Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală de Crăciun 2023

Astăzi ni s-a născut Mântuitorul!

Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul. (Lc 2,10-11)

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul,

În atmosfera minunată care însoțește an de an sărbătoarea Crăciunului răsună din nou vestea plină de bucurie a îngerilor: Nu vă temeți, astăzi vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul! În această veste își găsește sensul și izvorul întreaga bucurie a Crăciunului. Chiar și luminițele multicolore care înfrumusețează străzile și casele noastre, brazii frumos împodobiți, cadourile pe care le primim sau le oferim, colindele care ne ating cele mai sensibile corzi ale inimii noastre - toate acestea doresc să ne vestească marea bucurie: astăzi vi s-a născut Mântuitorul!

Pentru a celebra cu adevărat Crăciunul și a ne bucura din plin de aceste zile de sărbătoare, este important să lăsăm să răsune în inimile noastre această veste care străbate timpurile pentru a ajunge la sufletul fiecăruia dintre noi. Crăciunul nu este o simplă aducere aminte a unui eveniment care a avut loc în trecut. Și astăzi, în mijlocul grijilor și al preocupărilor noastre, Domnul continuă să ne repete: Nu vă temeți! Și astăzi el vrea să se nască în viețile noastre, în familiile și-n casele noastre, în bisericile și-n comunitățile noastre. Și astăzi el continuă să caute un loc în care să se nască, mai ales acolo unde există suferință și nedreptate, necazuri și sărăcie, neînțelegeri și războaie. Și astăzi Domnul ne caută pentru a ne arăta iubirea, iertarea și milostivirea sa.

Ceea ce mă impresionează în fiecare an, citind și meditând paginile biblice care descriu nașterea lui Isus, este un detaliu consemnat de evanghelistul Luca: "...l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei" (Lc 2,7). Nu era loc pentru Isus în acea noapte. Nu era loc printre oameni pentru Dumnezeu făcut om, pentru Emanuel - Dumnezeu-cu-noi, pentru Mântuitorul lumii coborât pe pământ pentru a ne face părtași de viața, duioșia și iertarea sa. Acesta ne spune că primul Crăciun, înainte de a fi fost o sărbătoare a bucuriei și a păcii, a fost drama unui refuz: "A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit" (In 1,11).

Și noi, în frenezia acestor zile, ne putem lăsa prinși cu ușurință de multe alte gânduri și lucruri, care pot fi chiar bune și lăudabile, dar care ne pot face să neglijăm esența sărbătorii și să repetăm astfel scena primului Crăciun. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, să avem curajul de a ne opri și de a căuta momente de tăcere și reculegere interioară. Isus continuă să bată și astăzi la ușa inimii fiecăruia dintre noi. Acest sunet se poate percepe doar în tăcere. El bate și așteaptă. Nu vrea să intre cu forța în viața noastră. Nu vrea să fie un intrus, ci un prieten și un oaspete dorit. Dacă îi deschidem ușa, dacă îl primim cu drag în viața noastră, atunci este Crăciunul, este lumina care pătrunde în inimă, este speranța ce renaște, este iubirea care dă viață.

Iubiți frați și surori în Domnul,

Vă doresc din toată inima să simțiți din plin bucuria Crăciunului și mângâierea Domnului care vine la noi! Adunați în jurul altarului, la celebrările sfinte de Crăciun, să-i cerem lui Isus ca bucuria dătătoare de speranță a nașterii sale să rămână aprinsă în inimile noastre și să ne însoțească mereu, mai ales în momente de încercare.

De asemenea, să nu uităm că Nașterea Domnului este prin excelență sărbătoarea comuniunii. Dumnezeu vine și rămâne cu noi, pentru ca și noi să învățăm să rămânem uniți cu el în familia sa, care este Biserica. Conștiința apartenenței noastre la familia lui Dumnezeu să ne stimuleze tot mai mult în imitarea iubirii sale, făcând-o cât mai vizibilă în comunitățile noastre. În jurul nostru sunt atâtea persoane care se află în situații de dificultate și care, asemenea lui Isus în urmă cu mai bine de două mii de ani, caută un loc de găzduire în inimile noastre. Să le oferim cu generozitate sprijinul și atenția noastră!

În Țara Sfântă și în Fâșia Gaza, în Ucraina și în multe alte părți ale lumii continuă să se audă zgomotul armelor. Isus a fost anunțat și prezentat de profeți drept "Sfetnic minunat" și "Principe al păcii" (cf. Is 9,6), iar la nașterea sa, îngerii din cer au cântat: "Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!" (Lc 2,14). Să-l rugăm pe Domnul, mai ales în acest timp al Crăciunului, să înmoaie inimile conducătorilor de popoare și să dea timpurilor noastre pacea sa.

Gândul și rugăciunile mele se îndreaptă, în special, spre toți aceia care traversează momente dificile din cauza suferinței, a bolii, a singurătății sau a vârstei înaintate. Atât de mult a dorit Dumnezeu să ne arate iubirea sa, încât a împărtășit cu noi și suferința și moartea. El nu-i abandonează niciodată pe cei care-și pun speranța în el și nu încetează să ne ofere mângâiere și curaj, mai ales în momentele grele de suferință și încercare.

Împreună cu Preasfințitul Petru Sescu și cu Preasfințitul Petru Gherghel, vă transmitem tuturor, dragi confrați preoți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul, salutul și urările noastre de bine. Sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și a noastră, să mijlocească pentru noi toți darul comuniunii și al păcii!

Crăciun binecuvântat și La Mulți Ani!

Iași, 20 decembrie 2023

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Înregistrarea în format video poate fi descărcată de aici:

* * *

Înregistrarea în format audio (mp3) poate fi descărcată de aici.

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat