Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Duminica Floriilor și Calea sfintei cruci

Comunitatea catolică românească din Torino a participat la celebrările din Duminica Floriilor, 24 martie 2024, atât la Liturghia de la ora 11.00 care a fost și ultima a misiunilor populare desfășurate în perioada 21-24 martie 2024, cât și la Calea sfintei cruci la Caselette (Torino).

O duminică frumoasă și senină de primăvară ne-a invitat parcă să ieșim din cotidianul nostru pentru a participa la celebrarea solemnă a Liturghiei din Duminica Floriilor ce a coincis cu încheierea misiunilor populare, Liturghie celebrată de către părintele paroh Iulian Herciu, de părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iași. și de părintele diacon Francisc Benedic. Binecuvântarea ramurilor de măslin, ascultarea Evangheliei și a temei "Mi-e dor de casă" propusă de către părintele Cristinel Fodor, cântecele interpretate cu măiestrie de corul condus de Ionel Jitaru Sel, ne-au ajutat să medităm profund asupra morții și învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos și să ne pregătim pentru intrarea în Săptămâna Sfântă.

Stațiunea a IX-a. Isus cade a treia oară sub povara crucii
"Ridică-te, Doamne,
ridică-te pentru mine...
Am nevoie să mergi până la capătul drumului crucii tale.
Am nevoie ca tu să mergi până în vârful colinei
și să mori acolo pentru mine.
Dacă tu nu te ridici,
cum aș putea eu să mai urmez calea mea?
Dacă crucea ta nu ar fi fost înfiptă pe Calvar,
cum aș putea eu s-o port pe-a mea?
Am nevoie de tine, Doamne,
și de curajul tău,
căci uneori îmi este greu".

Poate că mulți dintre noi am citit acea povestioară în care Dumnezeu explică unui om prezența unui singur rând de urme pe nisip: "Dragul meu, eu te iubesc mereu și niciodată nu te voi părăsi. În clipele tale cele grele, de încercări și de suferințe, se vede pe nisip o singură pereche de pași, deoarece atunci eu te luam în brațe sau în spate și te purtam pe drumul vieții tale".

Poate că astăzi, în mod deosebit, suntem chemați să îl însoțim noi pe Cristos pe drumul către Golgota, suntem invitați să fim și noi un Simon di Cirene, o Veronica sau o femeie care îl plânge pe Isus, suntem chemați să încetăm să fim învinuitori, acuzatori, călăi.

Suntem invitați să ne ajutăm aproapele - "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi?ați făcut" (Mt 25,40) - luându-l în brațele sau în spate, așa cum Dumnezeu a făcut cu noi în momentele noastre grele, de încercări și suferințe.

Răspunzând la această chemare, comunitatea din Torino a participat la Via Crucis, organizată în acest an lângă Torino, pe dealul orașului Caselette și celebrată de către părintele paroh Iulian Herciu împreună cu părintele Iosif-Claudiu Doboș.

Construcția acestei Via Crucis a început în vara anului 1854, în dorința de a însoți pelerinii la mica biserică "Sant'Abaco", lucrarea fiind finalizată în 1857. Fiecare dintre cele paisprezece stațiuni poartă numele binefăcătorilor care au finanțat la ridicarea ei. Traseul se deschide cu un al cincisprezecelea lăcaș închinat Sfintei Fecioare Maria Ajutorul Creștinilor.

O Cale a crucii anevoioasă, un drum dificil, un urcuș pavat cu pietre, un vânt rece și pătrunzător sub un soare puternic... totuși nimic din toate acestea nu au putut împiedica dorința de a fi alături de Isus, până la sfârșit, pentru a putea "să ne lăsăm învăluiți de misterul lui Isus care, ca un bob de grâu, ne dă viață murind. Căci el este sămânța speranței noastre. Contemplăm Crucifixul, izvor de speranță. Încetul cu încetul vom înțelege că a nădăjdui cu Isus înseamnă a învăța să vedem de acum înainte planta în sămânță, Paștele în cruce, viața în moarte" (Papa Francisc).

La sfârșitul celebrării Căii sfintei cruci, cei aproximativ 150 de participanți au împărtășit și un moment de comuniune frățească, cu o gustare și un pahar de vorbă bună.

Tatiana Ghiurca

*

Comunitatea catolică românească din Torino urează tuturor fraților și surorilor, din țară și străinătate, sărbători pascale binecuvântate!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Torino: Duminica Floriilor și Calea sfintei cruci. Foto: Mihai Bursuc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat