Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj pentru a 50-a aniversare a întemeierii lui Consociatio Internationalis Studio Iuris Canonici Promovendo

Către ilustrisima profesoară
Chiara Minelli,
președinte al Consociatio Internationalis Studio Iuris Canonici Promovendo

Sărbătoarea importantă a celei de-a 50-a aniversări a întemeierii lui Consociatio Internationalis Studio Iuris Canonici Promovendo este motiv de bucurie deosebită pentru a mă adresa dumneavoastră, precum și tuturor membrilor acestei asociații ilustre, un gând cordial însoțit de recunoștința față de cei care, în toți acești ani lungi, au dedicat propria angajare de cercetare menită să "aprofundeze și să răspândească studiul dreptului canonic și al dreptului statal referitor la Biserica Catolică și la alte Biserici și comunități ecleziale" (Statut, nr. 2).

După cum este bine cunoscut, această asociație a avut origine și s-a dezvoltat cu finalitatea de a uni experți ai dreptului canonic din universitățile ecleziastice și civile din atâtea părți ale lumii, în promovarea unei discipline importante pentru viața Bisericii. Este deosebit de apreciabilă sinergia care s-a dezvoltat între diferite atenee răspândite în diferite națiuni.

Desigur, în centrul dreptului canonic și al dreptului civil este persoana; particularitatea în dreptul canonic este persoana ca răscumpărată în Cristos, credincios în Biserică. Prin legi, fie Biserica, fie societatea civilă își propune să procure binele comun; totuși, el în Biserică nu este numai o ordine externă care permite fiecăruia să îndeplinească obligațiile sale și să exercite drepturile sale, ci este expresie a prezenței lui Cristos Mântuitorul, realitate interioară de har, care este bine comun tocmai pentru că aparține fiecărui credincios.

Faptul că este vorba de dreptul Bisericii - popor al lui Dumnezeu, chemat la sfințenie - cere ca voi, susținători pasionați, să țineți cont mereu că suprema lex, în lumina căreia trebuie să fie formulată, interpretată și aplicată fiecare lege ecleziastică, este salus animarum, care deja se realizează acum, dar va ajunge la plinătatea sa la sfârșitul timpurilor. Dacă vă veți menține în acest orizont, veți găsi, pe de o parte, modul de a rămâne trainici în ceea ce este la baza dreptului canonic, Revelația în dubla sa exprimare a cuvântului lui Dumnezeu și a Tradiției vii, și, pe de altă parte, de a aplica tot ceea ce vrea Cristos, prin norma canonică, pentru situația concretă a fiecărui credincios, ca să fie însoțit să primească voința lui Dumnezeu. Trebuie cerut darul discernământului spiritual. Parafrazând o frază celebră a lui Isus, amintiți-vă că legea, oricare ar fi, canonică sau civilă, este făcută pentru om, nu omul pentru lege (cf. Mc 2,27).

Poporul lui Dumnezeu trăiește în istorie, așadar, formele sale de viață și organizare nu pot să fie imutabile. Și aici arta voastră de a discerne va consta în a ști să traduceți voința lui Cristos pentru Biserică, ce trebuie să rămână ca atare în timp, în forme care să favorizeze împlinirea misiunii primite de la Întemeietorul său: să vestească evanghelia mântuirii tuturor neamurilor.

Înțelepciunea care vine de la Dumnezeu, primită în rugăciune și în ascultarea celorlalți, în învățământul diligent, precum și în tribunale și în curiile diecezelor unde vă exercitați lucrarea, să vă conducă pentru a găsi ce anume este esențial în trăirea zilnică, pentru că este voit de Cristos însuși și stabilit de apostoli, precum și exprimat de magisteriu, și ceea ce este în schimb numai un ansamblu de forme exterioare, probabil utile și semnificative în trecut, dar care nu mai sunt așa în prezent, ba chiar uneori sunt impediment pentru o mărturie care, astăzi în special, pentru a fi credibilă, cere simplitate mai mare. Această esențialitate a credinței este aceea care ne-a fost transmisă de mamele noastre, prime evanghelizatoare. Pentru ce să n-o luăm ca punct de referință ce aptitudine a spiritului trebuie trăită în situațiile vieții ecleziale?

Sunt elocvente cuvintele evangheliei care ne interpelează fiind creștini: "Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi credință pe pământ?" (Lc 18,8b). Putem să ne întrebăm, în lumina evenimentelor care marchează realitatea actuală în diferitele domenii: "Dacă Fiul Omului ar veni acum, ar găsi credința pe pământ?". Unul poate să fie canonist, dar în modul de a raționa să fie fără credință. Toate dimensiunile și structurile ecleziale trebuie să realizeze o convertire pastorală și misionară, pentru a duce lumii singurul lucru de care are nevoie: evanghelia milostivirii lui Isus. Și dreptul canonic este investit cu acest mandat pe care Învățătorul l-a dat Bisericii sale, așadar, este necesar ca să fie mai pastoral și misionar. A deveni pastoral nu înseamnă ca normele să fie puse deoparte și fiecare să se orienteze cum vrea, ci ca în aplicarea lor să se facă în așa fel încât christifideles să găsească în ele prezența lui Isus milostiv, care nu condamnă, ci îndeamnă să nu mai păcătuiască, pentru că dă harul (In 8,11). Prin urmare, și atunci când trebuie aplicată o sancțiune severă celui care a comis un delict foarte grav, Biserica, fiind mamă, îi va oferi ajutorul și sprijinul spiritual indispensabile pentru ca în căință să poată întâlni fața milostivă a Tatălui. Cu această misiune sunt investiți toți cei botezați, dar în special episcopii și superiorii majori. În felul acesta, Biserica misionară evanghelizează și prin aplicarea normei canonice.

Vouă, iubiți frați și surori, reuniți în această circumstanță specială doresc să vă exprim mulțumirea mea pentru slujirea calificată pe care o aduceți comunității creștine. Doresc ca această întâlnire, a cărei temă relevantă este "Cincizeci de ani de promovare a dreptului canonic în panorama mondială a științei juridice", să fie un moment providențial de reflecție pentru a reînnoi cooperarea voastră în domeniul așa de delicat al Bisericii. Fiți conștienți că sunteți instrumente ale dreptății lui Dumnezeu, care este mereu unită indisolubil cu milostivirea.

În timp ce asigur rugăciunea mea pentru fiecare, vă încredințez mijlocirii Sfântului Raimond de Peñafort pentru ca evenimentul pe care-l celebrați să aducă rezultatele dorite; cer cu rugăminte să nu uitați să vă rugați pentru mine și cu bunăvoință vă binecuvântez.

Cu fraternitate,

Din Vatican, 1 decembrie 2023,

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat