Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Ziua Vocațională "Veniți și vedeți" la Liceul Franciscan

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a fost gazda zilei vocaționale "Veniți și vedeți" (In 1, 39), la care au participat băieți de clasele a VII-a și a VIII-a din parohiile Diecezei de Iași.

După primirea fraternă a celor 50 de adolescenți, activitățile au început la ora 9.30 în amfiteatrul liceului cu un joc de prezentare și de cunoaștere interpersonală, cu scopul de a valorifica caracteristicile pozitive atât personale cât și ale grupului, în vederea apropierii dintre participanți.

Plecând de la mult-cunoscutul text evanghelic în care doi dintre discipolii lui Ioan Botezătorul, după ce l-au auzit vorbind pe Isus, au decis să-l urmeze, încurajați fiind de însăși invitația Domnului de a merge și de a vedea unde locuiește: "Veniți și vedeți" (In 1,39), pr. Mihai Cherecheș, OFMConv., animatorul momentului de cateheză ce a urmat, i-a provocat pe tinerii participanți cu întrebarea Ce sau pe cine căutați?, invitându-i la o reflecție personală și la a descoperi ce anume dorește să le transmită Isus prin experiența acestei zile deosebite.

"Curiozitatea" magilor care au venit tocmai din Răsărit până la Betleem pentru a-l vedea pe Pruncul Isus, cea a lui Zaheu, mai marele vameșilor, de a-l întâlni pe Domnul, cea a sfântului apostol Toma de a-l vedea în carne și oase pe Cristos cel Înviat, au fost exemple vii care au trezit în fiecare dintre adolescenții prezenți curiozitatea de a descoperi tot mai mult care este proiectul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare în parte.

Însuși Sfântul Francisc din Assisi, fratele nostru mai mare, rugându-se în fața Crucifixului de la "San Damiano", era curios și dorea să afle ce plan avea Domnul cu el, adresându-i întrebarea: "Doamne, ce vrei ca eu să fac?" Iar Cristos cel Răstignit i-a răspuns astfel: "Francisc, mergi și repară Biserica mea, care se află în ruină" (FF 1038).

Pr. Mihai s-a făcut portavocea Sfântului Francisc, oferindu-le participanților trei sfaturi inspirate din viața Sărăcuțului din Assisi: pasiunea pentru Dumnezeu, atenția, respectul și iubirea față de aproapele, năzuința spre idealuri mărețe.

După o pauză bine-meritată, pr. Bogdan Balașcă, OFMConv., directorul liceului, a făcut o prezentare însoțită de imagini a principalelor activități ale liceului, vorbind, totodată, despre programul zilnic din viața unui seminarist, despre cele trei specializări din cadrul acestei instituții, pentru ca la final să le arate participanților spațiile în care se desfășoară actul educativ și formativ.

La ora 12.00, în capela liceului, a urmat Sfânta Liturghie care a fost prezidată de către pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România, la care au concelebrat preoții formatori, organizatori și însoțitori ai grupurilor de tineri din diferitele comunități pastorale ale diecezei.

În cadrul omiliei, părintele provincial, pornind de la lecturile sfinte, i-a îndemnat pe băieții prezenți să se lase călăuziți de Isus cel Înviat în călătoria lor pe acest pământ și să fie deschiși la a împlini voința lui Dumnezeu în viața lor. De asemenea, i-a invitat la a-și însuși curajul și îndrăzneala apostolilor Petru și Ioan în misiunea predicării Evangheliei, despre care relatează Cartea Faptele Apostolilor, cât și bucuria urmării lui Isus pe care Sfântul Francisc o inspiră și astăzi tinerelor generații.

La finalul celebrării euharistice fiecare a primit ca amintire câte o carte despre viața Sfântului Anton de Padova, intitulată Povestea lui Anton. Sfântul fără nume.

După prânz, începând cu ora 14.00, au urmat activitățile și jocurile pe echipe animate de către pr. Clement Tălin, care au culminat cu competițiile de fotbal și volei.

Îi mulțumim Domnului pentru această zi atât de frumoasă pe care ne-a oferit-o în dar! De asemenea, le mulțumim tuturor organizatorilor, colaboratorilor și participanților pentru implicarea și prezența lor.

Pace și bine, tuturor!

Fr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 aprilie: Roman: Ziua Vocațională "Veniți și vedeți" la Liceul Franciscan




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat