Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Comitetului Catolic pentru Colaborarea Culturală cu Bisericile Ortodoxe și Bisericile Ortodoxe Orientale cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a instituirii (12 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Îl salut pe cardinalul Koch, pe secretarul dicasterului, și pe voi toți, spunându-vă bine ați venit! Este frumos să vă întâlnesc în iminența Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor și la începutul acestui an, în care este a 60-a aniversare a instituirii Comitetului Catolic pentru Colaborarea Culturală.

Cu sprijinul continuu și generos al binefăcătorilor, cărora doresc să le exprimă recunoștință vie, comitetul vostru oferă studenților care provin din Bisericile ortodoxe și ortodoxe orientale oportunitatea de a perfecționa formarea în institute academice catolice, pentru a se întoarce după aceea în propriile comunități și a pune la dispoziție competențele dobândite. În acest mod desfășurați, în numele întregii Biserici Catolice, o slujire concretă și dezinteresată în favoarea Bisericilor surori din Orient, contribuind la pregătirea de clerici și de laici care, grație studiilor lor, vor putea sluji misiunea unicului trup al lui Cristos.

De aceea, aș vrea să exprim recunoștință celor care sunt implicați în acest parcurs de iubire față de Biserică, în mod special responsabililor Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, sub a cărui conducere comitetul realizează activitatea sa, și rectorilor colegiilor ecleziastice care găzduiesc studenții cu burse, pentru spiritul de deschidere și pentru grija cu care îi primesc și îi urmează.

În acest mod, alături de parcursul academic, este posibil să se cunoască itinerarul formativ, spiritual și liturgic al tinerilor studenți catolici și mai ales să se împărtășească împreună cu ei experiența vieții comunitare în colegiile ecleziastice. Acest contact viu și direct cu comunități concrete, în care se experimentează aceeași dorință de a-l urma pe unicul Învățător, Domnul Isus Cristos, și de a sluji Biserica sa, ajută nu numai pe studenții ortodocși și ortodocși orientali, ci și pe cei catolici, să depășească prejudecăți, să dea la o parte bariere și să construiască punți de dialog și de prietenie.

Este foarte important acest lucru și mă face să mă gândesc la comunitatea de la începuturi, la acei primi discipoli deveniți după aceea apostoli, și la care fac referință tradițiile noastre. Dacă privim la ei, vedem că erau cu adevărat foarte diferiți: erau cei care au fost discipoli ai Botezătorului și cei care erau zeloți, cei care erau pescari și cei care erau vameși; câte diferențe de proveniență, caracter, afinitate! Și totuși este greu să ne gândim la un grup mai unit. Au găsit coeziunea lor în Isus: mergând în urma lui au mers împreună între ei. Și pentru a cimenta această unitate în caritate a fost Duhul Sfânt, care i-a trimis pretutindeni, legându-i și mai mult între ei.

Preaiubiților, și pentru voi aceasta este calea: a merge împreună în urma lui Isus, animați de același Duh. Și este o mare oportunitate pe care aici, la Roma, în timp ce studiați, puteți s-o împărtășiți între voi cine este Cristos pentru voi: unde l-ați întâlnit, în ce mod a cucerit inimile voastre, cum a înșfăcat viețile voastre, după care tradiții îl lăudați și îl recunoașteți Domn al vostru. Dacă la bază este împărtășirea fraternă a acestei experiențe, cred că istoriile noastre trecute, viciate de greșeli și neînțelegeri, de păcate și stereotipuri, pot să fie vindecate treptat, deoarece sunt reînțelese în cadrul unei istorii mult mai mari, cea a fidelității lui Cristos care "a iubit Biserica și s-a dat pe sine însuși pentru ea" (Ef 5,25). Acesta este auspiciul meu: ca spre lauda și gloria Domnului, acești ani să fie, prin primire și respect fratern, prin ascultare și împărtășire, profeție de caritate și germeni de unitate, pentru binele tuturor creștinilor din lume, și al lumii însăși, care are nevoie să vadă îmbobocind noi semințe de pace și de comuniune.

Vă mulțumesc pentru vizita voastră și vă urez să continuați rodnic studiile, fără a neglija niciodată dimensiunea spirituală și cea pastorală, esențiale pentru formare. Vă binecuvântez din inimă, vă asigur rugăciunea mea și cer rugăciunea voastră pentru mine. Și vă invit, toți împreună, să vă rugați, fiecare în limba proprie, rugăciunea pe care ne-a învățat-o Domnul. "Tatăl nostru...".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat