Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc în Joia Sfântă la Penitenciarul pentru femei de la Rebibbia

de Salvatore Cernuzio

O altă Joi Sfântă în închisoare pentru a celebra Liturghia ultimei Cine a Domnului cu deținuții, anul acesta toate femei. Papa Francisc va merge în Penitenciarul pentru femei de la Rebibbia la 28 martie pentru prima zi a Triduum-ului Pascal, așa cum făcuse deja în 2015 când a vizitat cunoscuta închisoare romană mergând însă în "Noul Complex". Acolo pontiful a celebrat Liturghia din Caena Domini cu cei peste 300 de deținuți și lucrători și a îndeplinit ritul spălării picioarelor la șase bărbați și șase femei. Anul acesta, Papa Francisc va fi în structura pentru femei născută în anii '50, actualmente cea mai mare dintre cele patru închisori pentru femei prezente în Italia, precum și una dintre cele mai mari din Europa, cu o prezență puternică de femei străine.

Știrea a fost difuzată de un comunicat al Prefecturii Casei Pontificale, în care se citește: "La 28 martie, Joia Sfântă, la ora 16.00, Sfântul Părinte va merge, în formă privată, la Penitenciarul pentru femei de la Rebibbia din Roma, pentru a celebra Sfânta Liturghie din Caena Domini și pentru a întâlni deținutele și lucrătorii din structură".

O tradiție de la începutul pontificatului

După unsprezece ani, Papa Francisc continuă, așadar, tradiția începută în zorii pontificatului său de a nu mai prezida Liturghia solemnă din Caena Domini în catedrala din Roma, Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", pentru a merge în schimb într-un loc simbolic, răscruce de durere, dar și de renaștere. Tradiție pe care Jorge Mario Bergoglio a importat-o la Roma din Buenos Aires, unde, ca arhiepiscop, dorea mereu să trăiască momentele fundamentale ale nașterii creștinismului în mijlocul "periferiilor existențiale".

În 2023, întoarcerea la Casal del Marmo ca în 2013

De-a lungul anilor, Papa Francisc a celebrat mereu Joia Sfântă în penitenciare, dar și în centre pentru refugiați, structuri de primire și îngrijire a bolnavilor sau a tinerilor aflați în condiție de suferință. Anul trecut, în 2023, s-a întors acolo unde s-a ținut prima Liturghie din Caena Domini a pontificatului său, închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo la Roma. Externat atunci de nici măcar o săptămână din Policlinica Gemelli pentru o bronșită infecțioasă, un papă încă slăbit, dar profund cufundat în liturgie și câteodată înduioșat, îmbrăcând șorțul, a îngenuncheat la picioarele a doisprezece tineri și tinere minori, unii romi și musulmani, pentru a le spăla picioarele și a schimba și unele îmbrățișări și cuvinte. "Isus nu se înspăimântă de slăbiciunile noastre", spunea el în omilie.

Și cu un deceniu înainte, în același institut de la porțile Romei, papa a spălat picioarele a zece tineri și două tinere de naționalități și confesiuni diferite: "A spăla picioarele înseamnă că trebuie să ne ajutăm unul cu altul", le-a spus lor. "Este datoria mea ca preot și ca episcop să fiu în slujba voastră. Dar este o datorie care îmi vine din inimă: o iubesc. Iubesc să fac asta, pentru că Domnul așa m-a învățat", a adăugat el, exprimând dorința devenită aproape un moto în întâlnirile cu cei mai tineri: "Nu lăsați să vi se fure speranța".

Printre structuri de primire și penitenciare

Anul următor, în 2014, pontiful argentinian a ales în schimb să petreacă Joia Sfântă cu tinerii de la Fundația "Don Carlo Gnocchi" - Centrul "Sfânta Maria a Providenței", în cartierul roman Casalotti-Boccea: o structură pentru primirea, asistența și reabilitarea persoanelor non-autosuficiente, afectate de tulburări psihice și cu grave patologii invalidante.

În schimb, în 2015 - cum s-a spus - la Rebibbia, primit de o mulțime de pușcăriași în sărbătoare. Pentru ei invitația de a privi mereu la Isus, care "nu dezamăgește niciodată" și care "nu încetează să iubească", nici "să ne ierte, să ne îmbrățișeze". Un moment intens, ca acela repetat anul următor, în 2016, cu liturgia celebrată la C.A.R.A. (Centro di Accoglienza per Richiedenti Asilo [Centru de primire pentru cei care cer azil]) la Castelnuovo di Porto, în afara Romei, care găzduia atunci circa 890 de migranți de diferite naționalități. Într-o perioadă a istoriei în care Europa privea înmărmurită la actele teroriste care îi desfigurau fața, au răsunat puternic cuvintele papei rostite înainte de a spăla picioarele a 12 migranți: "Noi toți, împreună, musulmani, indieni, catolici, coptici, evanghelici, frați, fii ai aceluiași Dumnezeu, care vrem să trăim în pace, integrați".

Din 2017 până în 2019, papa a ales iarăși un institut penitenciar pentru Joia Sfântă: în 2017, a mers la Penitenciarul din Paliano, în provincia Frosinone, ca să celebreze în mijlocul a circa șaptezeci de deținuți, mai ales colaboratori ai justiției care ispășesc pedepse foarte lungi, între care unii în izolare; în 2018, la "Regina Coeli" la Roma, cu ritul spălării picioarelor în "Rotonda" și întâlnirea cu deținuții bolnavi din infirmerie și unii pușcăriași din Secția a VIII-a; anul 2019, în Penitenciarul din Velletri, institut pentru bărbați.

Omagiul adus preoților la "Sfântul Petru" în timpul pandemiei de Covid

În 2020, pandemia de COVID-19 și încărcătura sa de restricții și limitării l-au împiedicat pe papa să "iasă". Papa Francisc a celebrat, așadar, Joia Sfântă în Bazilica "Sfântul Petru", aducând omagiu preoților morți în zilele de urgență sanitară, "sfinți de la ușa de alături" cum sunt medicii și asistenții; preoților "calomniați" și "parohilor de la țară". Anul următor, în 2021, celebrarea era prevăzută tot în "Sfântul Petru", dar a prezidat-o decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re. De fapt, papa a mers în apartamentul privat al cardinalului Angelo Becciu, în Palatul Sfântului Oficiu, la câteva sute de metri de Casa "Sfânta Marta", pentru a oficia Liturghia în capela mică din casa cardinalului, în acel an trimis în judecată în procesul pentru gestionarea fondurilor Sfântului Scaun încheiat în decembrie 2023.

În 2022, episcopul de Roma s-a întors în spatele zidurilor unui penitenciar, alegând Noul Complex de la Civitavecchia, unde a petrecut circa trei ore printre salutul adresat autorităților, Liturghia în capelă și spălarea picioarelor pușcăriașilor de diferite vârste și naționalități și o îmbrățișare simbolică dată tuturor deținuților care l-au primit cu urlete și coruri, mai ales de recunoștință pentru a-i mulțumi pentru prezența sa în mijlocul lor.

(După Vatican News, 6 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat