Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Erzdiözese Wien (Facebook)
"Priviți la Cristos". Reflecție despre drumul crucii în Postul Mare

Căile lui Dumnezeu sunt mult prea diferite de căile și planurile oamenilor. Omul își fixează un anumit drum de urmat pentru a avea o viață fericită. Câte planuri nu ne facem noi pentru a ne urma propriul drum și deodată apare ceva de neașteptat în viața noastră. Planurile noastre sunt de multe ori întrerupte deoarece în fața ochilor noștri și ai planului făcut de noi, la o răscruce de drumuri, apare o cruce. Uneori această cruce trebuie să o ducem tot restul vieții noastre, alteori e nevoie de multă răbdare pentru a ne atinge eventual mai târziu scopul pe care ni l-am propus inițial.

Acolo unde din nefericire s-a întâmplat un accident rutier, oamenii plantează în acel loc o cruce, ca ei să-și aducă mereu aminte de acel tragic incident.

Mereu în viața noastră suntem invitați să privim la Cristos și să purtăm crucea împreună cu el. Nu trebuie să așteptăm minuni imediate ca și cum noi am dispune de viața noastră. Acest lucru s-a întâmplat și cu ucenicii lui Cristos care umblând și predicând evanghelia, așteptau să se întâmple minuni imediate și să ia parte la Împărăția lui Cristos chiar aici pe pământ.

În viața noastră, privind deseori crucifixul, simțim o ameliorare, simțim cu adevărat un alt timp de har.

Poporul ales, după 40 de ani de pribegire prin pustiu, a devenit poporul care l-a lăudat și preamărit pe Dumnezeu. După 40 de zile de pocăință putem să ne punem și noi o întrebare legitimă și anume: Cine este acest Cristos și ce reprezintă el pentru viața mea personală?

Pe parcursul acestui pelerinaj pe care noi îl facem pe acest pământ este foarte important ca noi să găsim un loc special, un timp tocmai pentru a ne lăsa pătrunși de privirea lui Cristos.

Îmi aduc aminte cu plăcere de anii copilăriei mele, atunci când, în Postul Mare, bunicii mei îmi arătau un colț deosebit din locuința lor. Era un colț mai deosebit în camera lor, și anume unde era crucea. La această cruce era mereu o floare sau niște ramuri de salcie rămase de la Duminica Floriilor. Iar pe timpul verii mereu era un buchet de flori proaspete. De multe ori în timpul zilei priveau cu admirație la acel loc și vorbeau în șoaptă cu Cristos prin intermediul rugăciunii. O privire destul de simbolică pe care ei o îndreptau spre Cristos ori de câte ori aveau ocazia în timpul zilei.

În ziua de Vinerea Sfântă, auzim la celebrarea liturgică aceste cuvinte: "Iată lemnul crucii..." În acest timp sfânt al Postului Mare suntem invitați mai mult decât altădată să privim îndelung la crucea unde Cristos a fost răstignit. Dacă se și dorește putem să intrăm în dialog direct cu cel răstignit.

Acest dialog se poate întâmpla și depinde foarte mult cum reușim să ne poziționăm în viața noastră personală față de acest crucifix.

Poate există în locuința noastră o cruce, care să ne facă să privim mai des asupra lui, chiar mai mult decât poate o făceam până acum.

Putem pune și noi o floare, să aprindem eventual o lumânare la masa de seară. Eventual putem chiar uneori să luăm această cruce în mână și să o privim mult mai îndeaproape. Fără prea multe cuvinte sau gesturi putem să dăm de înțeles că vrem să fim și să rămânem aproape de crucea lui Isus.

În cărțile de rugăciune sunt foarte multe modele pe care le putem lua în dialogul nostru cu Cristos. Când o rugăciune sau un cântec se potrivește cu acest timp sfânt, putem să recităm acea rugăciune sau să fredonăm un anumit cântec care poate vrem să i-l oferim lui Isus.

În istoria creștinismului avem numeroase exemple unde anumiți sfinți sunt prezentați cu crucea în mână și cum dialogau în mod direct cu Cristos. Când acești sfinți priveau la Cristos, ei se simțeau mult mai întăriți sufletește și plini de harul lui Dumnezeu.

Dacă ne gândim de exemplu la spaniolul carmelit Sfântul Ioan al Crucii, crucea pentru acest sfânt era foarte importantă pentru viața sa. Citim în viața Sfântului Ignațiu de Loyola care spunea: "Cu cel răstignit putem vorbi mult mai bine decât un prieten bun". Aceste două exemple cât și multe altele ne pot duce la acea căutare de a-l întâlni mai des pe Cristos.

Trebuie să căutăm aceste timpuri liniștite, unde dialogul cu Cel Răstignit să poată avea loc cât mai des pe tot parcursul Postului Mare și nu numai în acest timp, ci tot timpul anului.

Însă, într-o lume secularizată și plină de egoism, unde oamenii închid orice portiță ca Dumnezeu să poată intra în viața lor, e nevoie ca noi să avem curajul să-l prezentăm oamenilor pe Cristos. Uneori presupune o muncă asiduă, e nevoie de mult curaj, de fantezie și de riscul de fi criticați de a nu fi dus la îndeplinire tot ceea ce ne-am propus.

Spun toate acestea deoarece anul acesta pentru a patra oară, în Decanatul 3 al Vienei, capitala Austriei, țara unde slujesc de mai mulți ani, s-a făcut Calea crucii pe stradă, în sâmbăta dinaintea celei de-a patra duminici din Postul Mare. A fost o acțiune care a presupus mult curaj și îndrăzneală. Fiecare comunitate împreună cu păstorul ei s-a prezentat să ia parte la această acțiune de manifestare în public a credinței. Procesiunea a fost însoțită de oamenii de ordine, de poliție, de fanfară și de toate organizațiile catolice din fiecare parohie.

Este o adevărată manifestare de credință deoarece și forțele politice iau parte la asemenea manifestări religioase. Nu a fost niciun impediment ca însuși primarul acestui sector, însoțit fiind de soție și de copii, să fie prezenți în primul rând și să ducă crucea. Indiferent de culoarea politică a partidului din care provenea, primarul nu a stat indiferent, a ținut și a prezentat oamenilor crucea. Nimeni nu avea curajul să stea pe margine, fiecare voia să poarte un anumit sector crucea care era în fața mulțimii. Inclusiv cei care poate nu au voit să ia parte la această procesiune dedicată cu totul special timpului Postului Mare stăteau curioși pe la geamuri și priveau mulțimea imensă care făcea acea mărturie de credință. Muzica fanfarei îi făcea pe fiecare, participant activ în stradă sau pasiv stând la ferestre, să privească crucea care era purtată pe străzile orașului.

În cruce este mântuirea, în cruce este viață, în cruce este speranță. Probabil reușim fiecare dintre noi ca în tot acest timp care ne mai desparte până la sărbătoarea Învierii să avem fiecare experiența de a avea curajul să privim crucea și să putem a dialoga cu Cristos. O asemenea experiență este benefică pentru fiecare dintre noi și pentru fiecare familie creștină de a-și îndrepta mereu privirea spre Cristos.

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântam, căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea!

Pr. Iosif Antoci (Viena)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat