Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
COMECE către UE: Nu supuneți valorile creștine intereselor politice și narațiunilor rasiale

de Adriana Masotti

Readucerea valorilor creștine în centrul dezbaterii despre viitorul Europei, în fața schimbărilor și a provocărilor asupra cărora instituțiile europene sunt chemate să se confrunte. Este apelul episcopilor membri ai COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană), conținut într-un text semnat și de Conferința Bisericilor Europene, de Adunarea interparlamentară despre ortodoxie și de "Together for Europe. Împreună pentru Europa".

"Europa, fii tu însăți!"

Ocazia mesajului adresat instituțiilor europene, candidaților la Parlamentul European și partidelor politice o reprezintă următoarele alegeri ale Parlamentului European programat de la 6 la 9 iunie 2024. "Europa, fii tu însăți!" este titlul. Punctul de plecare este preocuparea semnatarilor față de "consecințele crizelor succesive economice, migratoare, sanitare și energetice în Europa și în lume, și războaiele devastatoare care ne înconjoară". Provocări care pun în discuție valorile în cadrul spațiului european, instituțiile și principiile sale democratice.

Actuala marginalizare a valorilor creștine

Semnatarii subliniază "importanța vitală" a conceptului de democrație participativă și a participării ample a cetățenilor la procesul decizional și la gestionarea afacerilor europene, în timp ce evidențiază că o mare parte dintre ei, care se recunosc în valorile creștine, trăiesc astăzi un sentiment de marginalizare, "pentru că nu au posibilitatea de a exprima pozițiile și opiniile lor în mod autonom și distinct". Membrii COMECE și ai celorlalte organizații denunță și excluderea referințelor la valorile creștine în textele de la UE, confirmă o neatenție față de tradiția creștină ca izvor al valorilor europene. "Observăm cu regret - se citește în text - că valorile, odinioară considerate sigure, precum pacea, stabilitatea și prosperitatea, și mai degrabă statul de drept decât dominația puterii, acum au fost smulse", în timp ce din cauza unui sentiment răspândit de frică și de nesiguranță se face apel la așa-numitele "valori tradiționale" instrumentalizându-le adesea ca în cazul conceptelor de "patrie" și de "religie" care "sunt înarmate și figuri istorice dubioase sunt transformate în eroi".

A lucra împreună pentru o nouă agendă politică europeană

În fața acestei realități apelul adresat instituțiilor și forțelor politice este de a ține cont în politica europeană de valorile creștine "împărtășite de mare parte dintre cetățenii europeni", care "pot garanta o abordare sigură a schimbărilor și a provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm". COMECE și ceilalți semnatari reafirmă apoi angajarea lor de a colabora pentru promovarea "unei agende europene pozitive care să se inspire din valorile creștine" și sintetizează gândirea lor în trei cereri precise adresate grupurilor politice și candidaților: "să recunoască valorile creștine ca fundament principal al proiectului european, realizând un dialog deschis, transparent și obișnuit cu Bisericile și asociațiile religioase; să lupte împotriva instrumentalizării valorilor creștine pentru interese politice și în perspectiva narațiunilor etno-rasiale" și, în sfârșit, "să promoveze valorile creștine în programele politice și în campaniile pre-electorale".

(După Vatican News, 20 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat