Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea Secțiunii Pastorație în pregătirea viitorului an pastoral 2024-2025

Membrii Secțiunii Pastorație din cadrul Diecezei de Iași s-au întrunit la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian în zilele de 5 și 6 aprilie 2024 pentru a programa viitorul an pastoral 2024-2025.

Întâlnirea a fost deschisă de către episcopul diecezan Iosif Păuleț care a încurajat munca tuturor în elaborarea și implementarea planului pastoral diecezan.

Preasfințitul a subliniat importanța existenței unui plan pastoral unitar care să ghideze dinamismul vieții pastorale diecezane și să ofere liniile directoare esențiale pentru multiplele activități din parohiile diecezei. Episcopul a apreciat actualitatea temei anului pastoral prezent, "Biserica, familia lui Dumnezeu", precum și conținutul nucleelor tematice din care se inspiră catehezele pe care le ține în mod regulat în timpul Adventului și al Postului Mare. De asemenea a introdus tema viitorului an pastoral 2024-2025 care vrea să ajute credincioșii Diecezei de Iași să redescopere bucuria evangheliei prin asumarea identității lor de discipoli-misionari ai lui Cristos.

La această întâlnire a participat în calitate de facilitator și moderator Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, care a însoțit procesul elaborării proiectului încă de la început. Dânsa a apreciat, la rândul ei, perseverența și dedicarea membrilor secțiunii și a evidențiat pașii mici și concreți care au fost făcuți până în prezent. Atenția tuturor s-a îndreptat spre tema generală a viitorului an pastoral 2024-2025: "Discipoli-misionari ai lui Cristos". De fapt întregul plan are drept moto: "Uniți în familia lui Dumnezeu trăim bucuria evangheliei". Dacă în primii doi ani am descoperit darul unității și al familiei lui Dumnezeu, în al treilea an ne vom concentra pe dorința de a trăi bucuria evangheliei. Expresia "bucuria evangheliei" este titlul documentului principal al pontificatului Sfântului Părinte Papa Francisc, Evangelii gaudium. În cadrul acestui document papa insistă pe necesitatea ca toți creștinii să devină discipoli-misionari: "Fiecare creștin este misionar în măsura în care s-a întâlnit cu iubirea lui Dumnezeu în Cristos Isus; nu mai spunem că suntem «discipoli» și «misionari», ci că suntem mereu discipoli-misionari" (Evangelii Gaudium, 120).

Plecând de la insistența magisteriului Bisericii, dar și de la rezultatele chestionarului "Glasul tău în Biserică", participanții la întrunire au elaborat 10 nuclee tematice care vor putea sta la baza aprofundării temei noului an pastoral. S-a realizat și un sondaj care va fi diseminat la nivelul preoților activi în comunitățile parohiale cu scopul de a descoperi mijloacele considerate de preoți a fi cele mai eficiente pentru a ajunge la obiectivele propuse. De asemenea s-au pus în discuție inițiative legate de deschiderea anului pastoral și de sensibilizarea credincioșilor cu privire la aspectul misionar al vieții creștine.

Întâlnirea s-a încheiat cu reafirmarea dorinței tuturor de a continua implementarea proiectului pastoral în activitatea specifică fiecărui oficiu din Secțiunea Pastorație, precum și prin colaborarea cu celelalte oficii din cadrul diecezei noastre.

Pr. Daniel Iacobuț




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat