Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cartea cu amintirile Papei Francisc despre Papa Benedict al XVI-lea: "Pentru mine a fost un părinte"

"Benedict era un om de mare dulceață. În unele cazuri, unele persoane au profitat de el, probabil fără răutate, și au limitat mișcările sale. Din păcate, într-un anumit sens, îl încercuiau. Era un om foarte delicat, dar nu era slab, era puternic. Dar cu sine însuși era umil și prefera să nu se impună. Astfel a suferit mult". Sunt câteva din cuvintele cu care Papa Francisc îl amintește pe predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în cartea interviu cu jurnalistul Javier Martínez-Brocal, "El Sucesor" (Editorial Planeta), care apare miercuri, 3 aprilie 2024.

"M-a lăsat să cresc - explică Francisc - a fost răbdător. Și dacă nu vedea bine ceva, se gândea de trei sau patru ori înainte de a-mi spune. M-a lăsat să cresc și mi-a dat libertatea de a lua decizii". Papa a relatat raportul care timp de aproape zece ani de conviețuire în Vatican l-a legat cu emeritul: "Lăsa libertate, nu a cerut explicații în mod foarte natural. Mi-a spus: «Uite, nu înțeleg asta, dar decizia este în mâinile tale», eu i-am explicat motivele și el a fost mulțumit". Francisc explică în carte că predecesorul nu s-a opus niciodată la vreo decizie a sa: "Niciodată nu mi-a luat sprijinul său. Probabil exista ceva care nu împărtășea, dar n-a spus-o niciodată".

Papa a amintit și circumstanțele despărțirii sale de Benedict, miercuri, 28 decembrie 2022, când l-a văzut pentru ultima dată viu: "Benedict zăcea la pat. Încă era conștient, dar nu reușea să vorbească. Mă privea, îmi strângea mâna, înțelegea ceea ce spuneam, dar nu reușea să articuleze un cuvânt. Am rămas cu el așa un pic de timp, privindu-l și ținându-i mâna. Îmi amintesc perfect ochii săi clari... I-am spus câteva cuvinte cu afect și l-am binecuvântat. În acest mod ne-am salutat".

Cu privire la continuitatea între pontificate, Francisc a spus: "Ceea ce eu văd în ultimii papi... este că fiecare succesor a fost mereu marcat de continuitate, continuitate și diferență", pentru că "în continuitate fiecare a adus carisma sa personală... mereu este continuitate, și nu ruptură".

Francisc a relatat și un caz specific în care a fost apărat de Benedict al XVI-lea. "Am avut un colocviu foarte frumos cu el atunci când câțiva cardinali au mers ca să-l întâlnească surprinși de cuvintele mele despre căsătorie, și el a fost foarte clar cu ei. Într-o zi s-au prezentat la casa lui pentru a-mi face practic un proces și m-au acuzat în fața lui că promovez căsătoria homosexuală. Benedict nu s-a agitat pentru că știa perfect ceea ce gândesc eu. I-a ascultat pe toți, pe fiecare în parte, i-a calmat și le-a explicat tot. A fost odată când am spus că, de vreme ce căsătoria este un sacrament, nu poate să fie administrată la cupluri homosexuale, dar într-un fel trebuie să se dea vreo garanție sau protecție civilă situației acestor persoane. Am spus că în Franța există formula «unirilor civile», care la prima vedere poate să fie o opțiune bună, pentru că nu se limitează la căsătorie. De exemplu - gândeam eu - se pot primi trei bătrâne pensionare care au nevoie de servicii sanitare, moștenire, locuință etc. Intenționam să spun că mi se părea o soluție interesantă. Unii au mers ca să-i spună lui Benedict că eu spuneam erezii. El i-a ascultat și cu multă noblețe i-a ajutat să distingă lucrurile... Le-a spus: «Aceasta nu este erezie». Cum m-a apărat!... Mereu m-a apărat".

Papa a răspuns și la o întrebare a jurnalistului despre cărțile ieșite concomitent cu moartea Papei emerit. Francisc a răspuns: Mi-au provocat o mare durere: ca în ziua înmormântării să fie publicată o carte care m-a răscolit, relatând lucruri care nu sunt adevărate, este foarte trist. Desigur că nu mă lovește, în sensul că nu mă condiționează. Dar mi-a făcut rău că Benedict a fost folosit. Cartea a fost publicată în ziua înmormântării, și am văzut asta ca o lipsă de noblețe și de umanitate".

În sfârșit, papa i-a revelat lui Javier Martínez-Brocal că a dispus deja o revizuire a înmormântării papale explicând că priveghiul funebru pentru Benedict al XVI-lea a fost ultimul cu trupul papei în afara sicriului și catafalcul cu perne. Papii "să fie privegheați și înmormântați ca orice alt fiu al Bisericii. Cu demnitate, ca orice creștin".

(După Vatican News, 2 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat