Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Dofteana

Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Dofteana s-a simțit reînsuflețită în trăirea credinței, în bucuria apropierii de Biserică și Dumnezeu, prin prezența în mijlocul ei a păstorului Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, cu ocazia vizitei pastorale din perioada 17-19 noiembrie 2023.

Acest timp al vizitei pastorale a constituit pentru comunitatea noastră catolică o privire liniștită a sufletului în trăirea credinței, o detașare de multele preocupări. Ne-am lăsat pătrunși de căldura soarelui divin prin prezența și cuvântul păstorului diecezei, fiind invitați să ne desprindem de accentele inerente ale activităților de fiecare zi, pentru a ne regăsi pe noi înșine în inima lui Dumnezeu, în această intimă apropiere de suflet, în bucuria de a fi împreună.

Am fost invitați să atingem acele simțăminte adânci, profund interioare, date de apropierea plină de bucurie de păstorul nostru, de Biserică, de participarea la Sfânta Liturghie, de unirea intimă de Dumnezeu.

Acest drum de interiorizare în spațiul sufletesc al rugăciunii, al trăirii de credință, a fost luminat de prezența Excelenței Sale în mijlocul nostru. Prin cuvântul edificator al momentelor de zidire interioară a lăsat să crească la firida sufletelor noastre, prin cuvântul cald și pătrunzător, trandafirul focului pasiunii și iubirii pentru Cristos. Am înțeles că trebuie să fim focul care să aprindă inimile, că trebuie să fim un rug al iubirii în dăruirea de sine către ceilalți.

Excelența Sa a prezidat Sfintele Liturghii din aceste zile, a ținut cuvântul de învățătură și s-a întâlnit cu credincioșii comunității.

Vineri după-amiază, Excelența Sa a ajuns în comunitatea catolică din Dofteana, întâmpinat de părintele paroh, Iulian Roca, și de părintele decan de Moinești, Costel Țăranu. Excelența Sa a celebrat și a ținut cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie de la ora 17.00, marcând deschiderea întâlnirii personale cu frumoasa comunitate din Dofteana. Tot vineri, prima zi, înainte de celebrarea liturgică, Preasfințitul Iosif a intrat în confesional pentru a spovedi credincioșii veniți la biserică. La finalul celebrării liturgice, PS Iosif i-a invitat pe cei prezenți să rămână în biserică, pentru a vorbi cu ei și pentru a le explica semnificația acestei vizite pastorale.

A doua zi a vizitei a început cu vizita la câteva dintre persoanele bolnave și bătrâne, la care părintele paroh Iulian Roca merge la vinerea întâi. PS Iosif le-a salutat, le-a încurajat pe ele și pe familiile lor să rămână statornice în credință, în fața suferinței și a bătrâneții. Episcopul s-a rugat împreună cu ele și familiile lor, i-a binecuvântat și le-a dăruit o imagine cu Sfânta Fecioară Maria. După vizitarea bolnavilor, a urmat întâlnirea cu credincioșii (audiență personală).

Începând cu ora 10.30, episcopul s-a aflat în mijlocul copiilor adunați la cateheză. PS Iosif Păuleț le-a vorbit copiilor despre credință, rugăciune și bucurie. Au urmat apoi întrebările copiilor, la care Preasfințitul a răspuns cu bucurie.

După acest moment, a urmat vizita în cimitir, unde PS Iosif s-a rugat pentru odihna sufletelor răposaților care se odihnesc în cimitirul din Dofteana.

Înaintea Liturghiei de seară, PS Iosif a intrat în scaunul de spovadă, după care, la ora 17.00, a prezidat Sfânta Liturghie, avându-l alături pe părintele paroh Iulian Roca. Omilia a fost ținută de Preasfințitul Iosif. După celebrarea liturgică, episcopul s-a întâlnit cu membrii celor două consilii, cel pastoral și cel economic.

Ultima zi a vizitei pastorale în Parohia Dofteana a debutat cu pregătirile pentru Sfânta Liturghie. La ora 11.00, s-a plecat în procesiune de la casa parohială spre biserică. La începutul Liturghiei pontificale, prezidate de PS Iosif Păuleț, avându-i concelebranți pe pr. Iulian Roca și pr. Claudiu Bulai, părintele paroh a marcat momentul participării la Liturghia de încheiere a vizitei pastorale, accentuând mulțumirea și recunoștința pentru aceste zile de binecuvântare cerească. Cuvântul de învățătură a fost rostit de păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, cuvânt care a cuprins - plecând de la parabola talanților din evanghelie - îndemnul de a ne folosi de capacitățile și aptitudinile pe care le avem pentru a aduce o creștere semnificativă în buna relaționare și conviețuire fraternă acolo unde ne aflăm. La finalul celebrării, un reprezentant al comunității a mulțumit Preasfințitului Păuleț pentru vizita făcută și pentru grija pe care a arătat-o față de credincioșii comunității din Dofteana, în aceste zile.

A fost un timp frumos, deosebit, de comuniune, de apropiere, un timp de răgaz al sufletului, un timp al regăsirii noastre, dând sens mai mult prezenței lui Dumnezeu în sufletele și în viețile noastre, în bucuria trăirii credinței.

Ana-Maria Boboc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 noiembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Dofteana

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat