Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Ploscuțeni

În perioada 10-12 noiembrie 2023, Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Ploscuțeni, precum și filiala Tecuci, a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași, cu ocazia vizitei pastorale ordinare desfășurate în aceste comunități.

Așteptată cu multă bucurie de credincioși, vizita pastorală a episcopului Iosif Păuleț la Ploscuțeni a început vineri, 10 noiembrie 2023, prin Sfânta Liturghie de la ora 17.00, cu salutul de bun venit al părintelui paroh Daniel Mărtinaș și al părintelui vicar Liviu-Leonard Antili.

De asemenea, Excelența Sa, în cuvântul său de bun găsit, a amintit importanța acestei vizite pastorale ca momente de întâlnire și dialog, asemenea cu cea dintre un tată și copiii săi, care provoacă mereu bucurie, entuziasm și creștere spirituală. Apoi, în cadrul omiliei, acesta a pus în evidență atât frumusețea cultului față de Preasfânta Inimă a lui Isus, fiind zi de vineri, dar și necesitatea rugăciunii pentru preoți.

După Sfânta Liturghie, episcopul Iosif Păuleț s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial și cu cei ai Consiliului Economic, cărora le-a explicat rolul acestor consilii în cadrul Bisericii și a accentuat importanța sprijinului ce trebuie acordat păstorilor pentru bunul mers al parohiei.

În dimineața zilei următoare, sâmbătă, 11 noiembrie, în jurul orei 9.00, împreună cu părintele paroh și părintele vicar, episcopul Iosif a vizitat o parte din bolnavii din comunitate, ascultându-i cu răbdare și încurajându-i părintește în trăirea suferinței împreună cu Dumnezeu.

După aceste momente emoționante cu bolnavii, a urmat vizita la unul dintre cimitirele comunității, Cimitirul Vechi sau din Jos cum mai este cunoscut. Aici Preasfințul Iosif a făcut o rugăciune pentru toți preoții care au activat în Ploscuțeni și pentru toți răposații acestei comunități.

Apoi, în jurul orei 10.30, a avut loc mult așteptata întâlnire cu copii și tinerii din Ploscuțeni. În cadrul acestei întâlniri Excelența Sa a vorbit generației tinere despre importanța credinței, a rugăciunii și a bucurie creștine ce trebuie manifestată cu totală libertatea. De asemenea, copii și-au arătat curajul și curiozitatea, adresându-i episcopului numeroase întrebări.

După întâlnirea cu copii și tinerii, în jurul orei 11.30, episcopul Iosif s-a întâlnit cu membrii Acțiunii Catolice a Tinerilor și cu cei ai asociației Kolping. Acestora le-a explicat necesitatea colaborării strânse cu preoții din parohie, a accentuat valoarea actelor de caritate în cadrul activităților asociațiilor catolice, dar a și atras atenția asupra mărturiei de credință pe care tinerii și nu numai sunt chemați să o dea în diversele ambiente în care învață împreună cu ortodocșii și cu protestanții.

După-amiaza zilei de sâmbătă a fost dedicată dialogului particular cu angajații Parohiei Ploscuțeni,

Tot sâmbătă, Excelența Sa Iosif Păuleț a vizitat filiala de la Tecuci, unde slujește ca preot colaborator părintele Ioan Blaj. Aici episcopul a celebrat Sfânta Liturghie de la ora 17.00, după care a avut loc un moment de comuniune fraternă cu credincioșii din Tecuci.

Ziua de duminică, 12 noiembrie, a început cu Sfânta Liturghie de la ora 8.30, dedicată copiilor și celebrată de părintele Vasile Petrișor. La această Sfântă Liturghie credincioșii din Ploscuțeni s-au bucurat de prezența episcopului Iosif Păuleț în scaunul de spovadă. După Sfânta Liturghie, Excelența Sa le-a vorbit copiilor din comunitate, iar aceștia i-au oferit un mic dar muzical, dar și un cadou special cu mesajele lor personale.

Vizita pastorală a episcopului Iosif Păuleț în comunitatea Ploscuțeni a fost încununată de Liturghia pontificală de la ora 11.00 prezidată de episcopul diecezei noastre și concelebrată de alți cinci preoți. Credincioșii au participat în număr mare. În cadrul omililei, Preasfințitul Iosif a vorbit despre parabola evanghelică a celor zece fecioare, evidențiind necesitatea înțelepciunii în viața creștinului, în toate alegerile pe care le facem și în toate situațiile în care ne aflăm.

La sfârșitul Liturghiei părintele paroh Daniel Mărtinaș a adus un cuvânt de mulțumire pentru toții binefăcătorii care au contribuit într-o formă sau alta la buna organizare a vizitei pastorale.

După Sfânta Liturghie a urmat un alt moment mult așteptat de către întreaga comunitate - sfințirea Capelei Mortuare. După ce a celebrat ritualul binecuvântării capelei mortuare și prohodul solemn pentru toți răposații comunității din Ploscuțeni, Excelența Sa a adus și el un cuvânt de apreciere și mulțumire pentru toți cei care au ajutat la ridicarea acestui edificiu sacru în care vor fi depuși răposații.

Apoi, cu mare bucurie în suflet, credincioșii au participat alături de episcop și ceilalți preoți la o agapă frățească organizată în sala de cateheză/oratoriu.

Trăind la maxim aceste momente de har, noi, cei din Ploscuțeni, nu putem decât să-i fim recunoscători lui Dumnezeu pentru prezența episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț, în mijlocul nostru, pentru înțelepciunea și învățăturile pe care ni le-a transmis și, în același timp, suntem doritori să-l putem avea din nou alături de noi.

Comunitatea din Ploscuțeni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 noiembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Ploscuțeni

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat