Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației ecumenice din Finlanda (19 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Adresez salutul meu cordial de bun venit vouă tuturor, membri ai delegației ecumenice finlandeze: "Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos" (Rom 1,7).

Sunt bucuros că ați venit și anul acesta la Roma ca pelerini pentru a celebra împreună sărbătoarea Sfântului Henric, în forma ecumenică de acum obișnuită. Salut îndeosebi pe cei care participă pentru prima dată la acest pelerinaj; în timp ce pentru prima dată te primesc pe tine, iubit frate Raimo, ca nou episcop catolic de Helsinki: Domnul să binecuvânteze slujirea ta!

Dragă episcop Åstrand, vă mulțumesc din inimă pentru reflecțiile pe care dumneavoastră le împărtășiți bine mereu, bogate în referințe la mărturiile sfinților și în spirit ecumenic. Și sunt recunoscător și pentru daruri, foarte bine gândite.

M-au impresionat reflecțiile dumneavoastră despre valoarea drumului și despre Biserica peregrină. Ca membri ai comunității celor botezați, suntem pe cale și destinația noastră comună este Isus Cristos. Și această destinație nu este departe, nu este imposibil de ajuns la ea, pentru că Domnul nostru ne-a venit în întâmpinare în milostivirea sa, s-a apropiat în Întrupare și s-a făcut el însuși Calea, așa încât putem merge siguri, în mijlocul răscrucilor și al indicațiilor false ale lumii, adesea mincinoasă.

Sfinții sunt frați și surori care au parcurs până la capăt acest drum și au ajuns la destinație. Ne însoțesc ca martori vii ai lui Cristos, Calea, Adevărul și Viața noastră. Ne încurajează să rămânem pe cărarea uceniciei și atunci când ne este greu, când cădem. Ca lumini aprinse de Dumnezeu, strălucesc în fața noastră pentru ne face să nu pierdem din vedere destinația. "Încredeți-vă în harul lui Dumnezeu! - ne spun ei. El vă iubește și vă cheamă și pe voi să fiți sfinți" (cf. Rom 1,7).

Auzindu-vă vorbind și auzind vorbind despre realitățile voastre îi mulțumeam lui Dumnezeu, pentru că au fost momente în care venerarea sfinților părea mai degrabă să-i dezbine decât să-i unească pe credincioșii catolici și ortodocși, pe de o parte, și cei evanghelici, pe de altă parte. Dar așa nu trebuie să fie și, în realitate, n-a fost niciodată în credința sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. În liturgia euharistică noi așa ne rugăm adresându-ne Tatălui ceresc: "În sfinții din ceruri strălucește mărirea ta, căci, dăruindu-le pentru meritele lor coroana răsplății, încununezi cu slavă darurile iubirii tale" (Prefața I pentru sfinți). Și în afară de asta, Confessio Augustana, în articolul 21, afirmă că "sfinții trebuie să fie amintiți, pentru a întări credința noastră, când vedem cum au primit harul și cum au fost ajutați de credință; și pentru a lua exemplu din faptele lor bune".

Iubiți frați și surori, voi ați amintit câțiva mari sfinți nordici: Brigitta, Henric și Olaf. Asta ne face să ne gândim la ceea ce a scris Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în enciclica Ut unum sint: "Aș vrea - citez - să amintesc acea întâlnire de rugăciune care m-a unit, în însăși Bazilica Sfântul Petru, pentru celebrarea vesperelor, cu arhiepiscopii luterani, primați din Suedia și din Finlanda, cu ocazia celui de-al VI-lea centenar al canonizării sfintei Brigitta. [...] Este vorba de un exemplu, deoarece conștiința obligației de a ne ruga pentru unitate a devenit parte integrantă din viața Bisericii" (nr. 25). Dacă mileniul morții Sfântului Olaf, în 2030, va putea să inspire și să aprofundeze rugăciunea noastră pentru unitate, precum și mersul nostru împreună, acesta va fi un dar pentru întreaga mișcare ecumenică.

Preaiubiților, vă mulțumesc, pentru că această întâlnire cu voi este un semn viu în contextul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor începută ieri. Să facem în așa fel încât această întâlnire ecumenică să nu se reducă la o îndeplinire și ca să nu devină autoreferențială: să aibă mereu limfa vitală a Duhului Sfânt și să fie deschisă pentru a-i primi pe frații mai săraci și mai uitați, precum și pe cei care se simt abandonați de Dumnezeu, care au rătăcit drumul credinței și al speranței.

Și acum aș vrea să vă invit să recităm împreună rugăciunea Domnului. Putem face asta fiecare în limba proprie. Să-l invocăm pe Tatăl nostru ceresc: "Tatăl nostru...".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat