Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (21 aprilie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Această duminică este dedicată lui Isus Bun Păstor. În Evanghelia de astăzi (cf. In 10,11-18) Isus spune: "Păstorul cel bun își dă viața pentru oi" (v. 11) și insistă asupra acestui aspect, așa încât îl repetă de trei ori (cf. v. 11.15.17). Dar, mă întreb, în ce sens păstorul își dă viața pentru oi?

A fi păstor, în special în timpul lui Cristos, nu era numai o meserie, era o întreagă viață: nu era vorba de a avea o ocupație temporară, ci de a împărtăși zile întregi, precum și nopți, cu oile, de a trăi - aș vrea să spun - în simbioză cu ele. Isus explică de fapt că nu este un mercenar, căruia nu-i pasă de oi (cf. v. 13), ci acela care le cunoaște (cf. v. 14): el cunoaște oile. Așa este, el, Domnul, păstorul nostru al tuturor, ne cunoaște, pe fiecare dintre noi, ne cheamă pe nume și, atunci când ne rătăcim, ne caută până când ne găsește (cf. Lc 15,4-5). Mai mult: Isus nu este numai un păstor bun care împărtășește viața turmei; Isus este Bunul Păstor, care pentru noi a sacrificat viața și, înviat, ni l-a dat pe Duhul său.

Iată ce vrea să ne spună Domnul cu imaginea Bunului Păstor: nu numai că el este călăuza, conducătorul turmei, ci mai ales că se gândește la fiecare dintre noi și se gândește la noi ca la iubirea vieții sale. Să ne gândim la asta: eu pentru Cristos sunt important, el se gândește la mine, sunt de neînlocuit, valorez prețul infinit al vieții sale. Și acesta nu este un mod de a spune: el cu adevărat și-a dat viața pentru mine, a murit și a înviat pentru mine. De ce? Pentru că mă iubește și găsește în mine o frumusețe pe care eu adesea n-o văd.

Fraților și surorilor, câte persoane se consideră astăzi nepotrivite sau chiar greșite! De câte ori se crede că valoarea noastră depinde de obiectivele la care reușim să ajungem, de succesul în ochii lumii, de judecățile celorlalți! Și de câte ori ajungem să ne aruncăm pentru lucruri de mică valoare! Astăzi Isus ne spune că noi valorăm pentru el mult și mereu. Și atunci, pentru a ne regăsi pe noi înșine, primul lucru de făcut este să ne punem în prezența sa, să ne lăsăm primiți și ridicați de brațele iubitoare ale Bunului nostru Păstor.

Fraților, surorilor, să ne întrebăm, așadar: știu să găsesc în fiecare zi un moment pentru a îmbrățișa certitudinea care dă valoare vieții mele? Știu să găsesc un moment de rugăciune, de adorație, de laudă, pentru a sta în prezența lui Cristos și a mă lăsa mângâiat de el? Frate, soră, Bunul Păstor ne spune că dacă faci asta, vei redescoperi secretul vieții: îți vei aminti că el și-a dat viața pentru tine, pentru mine, pentru noi toți. Și că pentru el toți suntem importanți, fiecare dintre noi și toți.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Se celebrează astăzi Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care are ca temă "Chemați să semănăm speranța și să construim pacea". Este o ocazie frumoasă pentru a redescoperi Biserica drept comunitate caracterizată de o polifonie de carisme și de vocații în slujba evangheliei. În acest context adresez din inimă salutul meu noilor preoți ai Diecezei de Roma, care au fost hirotoniți ieri după-amiază în Bazilica "Sfântul Petru". Să ne rugăm pentru ei!

Continui să urmăresc cu îngrijorare, precum și cu durere, situația din Orientul Mijlociu. Reînnoiesc apelul de a nu ceda în fața logicii revendicării și a războiului; în schimb să prevaleze căile dialogului și ale diplomației, care poate face mult. Mă rog în fiecare zi pentru pacea în Palestina și în Israel și sper ca acele două popoare să poată înceta repede să sufere. Și să nu uităm martirizata Ucraina, martirizata Ucraina care suferă mult datorită războiului.

Cu durere am aflat știrea despre moartea, într-un accident, a părintelui Matteo Pettinari, tânăr misionar de la Consolata în Coasta de Fildeș, cunoscut ca "misionarul neobosit", care a lăsat o mare mărturie de slujire generoasă. Să ne rugăm pentru sufletul său.

Adresez un bun-venit cordial vouă tuturor, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Primesc cu afect Surorile Apostoline: mulțumesc pentru slujirea voastră bucuroasă adusă pastorației vocațiilor! Salut credincioșii din Viterbo, Brescia, Alba Adriatica și Arezzo; precum și "Rotary Club Galatina Maglie e Terre" din Otranto, tinerii din Capocroce, adolescenții de la Mir din Azzano Mella și din Parohia "Sfânta Agneza" din Roma.

Urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Și salut tinerii Neprihănitei, buni! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat