Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papii și Miercurea Cenușii, de la praf la Dumnezeu

de Amedeo Lomonaco

Cu Miercurea Cenușii începe Postul Mare, perioada de patruzeci de zile care precedă Paștele. În această zi Isus spune: "Aveți grijă să nu săvârșiți faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea răsplată înaintea Tatălui vostru din ceruri!" (Mt 6,1). Răsplata pentru om are o valoare pe care niciun patrimoniu pământesc n-o poate egala: iubirea lui Dumnezeu. Și este o destinație care se contopește cu dorința de cer: patria veșnică.

Întoarcerea la esențial

Papa Francisc la Sfânta Liturghie cu ritul de binecuvântare și impunere a cenușii, la 22 februarie 2023, amintea că Postul Mare este "timpul potrivit pentru a ne întoarce la esențial". Un drum lung este calea adevărului. Un timp de har "pentru a ne întoarce la esențial, care este Domnul". O ocazie pentru "a ne aminti că lumea nu trebuie închisă în granițele strâmte ale necesităților noastre personale", "pentru a reda lui Dumnezeu primatul vieții", nu numai "bucăți de timp".

Întoarcerea la esențial, care este Domnul. Ritul cenușii ne introduce pe acest drum de întoarcere și ne adresează două invitații: întoarcere la adevărul despre noi înșine și întoarcere la Dumnezeu și la frați. Întoarcere la adevărul despre noi înșine. Cenușa ne amintește cine suntem și de unde venim, ne conduce din nou la adevărul fundamental al vieții: numai Domnul este Dumnezeu și noi suntem lucrarea mâinilor sale. Acesta este adevărul nostru. Noi avem viața în timp ce el este viața. El este Creatorul, în timp ce noi suntem lut fragil care este plăsmuit de mâinile sale. Noi venim din pământ și avem nevoie de cer, de el; cu Dumnezeu vom învia din cenușa noastră, dar fără el suntem țărână. Și în timp ce înclinăm capul cu umilință pentru a primi cenușa, să readucem în amintirea inimii acest adevăr: suntem ai Domnului, îi aparținem lui. De fapt, el "l-a plăsmuit din țărâna pământului și i-a suflat în nări suflare de viață" (Gen 2,7): adică existăm pentru că el a suflat respirația vieții în noi.

Mici în fața lui Dumnezeu

Răsfoind calendarul recent al istoriei Bisericii, se poate constata că ziua de 6 septembrie 1978 era o miercuri. Nu prima zi din Postul Mare, ci o miercuri în care au răsunat cuvintele Papei Ioan Paul I. În prima sa audiență generală, dedicată umilinței, Papa Luciani se oprește asupra acestei mari virtuți, pe care și ritul cenușii ne îndeamnă să n-o uităm. A fi umili, subliniază Papa Ioan Paul I, înseamnă a fi mici în fața lui Dumnezeu:

Însă pentru a fi buni, trebuie să fim în regulă în fața lui Dumnezeu, în fața aproapelui și în fața noastră înșine. În fața lui Dumnezeu, poziția corectă este cea a lui Abraham, care a spus: "Sunt numai praf și cenușă în fața ta, Doamne!". Trebuie să ne simțim mici în fața lui Dumnezeu. Când eu spun: Doamne, eu cred; nu mă rușinez să mă simt ca un copil în fața mamei; se crede în mama; eu cred în Domnul, în ceea ce el mi-a revelat.

A posti de la necesitățile materiale

În ritul penitențial din Miercurea Cenușii din 11 februarie 1970, Sfântul Paul al VI-lea subliniază că modelele lumești sunt în realitate lanțuri de care trebuie să ne eliberăm. Și îndeamnă să ne îndreptăm privirea spre "școala Domnului" pentru a "readuce viața acolo unde este moartea".

Cenușa - azi dimineață îmi imaginez - voi toți ați primit acest semn de moarte și ați simțit fiorul acestui semn cu cuvintele teribile care îl însoțesc: "Amintește-ți că nu ești decât praf și tu și în praf ești destinat să te întorci". Pare aproape funebru și nefast acest strigăt, dar este făcut tocmai pentru a aminti de sentimentele puternice în spiritul nostru. Un alt mod de a celebra această perioadă, care atinge nu numai viața noastră spirituală, ci și pe cea trupească, este postul: necesitatea de a te abține și de a te răzvrăti împotriva acestei sclavii a necesităților exterioare și materiale. Și asta pentru o perioadă atât de lungă cât a fost aceea pe care Cristos însuși a impus-o prefeței activității sale evanghelice.

Convertirea cu toată inima

În stațiunea de Postul Mare prezidată la 20 februarie 1980, Miercurea Cenușii, Sfântul Ioan Paul al II-lea indică o cale de eliberare pentru om care duce la Dumnezeu. Această brazdă, indicată în evanghelie, este convertirea:

Convertirea la Dumnezeu așa cum o dorește Biserica în această perioadă de patruzeci de zile a Postului Mare, asta înseamnă a coborî la rădăcinile copacului, care, așa cum spune Domnul, "nu produce roade bune" (Mt 3,10). Nu există alt mod pentru a-l vindeca pe om. "Liturgia morții" de astăzi care se exprimă în ritul impunerii cenușii unește, într-un anumit sens, această primă zi din Postul Mare cu ultima zi, ziua de Vinerea Sfântă, ziua morții lui Cristos pe cruce. Chiar atunci se împlinesc cuvintele pe care le proclamă apostolul în lectura a doua de astăzi, când spune: "Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu! Pe cel care nu a cunoscut păcatul el l-a făcut păcat de dragul nostru, pentru ca noi să cunoaștem justificarea lui Dumnezeu în el".

În realitatea convertirii, a reconcilierii cu Tatăl veșnic, este încadrat drumul vieții dincolo de moarte, trecerea de la praf la Dumnezeu.

(După Vatican News, 14 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat