Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (7 aprilie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi, duminica a doua a Paștelui, intitulată de Sfântul Ioan Paul al II-lea duminica Milostivirii Divine, evanghelia (cf. In 20,19-31) ne spune că noi, crezând în Isus, Fiul lui Dumnezeu, putem avea viață veșnică în numele său (v. 31). "A avea viața": ce înseamnă?

Toți vrem să avem viață, dar există diferite moduri pentru a face asta. De exemplu, sunt cei care reduc existența la o cursă frenetică pentru a se bucura și a poseda atâtea lucruri: a mânca și a bea, a se distra, a acumula bani și lucruri, a simți emoții puternice și noi, și așa mai departe. Este un drum care la prima vedere pare plăcut, dar care nu satură inima. Nu așa "avem viața", pentru că, urmând drumurile plăcerii și ale puterii, nu găsim fericirea. De fapt, rămân fără răspuns atâtea aspecte ale existenței cum ar fi, de exemplu, iubirea, experiențele inevitabile ale durerii, ale limitei și ale morții. Și apoi rămâne nesatisfăcută visul care ne unește pe toți: speranța de a trăi pentru totdeauna, de a fi iubiți fără sfârșit. Astăzi evanghelia spune că această plinătate de viață, la care este chemat fiecare dintre noi, se realizează în Isus: el este cel care ne dă plinătatea de viață. Dar cum avem acces la ea, cum o experimentăm?

Să privim ce s-a întâmplat discipolilor în evanghelie. Trec printr-un moment de viață mai tragic: după zilele pătimirii sunt închiși în cenacol, înspăimântați și descurajați. Cel înviat le vine în întâmpinare și mai întâi le arată rănile sale (cf. v. 20): erau semnele suferinței și ale durerii, puteau să provoace sentimente de vină, și totuși cu Isus devin canalele milostivirii și ale iertării. Astfel, discipolii văd și ating cu mâna că împreună cu Isus viața învinge, mereu, moartea și păcatul sunt înfrânte. Și primesc darul Duhului său, care le dă o viață nouă, de fii iubiți, amestecată cu bucurie, iubire și speranță. Vă întreb un lucru: Voi aveți speranță? Fiecare să se întrebe: Cum merge speranța mea?

Iată cum să facem în fiecare zi pentru "a avea viața": este suficient să ne îndreptăm privirea spre Isus răstignit și înviat, să-l întâlnim în sacramente și în rugăciune, să-l recunoaștem prezent, să credem în el, să ne lăsăm atinși de harul său și conduși de exemplul său, să experimentăm bucuria de a iubi ca el. Fiecare întâlnire cu Isus, o întâlnire vie cu el, ne permite să avem mai multă viață. Să-l căutăm pe Isus, să ne lăsăm întâlniți - pentru că el ne caută! -, să deschidem inima la întâlnirea cu Isus.

Însă să ne întrebăm: Eu cred în puterea învierii lui Isus, cred că Isus a înviat? Cred în victoria sa asupra păcatului, asupra fricii și asupra morții? Mă las implicat în relația cu Domnul, cu Isus? Și mă las determinat de el să-i iubesc pe frați și pe surori și să sper în fiecare zi? Fiecare să se gândească la asta.

Maria să ne ajute să avem o credință tot mai mare în Isus înviat pentru "a avea viața" și a răspândi bucuria Paștelui.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Doresc să amintesc persoanele care au murit în accidentul de autocar ieșit de pe drum în Africa de Sud în urmă cu câteva zile. Să ne rugăm pentru ei și pentru cei din familie.

Ieri era Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace. Toți știm cât de mult practicarea unui sport poate să educe la o societate deschisă, solidară, fără prejudecăți. Dar pentru asta este nevoie de conducători și formatori care nu tânjesc numai la victorie sau la câștig. Să promovăm un sport care să favorizeze prietenia socială și fraternitatea!

Să nu înceteze rugăciunea noastră pentru pace, o pace justă și durabilă, îndeosebi pentru martirizata Ucraina și pentru Palestina și Israel. Duhul Domnului înviat să lumineze și să susțină pe cei care lucrează pentru a diminua tensiunea și a favoriza gesturi care să facă posibile negocierile. Fie ca Domnul să dea conducătorilor capacitatea de a se opri un pic pentru a trata, pentru a negocia.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi salut elevii de la Școala Catolică Mar Quardakh din Erbil, capitala Kurdistanului irakian; și tinerii din Castellón, Spania. Primesc cu afect grupurile de rugăciune care cultivă spiritualitatea Milostivirii Divine, adunați astăzi la Sanctuarul "Santo Spirito in Sassia".

Salut asociația jucătorilor de popice "La Perosina"; grupul ACLI din Chieti; participanții la Conferința Internațională pentru abolirea maternității surogat; credincioșii din Modugno și din Alcamo; elevii de la Școala "Sfântul Iosif" din Bassano del Grappa și candidații la Mire din Sant'Arcangelo di Romagna. Salut pe polonezii mulți: văd steagurile!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat