Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua vocațională "Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14) la Seminarul "Sfântul Iosif"

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău și-a deschis porțile pentru cei 140 de adolescenți proveniți din 45 de parohii ale Diecezei de Iași, care au dorit să afle mai multe despre tot ceea ce presupun viața în seminar și formarea pentru Sfânta Preoție.

Începând cu primele ore ale dimineții, cu mult entuziasm, participanții au început să pășească pe porțile seminarului, descoperind, cu ajutorul seminariștilor, ambientul în care se formează actualmente cei 35 de seminariști.

A urmat apoi salutul de bun venit al părintelui director Petru-Sebastian Tamaș, care a prezentat oferta educațională a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif", îndemnându-i pe toți cei prezenți să răspundă afirmativ chemării lui Dumnezeu. Întregul îndemn a avut la bază cele trei verbe: "a vrea", "a lăsa" și "a învăța": să vrei să îl urmezi pe Cristos pe calea Preoției, să lași în urmă tot ceea ce îți îngreunează acest drum și să înveți cât mai mult pentru a fi capabil, întotdeauna, de lucruri mărețe.

În continuare, pr. Liviu-Marian Focioroș, formator și profesor al colegiului, le-a trasat participanților câteva aspecte care țin de viața de seminar: ce este seminarul și care este scopul său, dimensiunile formării din seminar și rolul pe care preoții îl au în formarea seminariștilor, programul după care funcționează viața seminariștilor, dar și diferitele activități care au loc, în mod obișnuit, în timpul unui an școlar. Toate acestea au fost frumos înglobate într-un filmuleț intitulat "O zi din viața Seminarului". Pe lângă toate acestea, participanții au avut bucuria de a asculta și mărturii vocaționale venite atât din partea unui preot, pr. Irinel-Iosif Iosub, parohul comunității "Sfântul Mihail" din Săbăoani, cât și din partea elevilor seminariști.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele director Petru-Sebastian Tamaș Petru, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Richardo-Dominic Baciu, directorul Oficiului pentru Vocații și profesor al Colegiului Catolic. În cadrul predicii, pornind de la mottoul acestei zile: "Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14), precum și de la imaginea balonului care se înalță, a subliniat importanța unei prietenii autentice cu Cristos: "Dacă vom rămâne prietenii lui, vom fi mereu la înălțime. Dacă îi vom respecta poruncile, ne vom îndrepta spre ceruri. Dacă îl vom iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, atunci această iubire ne va înălța și pe noi. Acesta este și obiectivul nostru pentru cei care doresc să răspundă chemării divine: să-i ridicăm cât mai sus, să punem în cei care învață în această școală tot ceea ce este necesar pentru ca ei să crească și să fie cât mai aproape de Dumnezeu, prin studiu și rugăciune".

Înainte de a începe activitățile sportive și recreative, toți participanții împreună cu seminariștii și preoții și-au întărit forțele la masa de prânz care a avut loc în aer liber. Ultima parte a zilei a fost dedicată diferitelor jocuri organizate de către seminariști.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a însoțit în această zi cu harurile sale, dar și cu vremea prielnică pentru desfășurarea programului. Mulțumim familiilor acestor tineri care au păstrat vie în sufletul lor flacăra credinței. Le mulțumim, totodată, preoților care au răspuns invitației lansate de Seminarul nostru și i-au însoțit pe participanții din diferite colțuri ale diecezei.

Le mulțumim pentru activitatea vocațională și pentru exemplul pe care îl oferă celor care sunt în căutarea propriei vocații. Ei sunt cei care devin o punte de legătură între comunitatea parohială și Seminar. În sfârșit, le mulțumim organizatorilor și seminariștilor care au făcut posibilă activitatea vocațională din această zi. Dumnezeu să ne copleșească pe toți cu harurile sale!

Pr. Emil-Daniel Gașpar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 aprilie: Bacău: Ziua vocațională "Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14) la Seminarul "Sfântul Iosif"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat