Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Hălăucești

În perioada 12-14 ianuarie 2024, membrii comunității parohiale "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, însoțit fiind de pr. Adrian Blăjuță, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale.

Vizita pastorală care a avut loc în aceste zile a fost cu adevărat un moment de har și de bucurie pentru fiecare credincios în parte, căci episcopul a dorit să cunoască realitatea și pulsul comunității și astfel a oferit timp pentru a se întâlni cu toate grupurile din parohie.

Vineri, 12 ianuarie, Preasfințitul Iosif a prezidat la ora 17.00 Sfânta Liturghie de deschidere a vizitei pastorale, însoțit fiind la altar de pr. Petru Blaj, decan de Valea Siretului, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., parohul comunității, pr. Adrian Blăjuță și pr. Emilian Antal, OFMConv. Îndemnul Preasfințitului Iosif a fost acela ca noi să ne îndreptăm rugăciunile noastre către Inima Preasfântă a lui Isus și să trăim iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de oameni. La încheiere ne-a amintit că noi toți, laici și persoane consacrate, formăm Biserica vie. De asemenea, Preasfințitul a adresat tuturor o invitație: "Rugați-l pe Domnul să trimită slujitori în secerișul său".

În această seară de vineri, imediat după Sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea cu grupurile de adolescenți și tineri din parohia noastră. Preasfințitul le-a împărtășit celor prezenți un "cuvânt părintesc" și i-a invitat să aprofundeze, să alimenteze și să dea mărturie despre două aspecte importante ale vieții spirituale: credința și rugăciunea. Întâlnirea s-a terminat cu acest îndemn: "Credința este hotărâtoare pentru viitorul vostru. Dumnezeu ne cheamă și așteaptă răspunsul nostru".

Tot în seara primei zile a vizitei, a avut loc întâlnirea Preasfințitului Iosif cu grupul de familii și adulți. Îndemnul său a fost să fim exemple de familii pentru comunitate, să trăim în iubire, să ajutăm acolo unde ni se permite și să facem totul cu o maximă discreție.

A doua zi a vizitei, 13 ianuarie, a început cu Sfânta Liturghie celebrată la ora 7.00 de PS Iosif Păuleț. În cadrul omiliei Preasfințitul ne-a vorbit despre "Cultul Inimii Neprihănite a Mariei". După celebrare, Preasfințitul s-a rugat rugăciunea "Laudelor" împreună preoții, surorile și cu membrii grupurilor Terțiarilor franciscani și Armata Maicii Domnului. La ora 9.30 a urmat întâlnirea cu copiii, ministranții și membrii grupului Scout.

În casele acelor bolnavi pe care a reușit să-i viziteze, episcopul i-a întărit în suferința lor; cei vizitați l-au așteptat cu bucurie pe episcopul nostru pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu; de asemenea, Preasfințitul Iosif i-a încurajat la rugăciune și răbdare în suferință.

De asemenea, în cursul amiezii PS Iosif a vizitat cimitirul comunității noastre și a înălțat o rugăciune pentru cei răposați.

Vizita pastorală a continuat cu întâlnirile individuale cu credincioșii din parohie.

În aceeași zi, Preasfințitul Iosif a făcut o vizită Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, prezente în comunitatea noastră.

În cadrul acestei vizite pastorale, au fost două momente particulare în care PS Iosif Păuleț i-a așteptat pe credincioși la scaunul de spovadă ca să se împace cu Domnul.

A doua zi a vizitei s-a încheiat cu întâlnirea episcopului cu Consiliul Pastoral Parohial și Consiliul Economic.

Ultima zi a vizitei, 14 ianuarie, s-a încheiat cu Sfânta Liturghie pontificală de la ora 11.00 prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, cu ocazia încheierii vizitei sale pastorale în comunitatea noastră. La această celebrare au participat pr. Adrian Blăjuță, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., și ceilalți preoți din parohie, numeroși credincioși din comunitate.

Preasfințitul a subliniat ca noi toți să răspundem chemării lui Dumnezeu și să fim îndrumători pentru ceilalți; așa cum Dumnezeu l-a chemat pe Samuel și i-a răspuns, așa să răspundem și noi: "M-ai chemat, iată-mă, Doamne!". Așa cum Preasfințitul spunea că a fost trimis la Hălăucești, în vizită pastorală, pentru a ne întâlni, a ne ajuta și a ne îndruma, la fel să răspundem și noi cu seriozitate la chemarea lui Dumnezeu.

La sfârșitul acestei celebrări, părintele paroh Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., i-a adresat Preasfințitului Iosif un cuvânt de mulțumire pentru vizita sa din aceste zile.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Iosif și cu bucuria că a găsit o comunitate activă și prezentă, s-a încheiat vizita pastorală în parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești.

Imediat după această Liturghie, Preasfințitul a făcut o scurtă vizită și grupului de seniori "Ioachim și Ana". Cei prezenți au fost felicitați pentru frumusețea acestui grup, pentru toate întâlnirile și activitățile, pentru frumusețea costumelor populare pe care fiecare le păstrează cu sfințenie. La finalul întâlnirii, cei prezenți au primit binecuvântarea episcopului și urările de sănătate și bine.

Mulțumim Domnului pentru aceste trei zile de har. Mulțumim Preasfințitului Iosif Păuleț pentru această vizită pastorală. Domnul să vă binecuvânteze cu harurile de care aveți mai mare nevoie și vă asigurăm, Preasfințite, de rugăciunea și prețuirea noastră.

Pace și bine!

Petronela Mihălcuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-14 ianuarie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Hălăucești

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat