Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Vineri, 19 ianuarie 2024, în Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la ora 17:00, a avut loc cea de-a doua zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a fost prezidată de părintele paroh Mons. Benone Farcaș, însoțit de părinții vicari și de părintele Daniel-Nicu Butacu, vicecancelar la Episcopia Romano-Catolică din Iași.

"Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți!" (Lc 10,27)". Această chemare și dorință a lui Isus i-a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrare. În cânt și rugăciune credincioșii comunității, credincioși și persoane consacrate din alte comunități, precum și câțiva creștini din Biserica soră Ortodoxă au venit plini de speranță la acest moment de comuniune pentru a aduce laudă lui Dumnezeu și pentru a cere plini de speranță darul unității.

"Veniți, frați creștini cu iubire" a fost îndemnul nostru adresat tuturor prin cântecul de la începutul celebrării. Aceste cuvinte ne-au întărit speranța că putem fi uniți cu toții sub același cap, și anume Isus Cristos. Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu, mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii săi.

În predica sa, părintele Valerică Ciobanu a subliniat dorința de unitate pe care întregul popor o adresează mereu cu inimi pline de iubire lui Dumnezeu, dorință ce ar trebui să rămână sădită în inimile fiecărui creștin. "Să-l iubești [...] pe aproapele tău ca pe tine însuți! (Lc 10,27). Recitind cuvintele Mântuitorului ne întrebăm: "Ce anume așteaptă de la noi?" Răspunsul e unul singur: să ne găsim sau să ne regăsim aproapele. Să trecem de la teorie, de la cunoașterea legii, la aplicarea ei. Aproapele e mereu lângă noi. Și întâlnirea cu aproapele, găsirea lui e necesară pentru a ajunge în viața veșnică, pentru că ne învață Sfântul Augustin: "Drumul spre mântuire trece prin viața aproapelui" și cine nu parcurge acest drum nu ajunge în viața veșnică. Să ne găsim azi aproapele, fratele care așteaptă trecerea noastră prin viața lui și astfel să împlinim adevărul pe care ni-l descoperă Cristos.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh Mons. Benone Farcaș a mulțumit tuturor celor prezenți, îndemnându-i să ducă mai departe lucrarea de rugăciune și de trăire în pace și armonie.

Cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-ar putea avea împreună, dacă ar fi capabili să renunțe la ei înșiși, pentru cei de lângă ei, iar în felul acesta să pună în practică testamentul lăsat de Isus: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău [...] și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Lc 10,27).

Mirela Petrovici

*

Următoarele celebrări din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași vor avea loc în capela Seminarului "Don Orione" din Iași (sâmbătă, 20 ianuarie); în Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești (duminică, 21 ianuarie); în capela Surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe" din Iași (luni, 22 ianuarie); în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (marți, 23 ianuarie); în Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași (miercuri, 24 ianuarie) și în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (încheierea, joi, 25 ianuarie).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat