Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași va avea un Ansamblu Muzeal Catolic

În urma demersurilor inițiate de Episcopia Romano-Catolică Iași, Ministerul Culturii a acordat avizul prealabil nr. 2050 din 27 martie 2024 privind înființarea Ansamblului Muzeal Catolic Iași.

Avizul a fost obținut în urma solicitării depuse de Episcopia Romano-Catolică Iași la Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Cererea a fost analizată în ședința Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din 12 martie 2024. În baza documentației depuse, comisia a propus Ministerului Culturii acordarea avizului prealabil, care a fost emis la 27 martie 2024. Este vorba despre prima etapă importantă în vederea acreditării Ansamblului Muzeal Catolic al Episcopiei noastre.

Necesitatea înființării unui muzeu catolic la Iași s-a conturat în contextul descoperirilor cu valoare istorică și de cult făcute cu ocazia restaurării Catedralei istorice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași în anul 2015, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-A-04074. Numeroasele bunuri culturale specifice (obiecte de cult, veșminte preoțești, însemne religioase), precum și bunurile de natură arheologică (monede, fragmente de ceramică) reprezintă valori patrimoniale deosebite care trebuie supuse proceselor de conservare și restaurare în scopul promovării lor și a cunoașterii culturii catolice de pe aceste meleaguri.

Astfel, cu binecuvântarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, s-a încredințat misiunea întocmirii documentației necesare muzeografului Carmil Chelaru, care va coordona activitatea noului muzeu catolic.

Ansamblul Muzeal Catolic Iași cuprinde pentru început trei spații: Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Cripta Catedralei istorice și "Memorialul Durcovici" aflat la subsolul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". În perioada următoare va fi amenajată, în Cripta Catedralei, prima expoziție permanentă a noului muzeu.

Vom reveni cu informații suplimentare legate de inaugurarea oficială a Ansamblului Muzeal Catolic, precum și cu programul de vizitare al acestuia.

Persoană de contact: Carmil Chelaru, director Ansamblul Muzeal Catolic Iași (tel. 0758/298328).

Cancelaria episcopală

* * *

Apollonia TV: "Primul muzeu catolic al Episcopiei Romano-Catolice din Iași":




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat