Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mărturia de credință a micului Giovannimaria Rainaldi

O viață atinsă de Iubire

de Simone Caleffi

Gio este un copil de cunoscut. Născut la 31 martie 2006, la Roma, i-a fost diagnosticat un ganglioneuroblastoma, cu puține speranțe de supraviețuire. Astfel, devine necesară o intervenție chirurgicală la New York, la 19 decembrie 2007. După evenimente alterne, înconjurat de iubirea familiei sale, la 30 mai 2013, Gio este primit în brațele lui Dumnezeu Tatăl în bucuria veșnică a paradisului.

Părintele Giovanni Biallo, din clerul de Roma, unul dintre preoții cei mai iubiți de Gio, vorbește astfel despre el: "Există atâta mister în istoria lui Giovannimaria. Poate un copil mic să devină conștient de sensul durerii și al morții? Poate un copil suferind să trăiască crucea sa cu o atare adeziune la Isus Răstignit încât să-l simtă viu și prezent în propria viață? De asemenea, poate o creatură de puțini ani să devină un ghid pentru cei din familia sa și pentru persoanele care l-au întâlnit?".

Desigur, aceste întrebări îl interoghează pe oricine cunoaște istoria extraordinară a acestui copil, care - totuși - a trăit "o viață marcată de aspectul obișnuit al durerii umane, care ne interpelează și ne zdruncină, în special dacă atinge o viață nevinovată, un copil plin de vitalitate și de bucurie", precizează părintele Giovanni, care relansează reflecția cu alte întrebări: "Ce a voit Domnul să ne spună prin intermediul lui? Ce vrea să ne dăruiască, făcându-ne cunoscut parcursul pe care l-a făcut acest copil?".

Pentru a putea da un răspuns măcar indirect la aceste întrebări, părintele Biallo pornește de departe. "Am avut mereu mare stimă față de Biserica Catolică din Statele Unite. Am constatat cum reușește să pună împreună tradiția cea mai autentică a credinței noastre cu modernitatea tot mai răspândită". Vizitarea Statelor Unite, și îndeosebi New York, i-a permis preotului să frecventeze diferite parohii din big apple în timpul vacanțelor de vară și facă experiență pastorală. "Desigur, în acel oraș nu m-aș fi gândit vreodată să intru în istoria singulară a lui Giovannimaria Rainaldi și a mamei sale Cinzia. O istoria care m-a implicat în profunzime, atât din punct de vedere uman cât și spiritual".

Biallo este conștient că a avut posibilitatea de a-și da seama direct numai de o mică parte din experiența pe care Giovannimaria a avut-o cu Isus, cu Fecioara Maria și cu sfinții, pe care i-a recunoscut însoțitori de drum spre întâlnirea deplină cu iubirea lui Dumnezeu. "Dar un lucru reiese clar în viața sa scurtă, dar foarte intensă. Existența sa are lumina unui pelerinaj, condus de providență, în care cei din familie, prietenii, persoanele întâlnite întâmplător, bolnavii, personalul sanitar, preoții, surorile, toți au fost implicați în descoperirea sau redescoperirea că suferința trăită cu Cristos, în rugăciune, mântuiește, transformă, ne duce la inima unei vieți care merită să fie trăită dacă este atinsă de Iubire. Toți petrecem existența noastră încercând să alungăm fragilitatea, durerea. Un copil de puțini ani a venit să ne amintească faptul că este frumoasă crucea, așa cum a repetat Giovannimaria mamei sale". Și continuă: "Îl simt viu și prezent în rugăciunea mea și mă descopăr că încredințez mijlocirii sale, în afară de viața mea, atâtea situații și persoane, cu nevoile și dificultățile lor. Am simțit atenția sa, interesul său, prietenia sa față de mine preot, cu același respect pe care îl demonstra mereu față de Euharistie".

Punte între Roma și New York, prin locurile în care a trăit, nu este straniu că al doilea preot care dă mărturie despre micul Gio este părintele Enrique Salvo, rector al catedralei "Sfântul Patriciu" din Manhattan. "Giovannimaria a fost un copil ca oricare altul: râdea, se înfuria, se juca, plângea și se distra în modurile sale simpatice. Dar nicio persoană de rugăciune care l-a întâlnit și a văzut credința sa, curajul său și bucuria sa în mijlocul suferinței sale intense, nu putea nega că Isus trăia și se iradia puternic din sufletul său. În timp ce micul său trup murea, Lumina lui Cristos strălucea din sufletul său prin ochii săi și zâmbetul său, așa cum soarele străbate vitraliile magnifice ale unei catedrale. În conversațiile unui copil, cuvintele sale de înțelepciune și de iubire impresionau chiar și inimile cele mai împietrite. Nimeni nu putea să stea aproape de el fără să fie încurajat, inspirat, iubit, și fără a se întreba cu uimire: «De ce nu l-am invitat pe Isus în suferința mea și în întunericul meu așa cum a făcut acest copil?»".

Și în cuvintele acestui al doilea martor impresionează caracterul extraordinar obișnuit a lui Gio. Gândindu-mă la el, nu poate decât să vină în minte Evanghelia: "Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24). "Giovannimaria - continuă părintele Salvo - a murit în solemnitatea Corpus Domini. În această sărbătoare celebrăm umilința lui Isus care devine cu adevărat prezent într-o bucată de pâine prin mâinile preoților săi, pentru a aduce rod după aceea în sufletele noastre. Niciunul dintre cei care îl cunoșteau și îl iubeau pe Gio nu a rămas uimit de acest plan divin. Isus a devenit prezent în Giovannimaria, și nu numai în viața sa ci și în moartea sa; Isus a adus mult rod în noi prin intermediul lui Gio. Acum - conclude el - mulțumim acestui copil și ne bucurăm cu el pentru că a slujit! A completat misiunea sa de a fi o punte între cer și pământ în viața sa de aici, și mai mult încă acum când trăiește în Împărăția Tatălui și, prin rugăciunile sale, procură haruri pentru noi din paradis".

(După L'Osservatore Romano, 4 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat