Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Am ales bine?" Zi de reculegere pentru elevii de la Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu", profilul de teologie romano-catolică

Un grup de aproximativ 100 de elevi ai Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu" din Iași, profilul de teologie romano-catolică, coordonați de pr. Claudiu Robu, directorul profilului de teologie romano-catolică din cadrul aceluiași colegiu și diriginte la clasa a XI-a, împreună cu ceilalți părinți diriginți: pr. Iosif Iacob, la clasa a XII-a, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, la clasa a X-a, și pr. Robert Râtan, la clasa a IX-a, a participat, sâmbătă, 23 martie 2024, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, la o zi de reculegere în vederea unei mai bune pregătiri atât pentru sărbătorile pascale ce se apropie, cât și pentru viață. Întâlnirea a stat sub tema "Am ales bine?", fiind moderată de către studenții anului VI de la Seminarul din Iași, coordonați de părintele Ionuț-Eremia Imbrișcă, director spiritual la Seminar și profesor la Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" din Iași.

Tema propusă a fost "Am ales bine?". Pare o simplă întrebare, la prima vedere... însă este o întrebare mai mult decât existențială, pe care ar trebui să ne-o adresăm cu toții, cât mai des.

Ziua a început cu o rugăciune, cum era și normal... Apoi a urmat o piesă de teatru, pusă în act de către studenții anului VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pe tema alegerilor importante din viață, fiind o interpretare, presărată cu umor, a Mitului lui Gyges din dialogul "Republica" de Platon.

După acest moment artistic a urmat o meditație oferită de seminaristul Wincent Ostrovschi. Acesta a subliniat două idei importante: viața este formată din totalitatea alegerilor pe care le facem și deciziile ne modelează viața. Spre finalul meditației a oferit un răspuns la întrebarea "Cum să aleg bine" și un decalog al deciziilor bune.

Imediat după pauză elevii au fost împărțiți pentru discuțiile pe grupe legate de factorii care influențează luarea unei decizii și de gradul de dificultate al unei decizii.

Punctul culminant al acestei zile a fost Sfânta Liturghie, precedată de devoțiunea Căii sfintei cruci. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Claudiu Robu, iar omilia a fost ținută de părintele diacon Mihai Ispas care a scos în evidență importanța unității. Această unitate poate să ne apropie de Dumnezeu sau să ne îndepărteze, cum a fost cazul Sinedriului care l-a condamnat pe Isus. Unitatea pe care dorim să o construim este benefică în măsura în care alegerea este făcută ascultând de glasul lui Dumnezeu.

Comuniunea a continuat cu prânzul, după care a urmat un moment special. Pe parcursul Postului Mare, elevii au inițiat activitatea Îngerașul, care presupune ca fiecare elev să fie "îngerul păzitor" al altui elev, culminând cu împărțirea cadourilor pregătite, ca încununare a acestei activități.

Ziua de reculegere s-a încheiat cu o rugăciune în care l-am rugat pe Duhul Sfânt să ne lumineze pentru ca să putem auzi șoapta sa și să luăm decizii bune în viață.

Mulțumim părintelui Ștefan Lupu, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru găzduire și pentru disponibilitate. De asemenea, le mulțumim și preoților profesori de la Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" din Iași pentru inițiativă, precum și seminariștilor din anul VI pentru organizare.

Unii elevi care au participat ne-au oferit câteva impresii în urma acestei zile de reculegere:

  • "Reculegerea de la Institutul Teologic Romano-Catolic «Sfântul Iosif» din Iași a fost una deosebită. Mi-a plăcut foarte mult, întrucât s-a încercat ceva diferit față de anii precedenți. Munca și truda depusă de seminariști nu a fost fără rost. S-a observat efectul dorit, zâmbetul de pe fața elevilor. Pe mine personal m-a impresionat sceneta. Seminariștii și-au dovedit cu măiestrie abilitățile de actorie. Nu a fost greu de observat că textul scenic a fost gândit și regândit, până când a ajuns la perfecțiunea dată. A fost o experiență de neuitat. Felicitări tuturor celor care au pregătit această reculegere!" (Daniel Burlacu, clasa a XII-a).

  • "Această frumoasă zi de reculegere a fost una extrem de plăcută, mulțumită seminariștilor. Datorită lor am înțeles cu adevărat sensul discernământului pe care trebuie să-l parcurg în viața de zi cu zi. Mi-a plăcut foarte mult sceneta pe care au realizat-o, deoarece m-a amuzat și am putut începe ziua cu puțin divertisment" (Antonel Dornianu, clasa a XII-a).

  • "Experiența de la această zi de reculegere a fost foarte plăcută. Am fost primiți cu brațele deschise de către organizatori, ni s-a vorbit calm și călduros. Apreciez din plin efortul pe care l-au depus toți cei implicați pentru a face ca această zi să fie de neuitat" (Dragoș Păduraru, clasa a IX-a).

  • "Nu știu cum să încep... Această zi a fost una deosebită, fiind prima dată când particip la o zi de reculegere. Nu mă așteptam la căldura pe care seminariștii au reușit să ne-o transmită. Piesa de teatru a fost bine organizată, serioasă, dar și cu elemente fine de umor. Mi-a plăcut mult activitatea pe grupe, atent moderată de seminaristul Bogdan Onode. Momentul cel mai semnificativ și mai profund a fost Sfânta Liturghie, precedată de Calea crucii, în timpul căreia am avut posibilitatea de a mă împăca cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii. Le mulțumesc seminariștilor și preoților pentru șansa de a descoperi dacă am ales bine, pentru ospitalitate și pentru grija pe care au avut-o față de noi, ca să nu ne lipsească nimic" (Miriam Mihăică, clasa a IX-a).

Ștefan-Bogdan Onode,
seminarist în anul VI

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 martie: Iași: "Am ales bine?" Zi de reculegere pentru elevii de la Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu", profilul de teologie romano-catolică




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat