Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la primul colocviu între Dicasterul pentru Dialogul Interreligios și Congresul Liderilor Religiilor Tradiționale și Mondiale (4 aprilie 2024)

Domnule președinte al Senatului,
Eminență, Excelențe,
Autorități din Kazahstan,
Fraților și surorilor,

Vă spun bun-venit cu ocazia colocviului vostru, la care participă Dicasterul pentru Dialogul Interreligios și, din partea kazahă, Congresul Liderilor Religiilor Tradiționale și Mondiale, Senatul Republicii și Centrul Nursultan Nazarbayev pentru Dialogul Interreligios și între Civilizații. Pentru mine este motiv de bucurie să văd în acest eveniment un prim rod semnificativ al Protocolului de Înțelegere stipulat între Nazarbayev Center și dicasterul de mai sus.

Această întâlnire îmi dă ocazia să comemorez al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Tradiționale și Mondiale, la care am participat în 2022, mergând la Astana. Congresul este o platformă unică și bine experimentată pentru dialogul nu numai între responsabilii religioși, ci și cu lumea politicii, a culturii, a mijloacelor de comunicare. Este o inițiativă meritorie, care corespunde bine vocației Kazahstanului de a fi Țară a întâlnirii.

În afară de călătoria apostolică, am avut ocazia să manifest apropierea mea de poporul kazah cu ocazia vizitei în Vatican, în ianuarie, a domnului președinte al Republicii, care atât de respectuos m-a primit în țară, și în întâlnirea cu ES domnul Ashimbayev, președinte al Senatului și șef al Secretariatului Congresului, care participă la colocviul vostru ca șef al delegației kazahe.

Este necesar să ne susținem în cultivarea armoniei între religii, etnii și culturi, armonie de care marea voastră țară poate să fie mândră. Îndeosebi, trei sunt aspectele realității voastre pe care aș vrea să le subliniez: respectarea diversităților, angajarea pentru "casa comună" și promovarea păcii.

Cât privește respectarea diversităților, element indispensabil în democrație - care trebuie promovată constant -, contribuie mult la crearea armoniei faptul ca statul să fie "secular". Vorbim desigur despre o laicitate sănătoasă, care nu amestecă religia și politica, ci le distinge pentru binele amândurora, și care recunoaște în același timp religiilor rolul lor esențial în societate, în slujba binelui comun. În afară de asta, pacea și armonia socială sunt favorizate, în modelul vostru, de un tratament egal și paritar al diferitelor componente etnice, religioase și culturale cât privește locul de muncă, accesul la funcțiile publice și participarea la viața politică și socială a țării, pentru ca nimeni să nu se simtă discriminat sau favorizat din cauza identității sale specifice.

Cu privire la al doilea punct - angajarea pentru salvgardarea creației - subliniez tema pe care ați ales-o: Casa noastră comună: un dar divin de iubit și de care trebuie să ne îngrijim. Printre documentele de lucru, în afară de Laudato si' și de Laudate Deum, ați luat în considerare textul "2023-2033 Development Concept", voit de domnul președinte al republicii, care oferă o viziune panoramică a congresului și a activităților sale în decadele viitoare, cu atenție specială la problemele ambientale. Este important: de fapt, respectul față de creație este consecință indispensabilă a iubirii față de Creator, față de frații și surorile cu care împărtășim viața pe planetă, și în mod deosebi față de generațiile viitoare, față de care suntem chemați să transmitem o moștenire de păzit, nu o datorie ecologică de plătit. Doresc ca inițiativa voastră să constituie o contribuție importantă în acest sens.

În sfârșit, întâlnirea voastră are o a treia dimensiune: promovarea păcii. Astăzi atâția, prea mulți vorbesc despre război: retorică războinică din păcate a revenit la modă. Este urât acest lucru! Dar în timp ce se răspândesc cuvinte de ură, persoanele mor în brutalitatea conflictelor. În schimb avem nevoie să vorbim despre pace, să visăm pacea, să dăm creativitate și concretețe așteptărilor de pace, care sunt adevăratele așteptări ale popoarelor și ale oamenilor. Să se facă orice efort în acest sens, dialogând cu toți. Întâlnirea voastră respectând diversitățile și cu intenția de a vă îmbogăți reciproc să fie exemplu de a nu vedea în celălalt o amenințare, ci un dar și un interlocutor prețios pentru creșterea reciprocă.

Dragi prieteni, vă urez să petreceți zile de fraternitate, rodnice în prietenie și în proiecte de bine și să împărtășiți rodnic rezultatele muncii voastre. Asupra voastră invoc binecuvântarea Atotputernicului, iubitor al păcii. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat