Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat tinerilor la a cincea aniversare a exortației apostolice post-sinodale Christus vivit

Dragi tineri,

Cristos trăiește și vă vrea vii! Este o certitudine care mereu umple de bucurie inima mea și care mă determină acum să vă scriu acest mesaj, la cinci ani de la publicarea exortației apostolice Christus vivit, rod al Adunării Sinodului Episcopilor care avea ca temă "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

Înainte de toate, aș vrea ca aceste cuvinte ale mele să reînsuflețească în voi speranța. De fapt, în actualul context internațional, marcat de atâtea conflicte, de atâtea suferințe, pot să-mi imaginez că mulți dintre voi se simt descurajați. De aceea doresc să repornesc împreună cu voi de la vestea care se află la fundamentul speranței pentru noi și pentru întreaga omenire: "Cristos trăiește!".

Spun asta fiecăruia dintre voi în mod deosebit: Cristos trăiește și te iubește, infinit. Și iubirea sa față de tine nu este condiționată de căderile tale sau de greșelile tale. El, care și-a dat viața pentru tine, nu așteaptă, pentru a te iubi, perfecțiunea ta. Privește brațele sale deschise pe cruce și "lasă-te mântuit mereu din nou"[1], mergi cu el ca și cu un prieten, primește-l în viața ta și lasă-l să împărtășească bucuriile și speranțele, suferințele și angoasele tinereții tale. Vei vedea că drumul tău se va lumina și că și poverile cele mai mari vor deveni mai puțin grele, pentru că el va fi cel care le poartă cu tine. Pentru aceasta, invocă-l în fiecare zi pe Duhul Sfânt, care "te face să intri tot mai mult în inima lui Cristos, pentru ca tu să fii tot mai plin de iubirea sa, de lumina sa și de forța sa"[2].

Cât aș vrea ca această veste să ajungă la fiecare dintre voi și ca fiecare s-o perceapă vie și adevărată în propria viață și să simtă dorința de a o împărtăși cu prietenii săi! Da, pentru că voi aveți această mare misiune: să mărturisiți tuturor bucuria care se naște din prietenia cu Cristos.

La începutul pontificatului meu, în timpul ZMT de la Rio de Janeiro, v-am spus cu forță: Faceți-vă auziți! "Hagan lio!". Și astăzi vă cer asta din nou: faceți-vă auziți, strigați, nu atât cu glasul, ci cu viața și cu inima, acest adevăr: Cristos trăiește! Pentru ca toată Biserica să fie determinată să se ridice, să pornească la drum mereu din nou și să ducă vestea sa la toată lumea.

La 14 aprilie, vom aminti cei 40 de ani de la prima mare adunare a tinerilor care, în contextul Anului Sfânt al Învierii, a fost vlăstarul viitoarelor Zile Mondiale ale Tineretului. La sfârșitul acelui an jubiliar, în 1984, Sfântul Ioan Paul al II-lea a încredințat tinerilor Crucea cu misiunea de a o duce în toată lumea ca semn și amintire că numai în Isus mort și înviat este mântuire și răscumpărare. După cum știți bine, este vorba de o cruce de lemn fără Cel Răstignit, voită astfel pentru a ne aminti că ea celebrează mai ales triumful învierii, victoria vieții asupra morții, pentru a spune tuturor: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat" (Lc 24,5-6). Și voi pe Isus contemplați-l astfel: viu și plin de bucurie, învingător al morții, prieten care vă iubește și vrea să trăiască în voi[3].

Numai astfel, în lumina prezenței sale, amintirea trecutului va fi rodnică și veți avea curajul de a trăi prezentul și de a înfrunta viitorul cu speranță. Veți putea asuma cu libertate istoria familiilor voastre, a bunicilor voștri, a părinților voștri, tradițiile religioase din țările voastre, pentru a fi la rândul vostru constructori ai zilei de mâine, "artizani" ai viitorului.

Exortația Christus vivit este rod al unei Biserici care vrea să meargă împreună și care de aceea se pune în ascultare, în dialog și în discernământ constant al voinței Domnului. Pentru aceasta, cu peste cinci ani în urmă, în vederea Sinodului despre tineri, multora dintre voi, din diferite părți ale lumii, vi s-a cerut să împărtășiți propriile așteptări și propriile dorințe. Sute de tineri au venit la Roma și au lucrat împreună câteva zile, adunând idei de propus: grație muncii lor, episcopii au putut cunoaște și aprofunda o viziune mai amplă și profundă despre lume și despre Biserică. A fost un adevărat "experiment sinodal", care a adus multe roade și care a pregătit drumul și pentru un nou Sinod, cel care-l trăim acum, în acești ani, tocmai despre sinodalitate. De fapt, așa cum citim în Documentul Final din 2018, "participarea tinerilor a contribuit la «trezirea» sinodalității, care este o «dimensiune constitutivă a Bisericii»"[4]. Și acum, în această nouă etapă a parcursului nostru sinodal, avem nevoie mai mult ca oricând de creativitatea voastră pentru a explora căi noi, mereu în fidelitate față de rădăcinile noastre.

Dragi tineri, voi sunteți speranța vie a unei Biserici aflate pe cale! Pentru aceasta vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru aportul vostru la viața Trupului lui Cristos. Și vă rog: nu lăsați să ne lipsească gălăgia voastră bună, determinarea voastră ca aceea a unui motor curat și agil, modul vostru original de a trăi și de a vesti bucuria lui Isus înviat! Pentru aceasta mă rog; și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 25 martie 2024, Lunea Sfântă.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 123.

[2] Ivi, 130.

[3] Cf. ivi, 126.

[4] Sinodul Episcopilor, A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credința și discernământul vocațional. Document Final, 121.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat