Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Oituz la Târgu Ocna, pe jos, pe Calea crucii

O frumoasă mărturie publică de credință din partea credincioșilor catolici de pe valea Oituzului a fost posibilă duminică, 17 martie 2024, la acțiunea spirituală "Calea crucii", care a străbătut traseul între Oituz și Târgu Ocna.

La inițiativa Asociației Kolping Moldova și cu sprijinul foarte important al parohiilor din Oituz, Bahna, Nicorești, Satu Nou, Pârgărești și Târgu Ocna, aproximativ 500 de credincioși au pornit la pas în spatele crucii lui Isus, 15 kilometri împreună în rugăciune, cântece, fiecare cu dorința de a oferi această jertfă ca formă de prețuire pentru modelul nostru de iubire și sacrificiu Isus Cristos.

Fiind prima ediție a acestei inițiative, nimeni nu a putut aprecia cu exactitate numărul pelerinilor, dar fiecare comunitate ne-a oferit o surpriză foarte plăcută prin prezența atât de numeroasă și atât de implicată. Felicitări tuturor pelerinilor prezenți!

Copii, tineri, adulți, persoane vârstnice au dorit să parcurgă Calea crucii, foarte mulți pentru prima data în viață sau pentru cei mai vârstnici după mulți, mulți ani. Tema și gândul pentru care au fost invitați la rugăciune a fost "Pacea" atât de fragilă în zilele noastre.

Ziua a început cu sfințirea crucii în cadrul sfintei Liturghii din comunitatea Oituz. Părintele Anton Galațanu și părintele paroh Bernardin Farțade au evidențiat frumusețea jertfei în perioada Postului Mare pentru fiecare credincios în pregătirea marii bucurii a învierii lui Isus.

La ora 13.00 curtea bisericii din Oituz a fost neîncăpătoare pentru că foarte mulți creștini au răspuns invitației și au avut acest curaj de a porni la drum.

Fiecare parohie a primit câte două stațiuni de recitat, iar voluntarii din fiecare localitate au purtat crucea pe traseul dintre biserici.

Doamna Viviana din Oituz la vârsta de 75 de ani, a parcurs cei 15 km și ca un adevărat Simon din Cirene a cerut măcar 10 metri să ducă crucea lui Isus. Un exemplu de credință oferit tuturor creștinilor.

Toți pelerinii au fost ieri "Simon din Cirene", l-au ajutat pe Isus să își ducă crucea și fiecare la rândul lui și-a dus propria cruce cu demnitate și pioșenie.

Preoții din fiecare parohie au așteptat mulțimea pelerinilor în fața bisericilor și împreună cu credincioșii au animat prin cântece și rugăciune fiecare stațiune.

Un moment foarte frumos și ecumenic a fost prezența și citirea a două stațiuni în fața bisericii ortodoxe din curtea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna. Mulțumiri părintelui Florin Asmarandei și conducerii instituției pentru această oportunitate.

La ora 17.00 am ajuns în fața bisericii romano-catolice din Târgu Ocna unde părintele paroh Ciprian Bulai a încheiat procesiunea și a oferit o binecuvântare tuturor participanților, felicitând și mulțumind fiecăruia pentru sacrificiu și mărturia de credință oferită în această zi.

Mulțumiri voluntarilor asociației Kolping pentru implicare, mulțumiri primăriilor din Pârgărești, Oituz și Școlii gimnaziale din Oituz pentru că au oferit microbuzele pentru întoarcerea participanților, mulțumiri Jandarmeriei, Poliției și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acțiunii.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile sale, pentru vremea frumoasă și puterea fizică a fiecărui pelerin de a duce la bun sfârșit traseul care a măsurat peste 15 kilometri.

Succesul acțiunii ne obligă pentru anul următor să repetăm această experiență pentru a oferi lumii și realității în care trăim modelul lui Isus ca singurul model de iubire, pace și sacrificiu.

Cornel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: De la Oituz și Târgu Ocna, pe jos, pe Calea crucii




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat