Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu foștii logodnici din 2014

Sâmbătă, 17 februarie 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc întâlnirea cu foștii logodnici din 2014. Evenimentul a avut loc la invitația părintelui Felician Tiba, cel care în anul 2014 a avut ideea organizării unui astfel de curs pentru logodnici, curs care între timp s-a dezvoltat și a devenit foarte cunoscut în dieceză, dovadă stă numărul participanților de anul trecut (142 de perechi) față de acum zece ani (27 perechi).

După ce am fost întâmpinați cu bucurie și după ce am împărtășit câteva din amintirile celor zece ani, pr. Felician ne-a prezentat o conferință care ne-a răscolit toți acești ani, începând cu perioada prieteniei noastre până astăzi.

Părintele nu a ezitat să ne încurajeze și să "avertizeze" cu privire la plictiseala care se poate așeza după cei zece ani împreună.

"Nu uitați să vă comportați mereu ca doi soți, sunteți soți și veți fi până când moartea vă va despărți. Să aveți între voi aceeași atitudine pe care ați avut-o în perioada în care v-ați cunoscut, când v-ați fi dat viața unul pentru celălalt, când aveați grijă, când visați cu ochii deschiși și vă făceați planuri, fără să țineți cont greutăți!"

În cadrul Sfintei Liturghii, la predică, pornind de la alegerea lui Levi de către Isus, părintele Felician ne-a amintit că și noi am fost "chemați", chiar dacă aparent inițiativa am avut-o noi: «Băiatul a cerut, iar fata a spus "da"». În realitate era Dumnezeu cel care îl "invita" pe celălalt la "împreună" al vieții. "Și voi ați dat un banchet-nunta, a continuat părintele, și voi ați avut diferiți invitați sau poate aveți și astăzi prieteni care nu sunt întru totul de acord cu alegerea sau alegerile voastre, dar atât timp cât voi răspundeți vocației lui Dumnezeu la iubire, la viață și comuniune, nu trebuie să vă fie frică. Farisei și cărturari vor fi mereu!"

După Liturghie a urmat prânzul "romantic", în cadrul căruia am fost efectiv răsfățați, părintele oferindu-ne tot ce a avut mai bun. Nu a lipsit nici faimosul tort aniversar acompaniat de și mai faimosul "La mulți ani!"

La zece ani de la căsătoria noastră nu putem spune că între timp a fost greu, dar nu a fost nici ușor, a fost așa cum ne-a încurajat echipa de la Oficiul pentru Pastorația Familiei la cursul pentru logodnici din anul 2014, curs pe care îl recomandăm tinerilor logodnici de astăzi, convinși că nu au nimic de pierdut, din contra...

Mulțumim, părinte Felician, pentru invitație, mulțumim Centrului "Gaudium et Spes", mulțumim pentru conferință, pentru Sfânta Liturghie și pentru "alintul" culinar.

Sfânta Familie de la Nazaret să continue să ne binecuvânteze și cu alți ani plini de bucurie și de iubire!

Laura și Eduard Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Traian: Întâlnire cu foștii logodnici din 2014




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat