Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Traian (NT)

În perioada 1-3 decembrie 2023, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, a făcut o vizită pastorală în Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Traian, jud. Neamț.

Vizita a început cu sfânta Liturghie din seara zilei de 1 decembrie, celebrată de episcop și de părintele paroh. Episcopul, la predică, a vorbit despre cultul Preasfintei inimi a lui Isus și despre rugăciunea pentru sfințirea preoților, încurajând astfel grupul de rugăciune pentru preoți existent în comunitatea noastră de câțiva ani.

După Liturghie, a fost un moment de adorație cu vesperele cântate, moment de rugăciune pentru episcopi. Apoi, episcopul s-a întâlnit cu membrii corului parohial, coordonat de Ștefan Cojan și de doamna dascăl Maria Percă, ajutați la orgă de Georgiana Susanu, pe care i-a felicitat, i-a încurajat și cărora le-a mulțumit pentru dăruirea și pasiunea lor pentru cântul liturgic.

A doua zi, sâmbătă, PS Iosif a prezidat un moment de rugăciune pentru preoții răposați în capela "Maica Domnului a Încrederii" din cimitirul parohiei. De asemenea, s-a rugat câteva momente la mormântul părinților IPS Ioan Robu. După momentul de recviem din cimitir, episcopul Diecezei de Iași a vizitat câțiva bolnavi, cu care a stat de vorbă, pe care i-a încurajat, cu care s-a rugat și pe care apoi i-a binecuvântat.

A vizitat Centrul "Gaudium et Spes", coordonat de pr. Felician Tiba, unde s-a servit și prânzul împreună cu grupul adunat cu ocazia Zilei României. În după-amiaza celei de-a doua zile a vizitei sale pastorale, episcopul a stat de vorbă la biroul parohial cu cei care au dorit să îi adreseze diferite întrebări.

Apoi, la ora 17.00, episcopul, împreună cu părintele paroh și pr. Iulian Tancău, însoțitorul Preasfințitului, au celebrat Sfânta Liturghie. În cadrul predicii, episcopul a vorbit despre devoțiunea la Inima Neprihănită a Mariei, reliefând frumusețea acestei devoțiuni, precum și multele roade spirituale pe care aceasta le aduce în sufletele oamenilor.

După Sfânta Liturghie, ep. Iosif a sfințit Sala Comunității, proaspăt finalizată, și s-a întâlnit cu membrii Consiliului Pastoral Parohial, cu cei ai Consiliului Economic, cu membri din Acțiunea Catolică, cu grupurile persoanelor voluntare care îngrijesc biserica, cu cele care se ocupă de curte și de florile din preajma bisericii, dar și cu persoanele implicate în organizarea diferitelor sărbători promovate de parohie. Cu toți aceștia, episcopul a și stat la masă.

Duminică, a treia zi a vizitei, PS Iosif a celebrat Sfânta Liturghie pontificală de încheiere. Mesajul central al predicii, ancorat în evanghelia primei duminici din advent, a fost acela al vegherii. Episcopul diecezei a insistat asupra necesității de a "controla" cu mare grijă poarta celor cinci simțuri în așa fel încât să nu intre dușmanul, Diavolul, și să ocupe locul care i se cuvine numai lui Dumnezeu. În cadrul aceleiași Sfinte Liturghii, păstorul diecezei a binecuvântat veșmintele liturgice, fețele de altar și celelalte pânzeturi pe care părintele paroh și comunitatea parohială au dotat biserica din comunitate pentru ca, așa cum cer normele liturgice și canonice ale Bisericii noastre catolice, celebrarea sacramentelor să fie făcută în mod demn, așa cum prescriu cărțile liturgiei romano-catolice.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Iosif a stat de vorbă în biserică cu toți cei care au participat la celebrare, insistând asupra efortului pe care fiecare trebuie să-l depună în așa fel încât comunitatea să fie tot mai unită și mai generoasă. La final, fiecare participant a primit o iconiță și, mai ales, binecuvântarea arhierească.

Fie ca aceste zile să aducă rod în comunitatea noastră, mai ales în ceea ce privește unitatea și implicarea generoasă a membrilor ei, precum și într-o convingere tot mai limpede, clară și sinceră a apartenenței la comunitatea de credință, evitând cu curaj orice altă raportare.

Comunitatea din Traian (NT)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 decembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Traian (NT). Foto: Paul Dumea

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat