Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 1/26.03.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Zilele dinaintea Paștelui în Biserica Romano-Catolică

Din arhiva ercis.ro: 8 aprilie 2023
Biserica Romano-Catolică celebrează în perioada 28-30 martie 2024 cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Sfintelor Paști. Aceste zile au o importanță deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. Celebrările sfinte din aceste zile în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor fi prezidate de PS Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași.

În dimineața de Miercurea Sfântă, 27 martie, are loc, începând cu ora 10.30, Liturghia crismei (a sfințirii uleiurilor). Preoții din toată dieceza vor fi în jurul episcopului, moment în care își vor reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii. În cadrul sfintei Liturghii se vor sfinți uleiurile pentru catehumeni (cei care urmează să fie botezați), pentru bolnavi și crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarelor etc.).

Joia Sfântă. Seara are loc Liturghia Cinei Domnului. Împărtășania sau Cina Domnului, Preoția și porunca iubirii vor sta în centrul acestei Liturghii. În catedrala din Iași, Liturghia este la ora 18.00. În cadrul acesteia, este amintit gestul lui Isus de umilință care a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină. După Liturghie, la un altar lateral, credincioșii vor medita la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, pe parcursul a patru ore de adorație și rugăciune.

Vinerea Sfântă. După o tradiție foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Pătimirea Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeșnice, nici fețe de altar. Celebrarea Pătimirii Domnului are loc la Iași la ora 18.00 și se compune din trei părți: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Pătimirea Domnului Isus Cristos după Sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci și distribuirea Sfintei Împărtășanii. Ziua aceasta este zi de post și de abstinență.

Sâmbăta Sfântă. Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nicio celebrare. Toți sunt invitați să mediteze pătimirea și moartea lui Cristos.

Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioșii, urmând îndemnul evangheliei, ținând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i așeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la catedrala din Iași începând cu ora 22.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduințelor de la Botez, împărtășirea credincioșilor - stau în centrul atenției acestei nopți sfinte. La finalul Sfintei Liturghii se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile orașului.

Cu ocazia sărbătorilor pascale, PS Iosif Păuleț a adresat credincioșilor o scrisoare pastorală, în care evidențiază salutul Pace vouă!, "primele cuvinte pe care Isus le-a adresat ucenicilor după învierea sa din morți" și "care exprimă atât de bine esența solemnității Învierii Domnului". Preasfințitul amintește despre faptul că acestea sunt cuvintele cu care începe episcopul Sfânta Liturghie și "aceasta este urarea pe care doresc să v-o adresez cu bucurie și acum, cu ocazia sărbătorilor pascale: darul păcii pe care Cristos l-a revărsat asupra ucenicilor după învierea sa din morți să încălzească inimile noastre, pentru ca tristețea, neîncrederea și răutatea să facă loc bucuriei, speranței și iubirii!" Chiar și în timpurile zbuciumate în care trăim, "vremuri care pot face să încolțească cu ușurință în inimile noastre frica, nesiguranța, neîncrederea" păstorul Diecezei de Iași amintește că "Cristos cel înviat vine la noi pentru a ne încuraja și a ne transmite pacea sa", iar acest lucru se întâmplă în comunitate, pentru că foarte mult dorește "Isus ca ucenicii săi să formeze împreună o comunitate de frați și surori, o adevărată familie a lui Dumnezeu, așa cum ne sugerează tema anului pastoral" din Dieceza de Iași. Spre finalul scrisorii pastorale PS Iosif exprimă îndemnul: "Să ne deschidem inimile pentru a primi pacea Celui înviat, pe care ne-o oferă în mod special în sacramentul Spovezii! La Sfânta Liturghie, împreună cu ceilalți frați în credință, îl vom întâlni și îl vom primi în sufletele noastre ca hrană pentru viața veșnică."

Ziua de Paști. Liturghia zilei de Paști, din ziua de 31 martie, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Sfintei Liturghii, credincioșii sunt stropiți cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este așezată lângă altar. În catedrala ieșeană, Sfintele Liturghii au loc la orele: 8.00, 9.15, 11.00, 16.00, 18.00. PS Iosif Păuleț va prezida Sfânta Liturghie de la ora 11.00.

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță

________________________________________

Persoane de contact:

- Pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

- Pr. Daniel Iacobuț (tel. 0767/352215; e-mail: pr_danieliacobut@yahoo.it)

* * *

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală de Paști 2024 - "Pacea mea o dau vouă!"

Liturghia crismei va fi la Iași, în Miercurea Sfântă, 27 martie




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat