Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pentru prima dată de la începutul pontificatului

Scrise de Papa Francisc meditațiile pentru Via Crucis de la Colosseum

de Salvatore Cernuzio

După episcopi, călugări, familii întregi, tineri, studenți, cupluri de soți, misionari, migranți, refugiați de război, anul acesta însuși papa este cel care redactează meditațiile de la Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum. Este prima dată când se întâmplă în pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio.

"În rugăciune cu Isus pe calea crucii" este tema aleasă pentru reflecțiile care vor însoți cele paisprezece stațiuni care amintesc parcursul lui Isus spre Golgota. Un titlu care face să se înțeleagă caracterul profund "meditativ" al acestor texte care, cum subliniază Sala de Presă a Sfântului Scaun, vor fi, așadar, "un act de meditație și spiritualitate, avându-l pe Isus în centru. El care face drumul Crucii și pornește la drum cu el. Totul este foarte centrat pe ceea ce trăiește Isus în acel moment și este clar că se lărgește la tema suferinței...".

Așadar, va fi mai puțin directă referința la actualitate, ca în anii trecuți când au fost implicați refugiați, victime ale traficului de persoane sau oameni din țările aflate în război, sau, anul trecut, cu mărturii și dialoguri preluate din țările rănite vizitate de papa în timpul călătoriilor sale apostolice. Chiar dacă "în această cale a crucii legăturile sunt mai ample, fiind o rugăciune, referința se lărgește... Rugăciunea nu merge pentru categorie de persoane, ci pentru situație". Desigur alegerea este de a lega cu Anul Rugăciunii pe care Papa Francisc a ales să-l convoace drept pregătire pentru Jubileu, eveniment care, cum a spus mereu, are înainte de toate un caracter spiritual.

Cât privește prezența papei la Via Crucis, luând în considerare condițiile de sănătate ale pontifului și scăderea temperaturilor la Roma, nu vine de la Sala de Presă nici confirmare, nici dezmințire: rămâne ceea ce s-a anunțat anterior, și anume că papa va fi vineri seara la Palatino. "La starea actuală nu există schimbări cu privire la ceea ce este deja prevăzut."

Textele meditațiilor vor fi distribuite vineri, 29 martie, și în aceeași zi vor fi detalii mai mari despre cine va fi "cruciferul", purtătorul crucii, de-a lungul vechilor căi în jurul Colosseum-ului. Desigur, "persoanele care poartă crucea sunt legate de reflecția de la stațiune".

(După L'Osservatore Romano, 26 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat