Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Declarația COMECE în vederea votului Parlamentului European

"Avortul merge împotriva adevăratei promovări a drepturilor femeilor"

"Promovarea și facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor și a drepturilor lor": reafirmă aceasta Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluția "cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene", prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declarație adresată membrilor Parlamentului European și cetățenilor europeni, președinția comisiei subliniază importanța de a lucra "pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber și ca un dar pentru ele și pentru societate și în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viața personală, socială și profesională".

Avortul, se reafirmă în textul semnat de episcopii Mariano Crociata, Nuno Brás da Silva Martins, Czeslaw Kozon, Rimantas Norvila și de arhiepiscopul Antoine Hérouard, "nu va putea fi niciodată un drept fundamental". În schimb dreptul la viață "este pilastrul fundamental al tuturor celorlalte drepturi umane, îndeosebi dreptul la viața persoanelor mai vulnerabile, fragile și lipsite de apărare, cum este copilul încă nenăscut în sânul mamei, migrantul, bătrânul, persoana cu dizabilitate și bolnavii".

În afară de asta, COMECE citează numărul 47 din Declarația Dicasterului pentru Doctrina Credinței "Dignitas infinita cu privire la demnitatea umană", publicată la 8 aprilie, în care este reafirmat că "va trebui să se afirme cu orice forță și claritate, și în timpul nostru, că «această apărare a vieții care trebuie să se nască este intim legată cu apărarea oricărui drept uman. Presupune convingerea că o ființă umană este întotdeauna sacră și inviolabilă, în orice situație și în orice fază a dezvoltării sale. Este un scop în sine însuși și niciodată un mijloc pentru a rezolva alte dificultăți. Dacă dispare această convingere, nu rămân fundamente solide și permanente pentru apărarea drepturilor umane, care vor fi mereu supuse conveniențelor contingente ale puternicilor care sunt la rând» (Francisc, Exortația apostolică Evangelii gaudium)".

Uniunea Europeană, avertizează în afară de aceasta COMECE, "trebuie să respecte diferitele culturi și tradiții ale statelor membre și competențele lor naționale. Nu poate impune altora, dinăuntru și din afara granițelor sale, poziții ideologice despre persoana umană, despre sexualitate și despre gen, despre căsătorie și despre familie etc.". În afară de asta, Carta drepturilor fundamentale a UE "nu poate include drepturi care nu sunt recunoscute de toți și care creează diviziune". "Nu există un drept recunoscut la avort în dreptul european sau internațional - amintește COMECE - și modul în care această problemă este tratată în constituțiile și în legile statelor membre variază în mod considerabil. "Cum se citește în preambul - conclude declarația - Carta trebuie să respecte «diversitatea culturilor și tradițiilor popoarelor din Europa», precum și «tradițiile constituționale și obligațiile internaționale comune statelor membre»".

(După L'Osservatore Romano, 9 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat