Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Joi, 18 ianuarie 2024, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, la ora 17.00, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a celebrat primul moment de rugăciune din cadrul Octavei pentru Unitatea Creștinilor. La acest eveniment au participat pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, pr. Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale, preoții formatori din cadrul seminarului, alți preoți oaspeți, împreună cu seminariștii și credincioșii care au binevoit să ia parte la acest moment de rugăciune.

Săptămâna de rugăciune este organizată la nivel mondial în fiecare an de către Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, împreună cu Consiliul Mondial al Bisericilor, invitându-i pe creștini să se adune într-un spirit ecumenic și să se roage pentru încetarea conflictelor, pentru îndepărtarea divergențelor dintre confesiuni și pentru încetarea diviziunilor dureroase ce apar în lume.

Conciliul al II-lea din Vatican, în documentul Unitatis redintegratio, vorbește despre eforturile care se fac pentru plinătatea unității voită de Cristos, și îi îndeamnă pe toți creștinii catolici să își îndrepte atenția asupra semnelor timpului, participând într-un mod activ la opera ecumenică (nr. 4).

În prima zi din Octava de rugăciune, mesajul care a răsunat adânc în mintea și inima noastră a fost desprins din pericopa evanghelică a evanghelistului Luca 10,25-37: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău [...] și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți".

În salutul episcopului de la începutul celebrării, ni s-a amintit importanța întâlnirii noastre, fiind frați și surori, chemați de Domnul la iubire. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele profesor Gabriel Hălănduț. Omilia sa a fost concentrată pe întrebarea adresată lui Isus în evanghelie de către un învățat al Legii: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?"

Părintele a conturat ideea că noi toți ne aflăm în situația căutătorului ce își dorește viața veșnică. Problema care intervine în fața acestei dorințe este legată de scop. Nu trebuie să rămânem încremeniți în universul nostru având ca scop doar îmbunătățirea vieții noastre, ci trebuie să ne dăruim celuilalt și să-l căutăm, să relaționăm, pentru că avem nevoie unii de alții.

La final părintele predicator ne-a vorbit despre cheia de înțelegere a iubirii, aducând în prim plan imaginea acesteia ca pe un risc asumat, dar și ca pe o alegere. Fericirea vieții veșnice ia naștere încă de pe pământ, din raportul sincer pe care îl avem cu aproapele nostru.

Papa Francisc, la încheierea săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din anul 2017, își exprima dorința de unitate spunând următoarele cuvinte: "O reconciliere autentică între creștini va putea să se realizeze când vom ști să recunoaștem darurile unii altora și vom fi capabili, cu umilință și docilitate, să învățăm unii de la alții".

Dominik Panaitescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarele celebrări din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași vor avea loc în Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași (vineri, 19 ianuarie); în capela Seminarului "Don Orione" din Iași (sâmbătă, 20 ianuarie); în Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești (duminică, 21 ianuarie); în capela Surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe" din Iași (luni, 22 ianuarie); în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (marți, 23 ianuarie); în Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași (miercuri, 24 ianuarie) și în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (încheierea, joi, 25 ianuarie).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat