Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli și Cesano: Călătorie de credință. Un pelerinaj al românilor la Lanciano și Manoppello

Sâmbătă, 16 martie 2024, un grup de pelerini români din Ladispoli și Cesano, condus fiind de părintele paroh Isidor Mîrț, a realizat un pelerinaj de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui la două sanctuare cu o semnificație profundă pentru credincioșii din întreaga lume: Lanciano și Manoppello, din regiunea italiană Abruzzo.

Pelerinajul a început cu un sentiment de fervoare, pe măsură ce pelerinii din Ladispoli și Cesano se adunară, uniți fiind de credința lor și de scopul comun. Lăsând deoparte rutina vieții de zi cu zi, ei au pornit într-un pelerinaj, căutând consolare, reînnoire și o legătură mai profundă cu Dumnezeu.

Lanciano, un oraș încărcat de istorie și credință, îi atrage pe pelerini cu relicva sa sacră - Miracolul Euharistic. Potrivit tradiției, în secolul al VIII-lea, un călugăr basilitan a suferit o criză profundă de credință în timp ce celebra Sfântul Sacrificiu al Maslului. Într-o întorsătură miraculoasă a evenimentelor, pâinea și vinul consacrate în timpul Liturghiei s-au transformat în carne și sânge, o mărturie a prezenței reale a lui Cristos în Euharistie.

În biserica sanctuar dedicată Sfântului Francisc, în fața vechiului altar care conservă relicva, după ce s-au spovedit, pelerinii au participat la sfânta Liturghie, celebrată de părintele Isidor. Aici, între zidurile acestei biserici, pelerinii au avut ocazia să-și reafirme credința în puterea transformatoare a Euharistiei.

De la Lanciano, pelerinajul a continuat spre sanctuarul din Manoppello, unde se află o altă relicvă venerată - Marama Veronicăi, cunoscut și sub numele de "Santo Volto" sau Sfânta Față. Potrivit tradiției, acest văl delicat poartă amprenta miraculoasă a chipului lui Cristos, capturat în momentul Pătimirii sale. De secole, credincioșii s-au adunat la Manoppello, atrași de prezența enigmatică a acestei relicve sacre și de promisiunea de a întâlni chipul Mântuitorului lor. Aici, în seninătatea liniștită a bazilicii sanctuarului, grupul de pelerini a contemplat imaginea Sfintei Fețe, găsind alinare și putere în privirea lui Cristos care atât de mult a iubit lumea încât și-a dat viața pentru salvarea ei.

De-a lungul pelerinajului, credincioșii din Ladispoli și Cesano nu au căutat doar hrană spirituală, ci și au creat legături de prietenie; împreună, ei au împărtășit momente de rugăciune, reflecție și sprijin reciproc, creând amintiri pentru o viață întreagă.

Acest pelerinaj la sanctuarele din Lanciano și Manoppello a fost mai mult decât o simplă călătorie; a fost o mărturie a puterii durabile a credinței și a legăturilor puternice ale comunității. Prin devotamentul și venerația lor comună, pelerinii români au fost în căutarea nu numai a relicvelor sfinte, ci și a prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lor.

Pr. Michail-Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Ladispoli și Cesano: Călătorie de credință. Un pelerinaj al românilor la Lanciano și Manoppello




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat