Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Rugăciune pentru unirea creștinilor

În ziua a șaptea din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, miercuri, 24 ianuarie 2024, în Bazilica "San Vitale" din Roma, Italia, la ora 19:00, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, a prezidat un moment de rugăciune pentru unirea tuturor creștinilor în credință, după dorința lui Isus "ca toți să fie una" (In 17,21).

La acest moment de întâlnire în rugăciune au participat din partea Bisericii Ortodoxe: Preasfințitul Atanasie, episcop de Bogdania, pr. Gheorghe Militaru, paroh de Acilia, pr. Augustin Gheorghiu, paroh de Roma XI; din partea Bisericii Greco-Catolice a fost prezent pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului "Pio Romeno" din Roma. Împreună cu reprezentanții diferitelor confesiuni au participat autorități, precum: domnul Eugen Roșca, ministru consilier, adjunctul doamnei ambasador pe lângă statul italian, Gabriela Dancău și domnul Liviu Bleoca, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Române pe lângă Sfântul Scaun. Alături de cei sus-menționați au participat și alți preoți oaspeți, colaboratori și, bineînțeles, credincioșii de diferite confesiuni care au binevoit să se unească la acest moment de rugăciune.

În cadrul acestui eveniment, mesajul central subliniat a fost cel al poruncii iubirii, iubirea față de Dumnezeu și, implicit, iubirea față de aproapele, dar o iubire nu indefinită, ci o iubire ca cea de sine.

Sfântul Paul în scrisoarea sa adresată comunității din Filipi scoate în evidență un aspect clar cu referire la unitate atunci când scrie: "Să gândiți la fel, să aveți aceeași iubire, aceeași simțire, un singur cuget!" Apoi, subliniază faptul că toți suntem chemați să avem în noi acea atitudine ca aceea a lui Isus Cristos (cf. Fil 2,2-3). De altfel, textul evanghelic propus ne sugerează și ne îndeamnă să fim asemenea bunului samaritean, adică să avem milă de aproapele nostru indiferent de apartenența religioasă. Atât preotul predicator, pr. Cătălin Farcaș, cât și celelalte intervenții ale oaspeților de la sfârșitul celebrării au întărit îndemnul de dezvolta în noi atitudinea care este în Isus Cristos și să avem curajul de a fi buni samariteni în orice circumstanță.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și trimiterea în misiune: să ne rugăm și în afara octavei de rugăciune cu dorință vie de unitate.

Monica Constantin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Roma: Rugăciune pentru unirea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat