Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Federației Internaționale Pueri cantores (30 decembrie 2023)

Dragi tineri și tinere, fraților și surorilor, bună ziua și bine ați venit! Cântați bine, felicitări!

Îl salut pe președintele vostru, maestrul Jean Henric, pe președinții naționali prezenți, pe cei care vă însoțesc și pe voi toți, coriști, care m-ați primit cu un cântec foarte frumos și care, cu prezența voastră, umpleți această aulă. Ceea ce faceți este foarte important, pentru că voi cu vocile voastre ajutați comunitățile să se roage, să deschidă inima la Domnul, și acest lucru este fundamental pentru viața Bisericii. Vă mulțumesc mult și aș vrea să vă încredințez trei cuvinte-cheie pentru slujirea voastră: bucurie, rugăciune și umilință.

Să pornim de la bucurie. Cântarea este bucurie, în special când este făcută în cor. Și bucuria cântării voastre este un cadou pe care l-ați primit de la cel care a compus melodiile pe care le interpretați, de la cel care vi le învață și de la cel care vi le-a transmis, uneori chiar de-a lungul secolelor. Gândiți-vă la câți alți copii și tineri au cântat notele pe care le intonați! Erau copii, tineri, ca voi, plini de viață și de vise, cărora le plăcea să se joace și să stea împreună și care au dedicat cu generozitate, asemenea vouă, timp și trudă pentru a învăța, a interpreta și astfel a ne încredința și nouă ceea ce au primit. Aceasta este "tradiția" cântării! Și acest lucru este foarte frumos: a primi un dar prețios și a-l transmite îmbogățit cu propria bucurie. Așa cum spune Biblia: "Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie" (cf. 2Cor 9,7). De aceea, atunci când puneți entuziasmul vostru în cântare, voi oferiți un dar mare celor care vă ascultă. Este atâta nevoie de bucurie în lume! Multe persoane, și tineri, sunt prizoniere ale angoasei sau ale plictiselii; cântarea și muzica pot să atingă inimile, să dăruiască frumusețe, să redea gust și speranță pentru viață. Aceasta este bucuria.

Al doilea cuvânt: rugăciunea. Voi nu sunteți artiști oarecare, nu faceți spectacol. Ajutați pe alții să se roage cu rugăciunea voastră, rugăciunea reprezentație. Așadar, este important pentru fiecare dintre voi să țineți inima aproape de Isus nu numai atunci când cântă, ci întotdeauna, și asta se face în rugăciune, în fiecare zi. Dacă inima voastră este plină de iubire față de Isus, asta transpare în voci și este ca o săgeată care lovește în plin semnul, ajungând la inima persoanelor. Sfântul Augustin învăța că "faptul de a cânta este propriu al celui care iubește" (Sermo 336, 1: PL 38, 1472) și că acela care cântă se roagă de două ori. Este adevărat: a cânta este un act de iubire, și făcând asta ne rugăm prin cuvintele și cu muzica, cu inima și cu vocea, cu devoțiunea și cu arta. Astfel, atunci când, de exemplu, cântați "Doamne, miluiește-ne", sau "Sfânt, sfânt, sfânt", sau "Domnul este păstorul meu", voi simțiți cu inima ceea ce spuneți, pentru că l-ați întâlnit pe Dumnezeu care este generos în iertare, este Sfânt, este bun și atent la toate nevoile noastre și merge mereu cu noi. Dar nu numai atât. Cântând și rugându-vă împreună, în armonie, ascultându-vă, așteptându-vă, inserând ritmurile fiecăruia în ritmul tuturor, voi ajutați comunitatea să facă la fel și învățați cât de frumos este a merge toți împreună.

În sfârșit, umilința. Cântarea este o școală de umilință, deoarece cântărețul, și în părțile de solist, este inserat mereu într-un cor, care este mai mare decât el și în care toți sunt în slujba tuturor, chiar și maestrul care dirijează. Apoi, cântarea voastră este și mai umilă, pentru că este în slujba lui Dumnezeu, așadar, în timp ce îi ajută pe ceilalți să-l întâlnească pe Domnul, știe să se dea deoparte la momentul just, pentru a lăsa spațiu tăcerii, unde fiecare poate asculta în ascuns cuvintele pe care numai Isus știe să le spună fiecăruia dintre noi. Un corist care caută să se pună în centru pe sine însuși sau să prevaleze asupra celorlalți nu este un bun corist, dimpotrivă, adesea riscă să ruineze munca tuturor, și asta se simte imediat. De aceea, nu încercați să apăreți: mai degrabă străduiți-vă să vă contopiți împreună, pentru că în unitate, care vine din umilință, cântarea voastră să exprime adevărată prietenie, cu Dumnezeu, cu ceilalți și între voi înșivă.

Și aș vrea să vă spun un ultim lucru. Sunteți mulți aici prezenți, și totuși atunci când cântați, puțin mai devreme, păreați una: este frumos acest lucru! Asta nu s-a petrecut din întâmplare, ci pentru că ați studiat părțile, ați făcut repetițiile, v-ați angajat, și acesta este un mesaj important pentru toți. A cânta bine împreună cere trudă, așa cum cere trudă a trăi bine împreună. Însă voi, cu armonia interpretărilor voastre, cu lumina fețelor voastre și cu frumusețea vocilor voastre, ne ajutați să înțelegem că merită!

Dragi tineri și tinere, câte lucruri ne învață muzica! Și cu atât mai mult muzica sacră, al cărei suflet este cuvântul lui Dumnezeu. Sunteți norocoși că ați primit acest dar și sunt norocoși cei care vă ascultă atunci când îl împărtășiți cu ei. Mulțumesc pentru slujirea voastră! Continuați s-o desfășurați cu pasiune, sub conducerea educatorilor voștri. Vă binecuvântez din inimă. Și vă recomand, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc. Și drum bun în noul an!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat