Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Yves Congar. Freamăt și reverberații în teologia contemporană

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Yves Congar. Freamăt și reverberații în teologia contemporană, scrisă de pr. Lucian Păuleț, coord. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 300 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

"Mințile mari s-au lovit întotdeauna de rezistența minților mediocre", se spune că obișnuia să afirme Albert Einstein. Gândirea teologică a lui Yves Congar cu privire la Biserică a fost măreață, chiar vizionară și profetică, iar multe din ideile sale ori promovate de el au pătruns în documentele Conciliului al II-lea din Vatican, Congar fiind considerat de mai mulți teologi cel mai mare ecleziolog al secolului XX. Totuși, în 1954, împreună cu mentorul său Marie-Dominique Chenu și colegii săi de la Le Saulchoir, Congar a fost redus la tăcere, căci scria despre teme teologice de pionierat, neexplorate suficient, mult prea devreme (despre ecumenism a scris în 1937, cu douăzeci și cinci de ani înaintea deschiderii Conciliului). Patruzeci de ani mai târziu, în noiembrie 1994, a fost creat cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea, ca recunoștință pentru contribuția sa la dezvoltarea ecleziologiei catolice.

Deși numele lui Yves Congar este cunoscut de credinciosul obișnuit, probabil că puțini cunosc valorile pe care le-a apărat și faptele pe care le-a săvârșit, iar teologia sa este mai puțin familiară, mai ales cititorilor din România. În anul 2002, opera sa bibliografică număra 1.856 (o mie opt sute cincizeci și șase) de titluri de cărți, articole, interviuri și cuvinte-cheie în dicționare teologice, dar nicio lucrare de-a sa nu a fost tradusă în limba română până în prezent.

Volumul de față dorește să umple acest gol și să ofere cititorilor ocazia de a se familiariza, într-o oarecare măsură, cu opera acestui gigant al teologiei despre Biserică. Acest volum colectiv este produsul final al unui seminar semestrial ținut la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași de pr. dr. Lucian Păuleț. Mai exact, este un al doilea volum după cel inițial, Yves Congar. O incursiune în universul gândirii sale, publicat sub coordonarea aceluiași profesor.

Titlul, Yves Congar. Freamăt și reverberații în teologia contemporană, sugerat de pr. dr. Robert Bălan, exprimă sintetic ideile de bază conținute în acest volum: Care au fost mentorii și ideile majore ce l-au făcut pe Congar să freamăte? Ce influențe a avut teologia sa în Conciliul al II-lea din Vatican și asupra Papei Francisc?

Mulțumiri sincere și felicitări studenților teologi pentru contribuția lor la seminarul semestrial și la realizarea acestui volum. Sperăm ca semințele pe care le-au adunat și plantat în acest volum, pe măsura puterilor lor, să fie apreciate și, lucrul cel mai important, să aducă roade: să-i ajute pe cititori să pătrundă și să trăiască misterul vieții Bisericii, care este misterul vieții lor împreună cu Sfânta Treime.

Pr. dr. Lucian Păuleț

* * *

Yves Congar. Freamăt și reverberații în teologia contemporană
Lucian Păuleț, coord., Ed. "Sapientia", 2021, ISBN 978-606-578-473-4, 14Ś20 cm, 300 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat