Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrarea triduumului pascal în comunitățile romano-catolice din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia

Comunitățile române din Ladispoli, Cesano și din Civitavecchia au celebrat cu multă bucurie triduumul pascal, comemorând pătimirea, moartea și învierea Domnului Isus Cristos. Triduumul pascal a fost marcat cu o serie de celebrări, îmbinând bogata moștenire culturală a comunității cu tradițiile și riturile Bisericii Catolice.

Triduumul a început în Joia Sfântă cu slujba Cinei Domnului, când credincioșii s-au adunat pentru a comemora Cina cea de Taină și instituirea Euharistiei. Această ocazie solemnă a fost marcată de spălarea picioarelor, simbolizând umilința și slujirea lui Cristos.

În Vinerea Mare, comunitatea s-a reunit pentru celebrarea pătimirii Domnului, prin post și rugăciune, reflectând imensa jertfă a lui Isus pentru răscumpărarea omenirii, un moment emoționant de devoțiune fiind adorarea crucii prin creștinii își exprimă recunoștința pentru sacrificiul Fiului lui Dumnezeu.

Dar în Sâmbăta Sfântă, pe măsură ce a crescut așteptarea pentru Vigilia Pascală, comunitatea catolică românească a prins cu adevărat viață cu fervoare și bucurie, iar la căderea nopții, credincioșii s-au adunat în bisericile împodobite cu lumânări și flori, așteptând cu nerăbdare punctul culminant al triduumului - celebrarea învierii lui Cristos.

Un moment deosebit al sărbătorii Învierii din Cesano și Ladispoli a fost implicarea copiilor la o piesă de teatru care a înfățișat învierea lui Isus Cristos. Cu entuziasm și dăruire, copiii au reconstituit povestea biblică, punând în scenă triumful vieții asupra morții, al speranței asupra disperării. Reprezentațiile lor au servit ca o reamintire puternică a mesajului durabil al Paștelui - promisiunea răscumpărării și a noilor începuturi.

În zilele următoare, comunitatea catolică românească din Cesano și Ladispoli a continuat să sărbătorească Paștele prin întâlniri festive și mese comune, consolidând astfel legăturile de comuniune și unitate.

Triduumul pascal nu a fost doar o serie de ritualuri religioase, ci este o călătorie de credință profundă, o mărturie a puterii învierii lui Cristos.

Pr. Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-31 martie: Celebrarea triduumului pascal în comunitățile romano-catolice din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat