Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Berlin: Catolicii români din capitala Germaniei sărbătoresc Învierea Domnului în limba lor maternă

În istoria de aproape o sută de ani a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Berlin, nu s-a întâmplat des ca românii catolici care trăiesc aici să poată sărbători Paștele în limba lor maternă. Anul acesta, 2024, a fost un astfel de an de excepție. Abia pentru a doua oară au sărbătorit Paștele în grai românesc, cu cântecele cunoscute de acasă.

Primul Paște românesc l-au sărbătorit în 2021 cu Monseniorul Claudiu Carteș, diplomat al Vaticanului. Întrucât de această dată nu a putut veni la Berlin, preotul Cristian Bîrnat, din Dieceza de Iași, a venit în locul lui. Spre bucuria credincioșilor, a celebrat împreună cu ei Sfânta Liturghie nu doar în Duminica Paștelui, 31 martie 2024, ci și în a doua zi de Paște, luni, 1 aprilie.

Cristina Schneeweiss și Daniela Bogdan au pregătit cântecele pentru ambele zile. Cristina a și acompaniat cântările la chitară.

Comunitatea romano-catolică română din Berlin este o comunitate foarte tânără, atât la propriu, cât și la figurat. Din ea fac parte multe familii tinere cu copii mici.

Prima slujbă romano-catolică a avut loc în 2008, în Biserica "Sfântul Mihai" din Berlin-Mitte. Din 2009 slujba se ține în mod regulat. Până în 2017, lăcașul de cult a fost o mănăstire din Lankwitz, un cartier din sudul Berlinului. Din 2018 este Biserica "Sfântul Clemens" din Berlin-Kreuzberg. Spre deosebire de Lankwitz, biserica din Kreuzberg are avantajul de a fi situată în centru și ușor accesibilă de oriunde.

Până la sfârșitul anului 2018, părintele Mihai Caităr din orașul german Münster a păstorit comunitatea română din Berlin. În 2019, Monseniorul Claudiu Carteș a preluat comunitatea. De atunci, numărul credincioșilor a crescut constant. Slujba de Paște din 2024 a fost atât de bine frecventată încât chiar și călugării vincentini gazdă au fost uimiți.

Nu se știe cu exactitate câți români romano-catolici trăiesc în Berlin. O listă din anul 2018 conținea peste 1.400 de suflete.

Românii catolici din Berlin au de mult timp o mare dorință. Ei și-ar dori să aibă un păstor care să fie permanent în Berlin. Speră că episcopii responsabili din Germania și România vor găsi în curând o soluție.

Comunitatea românilor catolici din Berlin are un grup pe Facebook unde sunt publicate anunțuri și diferite aspecte din viața acestei tinere comunități.

Ernst Meinhardt




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat