Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
(18-25 ianuarie 2024). Programul la Iași

Conform unei tradiții împământenite în Biserica Catolică, suntem invitați și anul acesta să ne rugăm pentru unitate între creștini, cu precădere în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2024), dar și în celelalte zile.

Tema acestei săptămâni este "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău [...] și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți (Lc 10,27). Materialul din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor pentru anul 2024 a fost pregătit de un grup ecumenic local din Burkina Faso. Motoul acestei săptămâni este luat din celebrul dialog dintre Isus și un învățat al Legii cu privire la preceptul esențial al Torei. Iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele sunt inseparabile. Isus va ilustra această interdependență prin parabola bunului samaritean, prin care evidențiază necesitatea trecerii de barierele etnice sau confesionale pentru a-l întâlni pe cel ce-ți este aproape.

În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Creștinii se vor întâlni împreună cu preoții și păstorul diecezei și se vor ruga pentru unitate. În fiecare seară, ei vor avea prilejul de a reflecta asupra anumitor texte biblice, vor intona cântece și îl vor invoca pe Duhul unității și al bunei înțelegeri dintre toți creștinii.

Având la îndemână broșura, toate celelalte comunități parohiale sau călugărești din dieceză vor putea organiza celebrări similare, căci toți sunt îndemnați să înalțe cereri și rugăciuni, să celebreze Sfinte Liturghii pentru a se împlini dorința Mântuitorului "ca toți să fie una".

Deși mulți creștini au anumite rezerve față de apropierea ecumenică, suntem convinși că nu putem reface unirea pierdută fără un pas decis și curajos spre ceilalți, frații noștri în credință. Suntem convinși că unitatea este o lucrare a Duhului Sfânt. El este Cel care ne poate scoate din blocajele nostre istorice pentru a ne ajuta să redescoperim frumusețea unității dintre frați (Ps 133,1).

Cu această încredere, Preasfințitul Iosif Păulet, păstorul Diecezei romano-catolice de Iași, îi invită pe toți, preoți și credincioși, să se pregătească pentru a putea celebra Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, conștienți că este urgent ca noi, creștinii, să strângem rândurile pentru a oferi lumii de azi o mărturie unitară și credibilă despre Isus Cristos.

*

Preasfințitul Iosif Păuleț propune pentru municipiul Iași și parohiile învecinate programul de mai jos. Parohii, rectorii seminariilor sau responsabilii caselor călugărești vor organiza ora de rugăciune și vor căuta un preot care să prezinte cuvântul de învățătură, pornind de la textele propuse pentru acest an.

*

PROGRAM

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
în bisericile și capelele romano-catolice din Iași și parohiile învecinate
18-25 ianuarie 2024

    Celebrările au loc în fiecare zi la ora 17.00.

  • Ziua I, joi, 18 ianuarie: Deschiderea Săptămânii de Rugăciune - Capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași (Copou, Str. Văscăuțeanu, 6)

  • Ziua a II-a, vineri, 19 ianuarie: Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Iași (Cartier Nicolina, Șoseaua Nicolina, 6)

  • Ziua a III-a, sâmbătă, 20 ianuarie: Capela Seminarului "Don Orione", Iași (Păcurari, Str. Rediu, 21‑C)

  • Ziua a IV-a, duminică, 21 ianuarie: Biserica "Fericitul Ieremia Valahul", Tomești (Str. Prof. Petru Olteanu, 150, Tomești)

  • Ziua a V-a, luni, 22 ianuarie: (Capela Surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe", Iași (Str. Plopii fără Soț, 7)

  • Ziua a VI-a, marți, 23 ianuarie: Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina", Valea Lupului (Aleea cu nuci, 27, Valea Lupului)

  • Ziua a VII-a, miercuri, 24 ianuarie: Biserica "Sfântul Anton de Padova" Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2)

  • Ziua a VIII-a, joi, 25 ianuarie: Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26)

*

Responsabil cu programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este pr. Iosif Antili, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași (tel. 0744/545043; e-mail: cultura@ercis.ro)

*

Editura "Presa Bună" a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni. Textul simplu, în format Word, al broșurii în limba română poate fi descărcat de aici . Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 76 de pagini și prețul de 15 lei, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

Oficiul pentru Ecumenism
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat