut o însemnătate deosebită în alegerea liceului la care voi urma sa învăț. După ce am urmărit videoclipurile realizate de elevi, am început să mă gândesc mai în serios la opțiunea de a alege acest liceu" (Claudia).

  • "Ziua porților deschise a reprezentat o zi plină de activități recreative, interactive și informative, prin intermediul căreia am reușit să cunosc persoane noi și prietenoase, care m-au făcut să mă simt ca acasă. Prezentările și mărturiile au fost frumos structurate, reușind să stârnească în mine un interes aparte pentru acest colegiu care este de departe unul cu totul special" (Beatris).

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi minunată și îl rugăm, în același timp, să aducă roade bogate în inimile celor care au luat parte la această inițiativă a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif".

Pr. Emil-Daniel Gașpar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 aprilie: Bacău: Ziua porților deschise la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat